Friday 24 October 2014

Maastohiihdon lajit monipuolistuvat

Monesti mediaa seuratessa tulee ilmi, että suomalaisten hiihtäjien suosikkilajina on ollut perinteisen tai vapaan tyylin väliaikalähtökilpailu. Toki muunlaisiakin mielipiteitä näkee ja kuulee ainakin sprinttereiden suusta.

Maastohiihto on kuitenkin lajina kehittynyt viimeisten vuosien aikana monipuolisempaan lajivalikoiman suuntaan johtuen mm. television ja kumppanien vaatimuksesta. Eipä silti Suomen katsotuimpiin urheilukilpailuihin kuuluu Finnpanelin mukaan edelleen maastohiihdon arvokilpailut.

Uutena ilmiönä ehkä suomalaisessa ympäristössä on ylipitkien matkojen hiihtojen tuleminen mukaan television ohjelmistoon. Suomalaisia hiihtäjiä on myös ollut mukana talleissa ja viimeisimpänä uutisena oli Sami Jauhojärven liittyminen Swix Ski Classicsiin Coopin joukkueeseen.

Kilpailutarjonnalla on myös vaikutusta urheilijan harjoitteluun ja lajien tunnettavuuteen.
Suomalaisessa järjestelmässä seurat hakevat kilpailuja hiihtopiireiltä ja arvokilpailuja liitolta.
On olemassa houkutus järjestää ja hakea samanlaiset kilpailut kuin aikaisempina vuosina ja käyttää hankittua osaamista ja kokemusta. Piirit kukin tahollaan myöntävät omien periaatteidensa mukaisesti kilpailut ja puoltavat isompien kilpailujen hakemuksia. Toivottavasti seurat hakisivat rohkeasti monipuolisesti kilpailuja ja tarjoaisivat mahdollisuuden urheilijoille osallistua erilaisiin kilpailuihin.

Lajin ja urheilijan kannalta olisi tärkeää, että tarjolla olisi monipuolisesti eri tyyppisiä kilpailumahdollisuuksia ympäri Suomen. Menestyminen kansainvälisellä huipulla vaatii joko monipuolisuutta tai tiukkaa keskittymistä johonkin lajiin riippuen urheilijan ominaisuuksista.

Mielenkiinnosta kävin läpi Ruotsin kilpailukalenteria, jossa oli hyvissä ajoin kilpailut näkyvillä. Suomalaisessa Kilmossa kaikkia kilpailuja ei vielä ole näkyvissä.
www.skidor.com
Alla lista ruotsalaisten kilpailuista.
  • Sprintti vapaa 14
  • Sprintti perinteinen  14 
  • Sprinttiviesti vapaa 3
  • Sprinttiviesti perinteinen 5
  • Väliaikalähtö vapaa 59
  • Väliaikalähtö perinteinen 53
  • Yhteislähtö vapaa 18
  • Yhteislähtö perinteinen 99
  • Skiathlon 8
  • Rullahiihto 29
Luetteloa katsottaessa huomaa, että perinteisen hiihdon yhteislähtöjä on eniten, mutta luvussa on mukana ylipitkien matkojen kilpailut, jotka näyttävät olevan suosittuja naapurimaassamme. Luulisin, että listassa on monipuolisemmin eri lajeja verrattuna suomalaiseen kalenteriin, joka vielä täydentyy vuoden mittaan.

No comments:

Post a Comment