Friday 10 October 2014

Ladulle tekee hiihtäjän mieli

Kesän peruskuntovaiheen lajinomainen liikkuminen on vaihtumassa lumitreeniin ainakin vakavammin hiihtoa harjoittelevilla. Maajoukkue on jo leireillyt lumella tai jäätiköllä Ramsaussa ja uusi leiri on jo vuorossa Val Senalesissa Italiassa. Osa hiihtäjistä jää Vuokattiin uuden lumen ladulle ja putkeen harjoittelemaan.

Lisää kuvateksti
Vuokatissa ulkokausi on jo perinteisesti avattu 10.10. säilölumen avulla.
Sopivasti on myös suurella osalla kouluikäisistä syyslomaviikko joko loppumassa tai alkamassa, joten ladulla varmasti riittää hiihtäjiä. Hiihtäjien määrän voi tarkistaa vaikka tästä webcam-linkistä.

Kuntoilijan ja junnujen kannattaa aloittaa lumella hiihto alussa rauhallisemmin ja pyrkiä tekemään harjoitukset hyvällä tekniikalla ja harjoitusmäärää pikku hiljaa lisäten. Muista tehdä jokainen treeni laadukkaasti! Leirillä on yleensä myös kuivan maan harjoittelua ja palauttavaa treeniä salilla tai uimahallissa. Haasteena on löytää sopivasti kehittävä ohjelma, joka ei kuitenkaan ole liian raskas, vaikka vihdoin päästään lumiolosuhteisiin.
Vuokatissa on onneksi tarjolla monipuoliset mahdollisuudet harjoitella vuodenajasta riippumatta.

Syksyllä myös harjoitusohjelmassa alkaa olla enemmän tehoja ja kevään ja kesän määräharjoittelun pohjalle rakennetaan vähitellen koneistoa toimimaan kilpailuolosuhteissa. Lumiolosuhteissa on mahdollisuus lajinomaiseen harjoitteluun ja jalostaa nopeus, voima- ja hengityselinten toiminta tulevaa kilpailukautta varten.


Kuva: Patrol

Tässä vaiheessa on hyvä myös käydä läpi kalustoa ja tutkia mahdollista huollon tai hankintojen tarpeita. Kasvavien hiihtäjien osalta kesä on voinut tuoda ainakin pituutta reilusti ja hieman painoakin. Usein sukset voivat vielä olla käyttökelpoisia, mutta perinteisen suksessa on syytä punnita pitoalueet ja merkitä uudet alueet valmiiksi. Sauvat on syytä myös tarkistaa sekä pituuden, että myös kunnon osalta. Jos on käytetty samoja sauvoja rullatreeneissä, on syytä vaihtaa sompa lumelle sopivaksi ja tarkistaa, että putken alaosassa ei ole halkeamia. Voiteluvälineistö vaatii myös mahdollisesti täydennystä.

No comments:

Post a Comment