Ilmeisesti lajin harrastajat ovat jonkin sortin nörttejä ja hallitsevat nykytekniikan hyödyntämisen lajin hyödyksi. On ollut jo vuosia ihan tavallista, että voi seurata ajantasaista kilpailua kännykällä tai muulla internetpäätteellä. Kisan jälkeen on mahdollista piirtää tai ladata juostu reitti karttapohjalle. Karttapohjalle voi ladata sitten kaikkien kyseiselle radalle piirtäneiden reitit ja vertailla kilpailun jälkeen, miten kukin on valinnut reitin ja miten kunto tai reitinvalinta on vaikuttanut suoritukseen. Valittujen kilpailijoiden suoritukset voi näyttää animaationa jälkikäteen esim. yhteislähdöllä radalle ja analysoida, missä oma suoritus ehkä meni mönkään tai onnistui.
Järjestäjältä vaatii hieman lisäpanostusta arvokilpailujen osalta satsata kunnollisen mediayhteyteen. Niinpä usein nykyään on nähtävillä operaattoreiden linkkimastoja ym. viristyksiä isompien kilpailujen kilpailukekuskuksissa. Tämä, jos mikä, tuo lisäarvoa sekä kisapaikalla että kotikatsomossa. Kännykät ja muut medialaitteet ovat kisapaikoilla kovassa käytössä, kuten myös verkko. Käyttäjämäärät voivat nousta tuhansiin paikallisesti.
Suunnistajalehdessä oli jo joku vuosi sitten kolumni, jossa muistuteltiin kotiväkeä, että kilpailijalle tulee antaa mahdollisuus käydä tehty suoritus itse ensi läpi, ennen innostunutta yhteydenottoa. On kurjaa, jos heti maalileimauksen jälkeen repulle tultua kännykkä pirisee ja huoltaja on kyselemässä, mikä siinä 4-5 -välillä oikein oli, kun pummailit. Annetaan kilpailijan rauhassa käydä itse ensin suoritus läpi ja kasata itsensä ennen soittoa. Jokin aika sitten mediassa oli esillä tutkimus, jossa tuli esille, että yksi urheilijan kokemista kilpailun stresseistä oli huoltajan kohtaaminen kilpailun jälkeen. Kannaattakin jatkossa huomioida asia ja pyrkiä kommunikaatiossa urheilijan kanssa suorituksen jälkeen ensikommenttina huomioida kilpailun positiiviset seikat ja ottaa myöhemmin esille mahdolliset kehityskohteet.
No comments:
Post a Comment