Friday, 31 October 2014

Lihashuoltoa, fasciat

Kehon huutaessa hoosiannaa voi syynä olla väärä kuormitus erilaisten syiden johdosta ja seurauksena on kiusallinen lihaskalvokipu ja voimantuottorajoite. Tilannetta voi yrittää poistaa fasciamanipulaatiolla, jossa käytetään apuna lihaskalvojen kitkahierontaa, jossa kalvojen välissä olevaa hyaloronihappoa lämmitetään mekaanisesti hieromalla. Tällöin kolmikerroksinen kalvorakenne pääsee liikkumaan paremmin ja liike helpottuu.

Lihas ja sitä ympäröivä lihaskalvo eli fascia ovat sidoksissa toisiinsa. Lihasta jännitettäessä sen supistuminen vaikuttaa myös kalvorakenteisiin venyttämällä niitä ja vastaavasti myös aiheuttaen supistumisen. Lihaskalvot tukevat kudosta ja siirtävät n. 30% lihasten tuottamasta voimaa eteenpäin. Koordinaatio ja tasapainoaistimukset tulevat kalvojen kautta. Tavallisesti lihaskalvo liukuu hyvin ja kitkatta kudoskerrosten välissä lihaksen supistuessa, mutta liiallinen rasitus, toistorasitus, tulehdus, leikkausarpi tai nivelrikko voivat aiheuttaa kalvojen "liimautumisen" toisiinsa. Tästä seuraa liikerajoite, kipu ja voimantuotto-ongelmia. (Voit katsoa asiasta esim. MTV3 Katsomo Studio55 pe 21.11.2014, jossa fysioterapeutti Anne Puranen)

Fasciassa on paljon hermopäätteitä ja se on olennainen osa hermojen välittämästä informaatiosta aivoille lihaksen tilasta (jännittynyt - rentoutunut).

Lihaskalvot kokoavat lihakset ja niitä ympäröivän sidekudoksen pitkiksi ketjuiksi, niin että kehossa eri osat voivat tehdä yhteistyötä. Kehossa on useita lihaskalvoketjuja, jotka kulkevat kehon puolelta toiselle tai kiertävät sitä spiraalinomaisesti.
 

Kehon ollessa tasapainossa ketju toimii esteettömästi ja liikeradat ovat tarkoituksenmukaisia eikä sidekudoksiin synny jännitteitä tai kipuja.

Voit kokeilla lihaskalvojen merkitystä seuraavalla testillä. Tee seisaaltaan taivutus eteenpäin niin pitkälle kuin kevyesti saat. Ota sitten tennis- tai golfpallo ja hiero jalkapohjan kantakalvoa molemmilla jaloilla niin että tuntuu 20-30s. Uusi taivutus ja huomaat, että se menee helpommin. Lihaskalvojen toimivuus kehon eri fascialinjoissa tulee helposti esille edellisen kokeen avulla.

Lihaskalvojen huollossa voit turvautua ammattilaisen apuun ja yrittää myös itse pitää yllä ketjujen tasapainoa käyttäen suosittuja foamrollereita.

Hiihtäjän kannattaa liikkeiden normaalin laajuuden ja toiminnan ylläpitämiseksi tehdä omatoimisesti foameilla harjoitteita, joita löytyy helposti youtubesta ja käydä vuosittain fysiossa avaamassa oireilevat ns.triggeripisteet. 
Kuvakaappaus; www.http://onceandfuturerunner.com


Fasciat voi nähdä peittävän lihaksia tässä anatomiavideossa, jossa näytetään ihmisruumiis (varoitus herkille katsojille).

Friday, 24 October 2014

Maastohiihdon lajit monipuolistuvat

Monesti mediaa seuratessa tulee ilmi, että suomalaisten hiihtäjien suosikkilajina on ollut perinteisen tai vapaan tyylin väliaikalähtökilpailu. Toki muunlaisiakin mielipiteitä näkee ja kuulee ainakin sprinttereiden suusta.

Maastohiihto on kuitenkin lajina kehittynyt viimeisten vuosien aikana monipuolisempaan lajivalikoiman suuntaan johtuen mm. television ja kumppanien vaatimuksesta. Eipä silti Suomen katsotuimpiin urheilukilpailuihin kuuluu Finnpanelin mukaan edelleen maastohiihdon arvokilpailut.

Uutena ilmiönä ehkä suomalaisessa ympäristössä on ylipitkien matkojen hiihtojen tuleminen mukaan television ohjelmistoon. Suomalaisia hiihtäjiä on myös ollut mukana talleissa ja viimeisimpänä uutisena oli Sami Jauhojärven liittyminen Swix Ski Classicsiin Coopin joukkueeseen.

