Sunday 5 July 2015

Kesän rastiviikot alkaneet, maastotyypit karttuvat

Mainosmiehet kertovat rastiviikon olevan suunnistajalle kuin joulun aika konsanaan.
Tänä vuonna matka vei FIN5-rastiviikolle Lietoon ja Mynämäelle 28.6.-3.7.2015.

Olemme perheen kanssa kierrelleet kesäisin kotimaisista rastiviikoista lähinnä FIN5:llä. Jostain syystä valinta aikoinaan kohdistui finnille Kainuun rastiviikkojen sijasta. Loma ja oikeastaan budjettikaan ei ole antanut myöden osallistua kahdelle rastiviikolle kesäisin, vaikka se kivalta kuulostaisi.

Ehkä valintaan vaikutti se, että finnin maisemat vaihtuvat vuosittain eri puolille Suomea. Onhan suunnistuksen kannalta myös etua oppia erilaisia maastotyyppejä, joita tyyppillisesti Etelä-Suomesta löytyy runsaammin kuin Kainuusta. Oheisella kartalla on Suunnistusliiton kuvaus erilaisista maastotyypeistä.
Tarkemmin asiaan voi perehtyä lukemalla Suunnistuksen lajianalyysin.
Karttapohja https://upload.wikimedia.org/wikipedia/
commons/4/44/Suomen_maisemamaakunnat.svg
Tekstit SSL Suunnistuksen lajianalyysi

Valmennuksessa periaatteena on perehtyä mahdollisimman moneen maastotyyppiin ja saada päähän tuntuma kunkin alueen ominaispiirteet, joka auttaa hahmottamaan ja ennakoimaan maaston kulkukelpoisuuden sekä tyypillisimmän muodon ja kasvillisuuden.

"Parhaimmillaan virheetön suunnistussuoritus tulee ikään kuin selkäytimestä, ajattelematta ja käskyttämättä. Kun urheilija on ns. flow-tilassa, perustaidot ja toiminnan ohjaus ovat automaatiotasolla. Tällaisen tilan saavuttaminen edellyttää runsasta taitoharjoittelua sekä paljon kokemusta erityyppisistä maastotyypeistä ja tilanteista. Suorituksen hallintaa tarvitaan erityisesti yllättävissä ja normaalista poikkeavissa tilanteissa, joissa automaattinen toiminnan ohjaus järkkyy." SSL Suunnistuksen lajianalyysi 2015 s.19


Tällä keraa FIN5-rastiviikon kilpailut sijoittuivat Lietoon aloituspäivänä (sprinttiosuus) ja Mynämäen Hirvijoelle maasto-osuuksien osalta.
Mynämäellä maasto oli pienipiirteisiä mäkiä, joiden välissä oli suoalueita. Maastossa korkeuseroa ei ollut kovin paljon ja se oli mäkien osalta kalliota, kivistä talousmetsää. Aluetta halkoi muutama tie ja polku. Kartat olivat 10 000 / 2,5m ja 15 000 / 2,5m.

Loppusuora
Kilpailukeskus oli rakennettu pellolle, joka oli pääosin kuiva. Alkukesän runsaat sateet olivat kastelleet parkkipaikoiksi suunnitellut pellot ja parkkeeraus onnistui maanantaina ja tiistaina tienvierusparkilla, jossa pisimmillään tuli kulkua kilpailukeskukseen melkein 4 kilometriä. Järjestäjät olivat ajan tasalla ja hommanneet korvaavan maksullisen bussikuljetuksen Mynämäeltä kilpailukeskuksen risteykseen, jos halusi jättää kilometrien kävelyt väliin.

Kilpailun toinen päivä oli keskimatkan- ja loput päivät pitkän matkan kilpailuja. Viimeinen päivä huipentui takaa-ajokilpailuun, jossa viikon aikaisemmat sijoitukset ratkaisivat lähtöajan,

Mukana ei ollut montaa aikuisten eikä nuorten sarjojen maajoukkuesuunnistajia, johtuen ilmeisesti valmistautumisesta tuleviin arvokilpailuihin.

Kilpailujen nettisivut olivat hyvin informatiiviset ja tulospalvelu toimiva, poikkeuksena viimeinen päivä, jolloin verkko ruuhkautui ja online-väliaikarastien tilanteet olivat ajoittain minuutteja myöhässä. Kaikesta pienistä vastoinkäymisistä huolimatta järjestelyt loivat hyvän kuvan alueen seurojen (Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat -52) hienosta panostuksesta vaativaan viikon tapahtuman järjestelyyn.

Viimeinen rasti


No comments:

Post a Comment