Friday 31 October 2014

Lihashuoltoa, fasciat

Kehon huutaessa hoosiannaa voi syynä olla väärä kuormitus erilaisten syiden johdosta ja seurauksena on kiusallinen lihaskalvokipu ja voimantuottorajoite. Tilannetta voi yrittää poistaa fasciamanipulaatiolla, jossa käytetään apuna lihaskalvojen kitkahierontaa, jossa kalvojen välissä olevaa hyaloronihappoa lämmitetään mekaanisesti hieromalla. Tällöin kolmikerroksinen kalvorakenne pääsee liikkumaan paremmin ja liike helpottuu.

Lihas ja sitä ympäröivä lihaskalvo eli fascia ovat sidoksissa toisiinsa. Lihasta jännitettäessä sen supistuminen vaikuttaa myös kalvorakenteisiin venyttämällä niitä ja vastaavasti myös aiheuttaen supistumisen. Lihaskalvot tukevat kudosta ja siirtävät n. 30% lihasten tuottamasta voimaa eteenpäin. Koordinaatio ja tasapainoaistimukset tulevat kalvojen kautta. Tavallisesti lihaskalvo liukuu hyvin ja kitkatta kudoskerrosten välissä lihaksen supistuessa, mutta liiallinen rasitus, toistorasitus, tulehdus, leikkausarpi tai nivelrikko voivat aiheuttaa kalvojen "liimautumisen" toisiinsa. Tästä seuraa liikerajoite, kipu ja voimantuotto-ongelmia. (Voit katsoa asiasta esim. MTV3 Katsomo Studio55 pe 21.11.2014, jossa fysioterapeutti Anne Puranen)

Fasciassa on paljon hermopäätteitä ja se on olennainen osa hermojen välittämästä informaatiosta aivoille lihaksen tilasta (jännittynyt - rentoutunut).

Lihaskalvot kokoavat lihakset ja niitä ympäröivän sidekudoksen pitkiksi ketjuiksi, niin että kehossa eri osat voivat tehdä yhteistyötä. Kehossa on useita lihaskalvoketjuja, jotka kulkevat kehon puolelta toiselle tai kiertävät sitä spiraalinomaisesti.
 

Kehon ollessa tasapainossa ketju toimii esteettömästi ja liikeradat ovat tarkoituksenmukaisia eikä sidekudoksiin synny jännitteitä tai kipuja.

Voit kokeilla lihaskalvojen merkitystä seuraavalla testillä. Tee seisaaltaan taivutus eteenpäin niin pitkälle kuin kevyesti saat. Ota sitten tennis- tai golfpallo ja hiero jalkapohjan kantakalvoa molemmilla jaloilla niin että tuntuu 20-30s. Uusi taivutus ja huomaat, että se menee helpommin. Lihaskalvojen toimivuus kehon eri fascialinjoissa tulee helposti esille edellisen kokeen avulla.

Lihaskalvojen huollossa voit turvautua ammattilaisen apuun ja yrittää myös itse pitää yllä ketjujen tasapainoa käyttäen suosittuja foamrollereita.

Hiihtäjän kannattaa liikkeiden normaalin laajuuden ja toiminnan ylläpitämiseksi tehdä omatoimisesti foameilla harjoitteita, joita löytyy helposti youtubesta ja käydä vuosittain fysiossa avaamassa oireilevat ns.triggeripisteet. 
Kuvakaappaus; www.http://onceandfuturerunner.com


Fasciat voi nähdä peittävän lihaksia tässä anatomiavideossa, jossa näytetään ihmisruumiis (varoitus herkille katsojille).

No comments:

Post a Comment