Kilpailutarjonnalla on myös vaikutusta urheilijan harjoitteluun ja lajien tunnettavuuteen.
Suomalaisessa järjestelmässä seurat hakevat kilpailuja hiihtopiireiltä ja arvokilpailuja liitolta.
On olemassa houkutus järjestää ja hakea samanlaiset kilpailut kuin aikaisempina vuosina ja käyttää hankittua osaamista ja kokemusta. Piirit kukin tahollaan myöntävät omien periaatteidensa mukaisesti kilpailut ja puoltavat isompien kilpailujen hakemuksia. Toivottavasti seurat hakisivat rohkeasti monipuolisesti kilpailuja ja tarjoaisivat mahdollisuuden urheilijoille osallistua erilaisiin kilpailuihin.

Lajin ja urheilijan kannalta olisi tärkeää, että tarjolla olisi monipuolisesti eri tyyppisiä kilpailumahdollisuuksia ympäri Suomen. Menestyminen kansainvälisellä huipulla vaatii joko monipuolisuutta tai tiukkaa keskittymistä johonkin lajiin riippuen urheilijan ominaisuuksista.

Mielenkiinnosta kävin läpi Ruotsin kilpailukalenteria, jossa oli hyvissä ajoin kilpailut näkyvillä. Suomalaisessa Kilmossa kaikkia kilpailuja ei vielä ole näkyvissä.
www.skidor.com
Alla lista ruotsalaisten kilpailuista.
  • Sprintti vapaa 14
  • Sprintti perinteinen  14 
  • Sprinttiviesti vapaa 3
  • Sprinttiviesti perinteinen 5
  • Väliaikalähtö vapaa 59
  • Väliaikalähtö perinteinen 53
  • Yhteislähtö vapaa 18
  • Yhteislähtö perinteinen 99
  • Skiathlon 8
  • Rullahiihto 29
Luetteloa katsottaessa huomaa, että perinteisen hiihdon yhteislähtöjä on eniten, mutta luvussa on mukana ylipitkien matkojen kilpailut, jotka näyttävät olevan suosittuja naapurimaassamme. Luulisin, että listassa on monipuolisemmin eri lajeja verrattuna suomalaiseen kalenteriin, joka vielä täydentyy vuoden mittaan.

Sunday, 19 October 2014

Fifty sixty, pay it forward in sports, anna hyvän kiertää urheilussa

Harvoin urheilussakaan resurssit tai tuki menee tasa-arvoisesti kaikille halukkaille urheilijoille. Joskus tulee mietittyä, että kuinka paljon lahjakkaita urheilijoita jää ilman menestystä johtuen esim. omasta taloudellisesta tilanteesta tai perheen muun tuen puutteesta.

Menestykseen ikävä kyllä tarvitaan oman innostuksen ja sinnikkyyden lisäksi vanhempien tukea ja rahapussia. On tietenkin esimerkkejä esim. favelassa asuneesta jalkapalloilijoista tai afrikkalaisista juoksijoista, jotka ovat päässeet menestykseen. Osassa lajeista tarvitaan melkoinen välinearsenaali, jonka hankkiminen maksaa tuhansia euroja. Valitettavasti maastohiihto on tällaisesta hyvä esimerkki. Ilman kilpailukykyisiä välineitä menestyminen lienee epätodennäköistä tai jopa mahdotonta. Yksilölajeista monissa pärjää onneksi pienemmällä varustemäärällä, mutta esim. suunnistuksessa huipulla pärjätäkseen tulisi hallita erilaisia maastotyyppejä, jotta voisi lukea sujuvasti maastoa. Tämä vaatii harjoittelua ja kilpailemista erilaisissa maastotyypeissä, joka tarkoittaa matkustamista kotimaassa ja myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Pelkkä rahakaan ei riitä, sillä suksien voitelu on oma maailmansa erilaisien pito- ja luistovoiteiden oikeanlaisten combojen kanssa. Niiden kanssa voi hifistellä loputtomiin, ja oikeanlaisten kuvioiden ja fluorien yhdisteleminen oikenlaiseen voidepesään tai luistoalueisiin voi äkkiseltään ahdistaa junnujen voitelijaisää. Tarvitaan siis tietoa ja kokemusta asiasta, jotta pidot ja luistot toimivat toivotulla tavalla.
Tässä kuten myös valmennuksen ohjelmoinnissa nuori urheilija hyötyy perheen pidempiaikasesta harrastuksesta tai kilpailemisesta lajin parissa. 
kuvakaappaus: www.yourlapland.com

Joukkuelajeissa tilanne voi olla hieman toisenlainen, koska yleensä valmentaja on joukkuetta varten ja yksittäisen urheilijan perheen osaaminen ei korostu. Monissa joukkueissa on myös mietitty keinoja auttaa lahjakkaita vähävaraisia junioreita. Varusteiden hankinta ei korostu samalla tavalla salibandyssa tai jalkapallossa, kuten hiihdossa ja jääkiekossa. 
kuvakaappaus:www.piffen.fi

