Monday 29 December 2014

Suksien valinta ja suksen merkinnöistä

Monia hiihtäjiä ja huoltajia kiinnostaa suksen tiedot, joista voi päätellä jotain suksen ominaisuuksista eri keleille ja sopivuuden hiihtäjän ominaisuuksiin nähden. Miten tietoa saa selville ja mitä suksien sarjanumeroista ja tarroista saa selviää?

Monesti tietoja suoraan ei suksesta löydy, vaan on käsipelissä mittaamalla selvitettävä suksen ominaisuuksia. Tässä voi käyttää apuna Nastolan Vaakaa, jolla mitataan suksen jäykkyyttä ja voidepesän muotoa.
(katso esim. eri tyylin ja kelien suksen kuvaukset aiemmasta blokikirjoituksesta http://sport-pedagogic.blogspot.fi/2014/11/suksien-valinta.html)

Perinteisen tyylin suksi
http://www.skiroller.fi/images_tuoteluettelo/mittatuki.jpg
Kuvakaappaus Skiroller mittatuki
Ensin haetaan suksen tasapainopiste BP (balance point) vaikka siklillä ja merkitään se.
Sitten katsotaan suksen loppujäykkyys puristamalla vaa'alla 7 cm BP:n takaa kunnes 3 - 4 cm leveä muoviliuska esim. piirtoheitinkalvoa (0,10 - 0,20 mm paksua) ei enää liiku. Tällöin saadaan suksen loppujäykkyys MF (maximum force), jonka pitäisi olla sama kuin sarjanumerossa. Puristuksessa voi käyttää apuna mittatukea, jolloin mittari asettuu tukevammin sukseen.

Liukupainealueet tarkistetaan puristamalla suksea haluttuun jäykkyyteen 50 - 75 % hiihtäjän massasta ja vetämällä kalvoliuskaa hiihtosuuntaan.

Voidepesän määritystä varten puristin siirretään n. 12-13 cm tasapainopisteen takapuolelle ja puristetaan suksea 50 - 75 % hiihtäjän painosta. Jos halutaan hyvää yhden suksen liukua, niin voi käyttää 55 - 60 % hiihtäjän painosta ja jos halutaan pitävämpi suksi esim. juniorihiihtäjälle voi käyttää 50 - 55 %. Kun vaakaan on asetettu sopiva paino, niin liikutetaan liuskaa eteen ja taakse ja merkitään tussilla pitoalue. Kun halutaan tarkempaa mittausta kilpakäyttöön, niin voidaan merkitä rakotulkkia apuna käyttäen numeromerkinnät:
- 0,1 (vihr) pakkaselle,  tänne asti yksi ohut kerros purkkivoidetta
- 0,2 (sin) pienelle pakkaselle, pohjavoide ja kaksi kerrosta purkkivoidetta
- 0,3 (kelt) kostealla, pohjavoide ja purkkivoidetta
- 0,5 (pun) liisterikelille, pohjaliisteri ja pitoliisterikerros

Tällöin voi pakkasella pitoaluetta pidentää, mutta on muistettava vetää vain ohut kerros purkkivoidetta päähän asti. Voidekerrokset ovat aina toisiaan lyhyempiä ja noudattavat siten voidepesän muotoa. Suksimerkeillä on voidepesissä ominaispiirteitä esim. Peltosella voidepesä on ollut matalampi ja Fischerillä siteen edessä korkea (pitoa tarvittaessa kannattaa laittaa siteen etupuolelle 10 cm lisää pitoa).

Maajoukkue käyttää koodivärejä (teippi suksen kärjessä) eri kelien suksille, jotta valinta nopeutuisi suuresta määrästä suksipareja.

Voidepesän ollessa erittäin takana tai edessä, ne voivat olla vaikeasti hiihdettävät ja voideltavat. Valintavaiheessa sellainen pari kannattaa hylätä. Jonkin verran voi siteiden paikalla suhteessa tasapainopisteeseen pelata ja NIS-järjestelmässä kokeilla oikeaa paikkaa.


Vapaan tyylin suksi
Puristus 7 cm tasapainopisteen takaa, jolloin loppukilot pitäisi olla lähellä hiihtäjän massaa.
Puristettaessa 0,9 - 1,5 x hiihtäjän massa on jäätävä etupuolelle 30 - 60 mm rakoa. Liukupainealueet kannattaa selvittää erikseen olosuhteiden mukaiseksi.
Kannattaa verrata omaan vanhaan toimivaan sukseen.