Yksilölajeissa voisivat seurat olla aktiivisempia toimijoita tasoittaakseen junnujen uraa. On tietenkin vaikea pitää seuralla suurta määrää lainattavia suksia tai monoja, mutta aktiivinen kamapörssitoiminta tai stipendit voisivat tasoittaa hieman tilannetta. Oman osaamisen jakaminen voisi olla enemmän hyve, jota seuroissa näkisi. Miksi en jakaisi tieto-taitoani muille win-win -periaatteella? Järjestetään voiteluiltoja, autetaan lajista kiinnostuneita uusia harrastajia voitelun saloissa. Järjestetään kimppakyytejä kilpailuihin ja tehdään yhdessä enemmän. Lapsilta kysyttäessä he monesti kokevat sosiaalisen puolen tärkeäksi myös yksilölajeissa. Voisi olla, että omakin jälkikasvu viihtyisi lajin parissa pidempään ja paremmin, jos siellä olisi muita samanikäisiä mukana. Nuorten kriittinen ikä drop outille lajin parista on murrosiän alettua. Seuratyössä tarvitaan monenlaista tekemistä ja osa vanhemmista voisi olla innostunut olemaan mukana vähemmän voiteluosaamista vaativissa tehtävissä, kuten rahastonhoitajana tai kilpailuissa eri tehtävissä jne. 
kuvakaappaus:www.filmgoer.fi, Anna hyvän kiertää elokuva
Keski-Pohjanmaan liikunta on omalla esimerkillään näyttänyt, miten voidaan tukea vähävaraisien perheiden lasten ja nuorten kilpaurheilua. Seuroille järjestetyn S2B Sports to business-seminaarin tuotosta osa on suunnattu haettavaksi vähävariasten kilpaurheilusta aiheutuviin kustannuksiin.

Friday, 10 October 2014

Ladulle tekee hiihtäjän mieli

Kesän peruskuntovaiheen lajinomainen liikkuminen on vaihtumassa lumitreeniin ainakin vakavammin hiihtoa harjoittelevilla. Maajoukkue on jo leireillyt lumella tai jäätiköllä Ramsaussa ja uusi leiri on jo vuorossa Val Senalesissa Italiassa. Osa hiihtäjistä jää Vuokattiin uuden lumen ladulle ja putkeen harjoittelemaan.

Lisää kuvateksti
Vuokatissa ulkokausi on jo perinteisesti avattu 10.10. säilölumen avulla.
Sopivasti on myös suurella osalla kouluikäisistä syyslomaviikko joko loppumassa tai alkamassa, joten ladulla varmasti riittää hiihtäjiä. Hiihtäjien määrän voi tarkistaa vaikka tästä webcam-linkistä.

Kuntoilijan ja junnujen kannattaa aloittaa lumella hiihto alussa rauhallisemmin ja pyrkiä tekemään harjoitukset hyvällä tekniikalla ja harjoitusmäärää pikku hiljaa lisäten. Muista tehdä jokainen treeni laadukkaasti! Leirillä on yleensä myös kuivan maan harjoittelua ja palauttavaa treeniä salilla tai uimahallissa. Haasteena on löytää sopivasti kehittävä ohjelma, joka ei kuitenkaan ole liian raskas, vaikka vihdoin päästään lumiolosuhteisiin.
Vuokatissa on onneksi tarjolla monipuoliset mahdollisuudet harjoitella vuodenajasta riippumatta.

Syksyllä myös harjoitusohjelmassa alkaa olla enemmän tehoja ja kevään ja kesän määräharjoittelun pohjalle rakennetaan vähitellen koneistoa toimimaan kilpailuolosuhteissa. Lumiolosuhteissa on mahdollisuus lajinomaiseen harjoitteluun ja jalostaa nopeus, voima- ja hengityselinten toiminta tulevaa kilpailukautta varten.


Kuva: Patrol

Tässä vaiheessa on hyvä myös käydä läpi kalustoa ja tutkia mahdollista huollon tai hankintojen tarpeita. Kasvavien hiihtäjien osalta kesä on voinut tuoda ainakin pituutta reilusti ja hieman painoakin. Usein sukset voivat vielä olla käyttökelpoisia, mutta perinteisen suksessa on syytä punnita pitoalueet ja merkitä uudet alueet valmiiksi. Sauvat on syytä myös tarkistaa sekä pituuden, että myös kunnon osalta. Jos on käytetty samoja sauvoja rullatreeneissä, on syytä vaihtaa sompa lumelle sopivaksi ja tarkistaa, että putken alaosassa ei ole halkeamia. Voiteluvälineistö vaatii myös mahdollisesti täydennystä.