Skiselector
kuvakaappaus www.skiselector.com
Ruotsalaiset ovat kehittäneet suksien tietokonepohjaisen mittausjärjestelmän SkiSelectorin, jota on muutamilla suksikauppiailla käytössä. Laite mittaa suksen painealueet ja voidepesän elektronisesti ja tulostaa lopuksi tarran, johon strategiset mittaukset on tulostettu. Tässä saa samanlaista tietoa kuin itse käsivaa'alla mittaamalla. Täytyy kuitenkin osata tulkita tuloksia ja tietää eri kelien vaatimukset sukselle.
Osa valitsijoista pitää kädellä koettavaa tuntumaa kuitenkin tarkempana. Tällöin voi tietää, onko painealue tai voidepesä tasaisesti ottava, laakea tai kiristyvä tms.


Suksen merkinnöistä
Atomic
Mitä tietoa kilpahiihtäjä tai huoltaja niistä saa?
Alla eri suksivalmistajien merkeistä tietoa.

Atomic, Oneway ja Salomon
Atomicilla on tarrassa paljon tietoa suksen ominaisuuksista, joita voi hyödyntää jo suksen valintavaiheessa.

Atomicin perinteisen suksen valinnasta on hyvä Stefan Storvallin bloggaus http://bloggen.fi/vallnaf/2011/11/17/val-av-klassiska-skidor/
Ilmeisesti myös Onewayn ja Salomonin sukset valmistetaan samalla tehtaalla Itävallassa ja tarratkin ovat samanlaisia.
Fischer 



Salomon 






Fischer

Fischer 
Fischerin sarjanumeron alussa on suksen pituus ja perässä oleva kolminumeroinen luku on suksen loppujäykkyys kg. Tarrassa on nähtävillä suksen malli ja jäykkyys soft, medium tai stiff.
Ilmeisesti muuta tietoa ei merkinnöistä ole saatavissa.

Järvinen ja Yoko
Yoko
Yokon ja Järvisen suksissa ei ole sarjanumerossa muita tietoja kuin tuotekoodi ja juokseva valmistusnumero. Malli, pituus ja jäykkyysluokitus ovat sarjanumerolapussa erillisinä ja myös EAN-koodin sisällä. Valmistusajankohta on sarjanumeron kautta tehtaan tiedossa.

Madshus
Sarjanumerosta ei voi itse päätellä juuri mitään.
kuvakaappaus www.madshus.com
Tälle talvelle Madshus on laittanut osaan malleista rfid-sirun. Sirussa itsessään ei ole tietoa vaan jokaista suksea pystytään  seuraamaan tuotannossa alusta loppuun saakka. Rfid-tägin numero ja sarjanumero kulkevat sen jälkeen yhdessä ja suksien tiedot ovat  tallessa Madshusilla. Sukset ostettuaan kuluttaja voi ladata puhelimeensa sovelluksen jossa muun muassa näkee korkeimman kohdan omalla puolella painolla ja täydellä painolla. Voidepesän korkeus ja muoto on myös nähtävissä sovelluksessa. Sovellus näyttää tarkat mitat balanssista molempiin suuntiin jotka voi omiin suksiin merkata, molemmissa päissä korkeusmerkinnät menee 0,2, 0,3 ja 0,4mm. Voit katsoa lisää aiheesta madshus.com/empower.


Peltonen
Peltosella on tarrassa suksen malli, jäykkyys, pituus ja profiili. Joissakin malleissa näyttää olevan myös Skiselectorin mittaustulos kyseiselle parille.


Rossignol
Rossignolin tarrassa on perinteisissä suksissa pituus (198), voidepesän korkeus (1,8) puolen painon lukema (42 numerosarjan alussa) karkea painoluokka (67/77 kg).

Päivitys/update 6.3.2023 katso kuva alla
”Ensimmäinen numerosarja on valmistusnumero. 
36 on rakoetäisyys cm tasapainopisteestä kantaan 0,5mm kohtaan asti, 42 sama kärkeen päin. Perinteisen tyylin suksissa jalkavuuslukujen jälkeen olisi vielä HR-luku x,x. 78 on loppukilot (=FA), 76 suositus hiihtäjän painosta varusteissa (168 sama paunoissa). Nuo tarrassa ilmoitetut arvot vain suuntaa antavia...eli siis jokaisessa yksilössä on oma tarra ja arvot eivät ole identtisiä yleensä. Käppyrä ja nuolet osoittaa, miten päin suksi on testerillä mitattu.” Lähde A. Vainio 2023


1 comment:

  1. Skiselector-hommakin on sellainen, että siihen kun laitat parista molemmat sukset niin eipä tarvi kaupan paljon suksia myydä. Kaupassa myytävistä suksista et juuri "täydellistä" paria löydä.

    ReplyDelete