Monday 5 September 2016

Kesän hiihtouutisia

Niin se kesä taas on pelkkää historiaa ja syksy hyvää vauhtia menossa. Katselin tämän blogin juttujen lukutilastoja ja myös siellä alkoi loppukesästä mm. hiihtolukiota ja suksen valintaa koskevat jutut kiinnostaa lukijoita. Erikoista on, että suksen valintaan liittyviä juttuja luetaan kyllä kesälläkin.
Tänä kesänä myös spämmirobotit ovat alkaneet kiinnostua blogini aiheista, johtuneeko sivun mainoksista.

Kävin läpi vähän medioiden hiihtoaiheisia juttuja ja kokosin niistä muutamia tähän.

Uusia tiimejä perustettu
Keväällä on perustettu treeniryhmä Team VO2. Kyse ei ole seurasta, vaan harjoitusryhmästä, joka koostuu viidestätoista urheilijasta vuosina 1996-1999 urheilijasta Uudeltamaalta. Merkittävää asiassa on nuorten oma aloitteellisuus ja nuori ikä.

Myös Ilmajoen Kisailijat kertoi omasta tiimistään: Timo Mantere, Jari Mäkelä, Karri Hakala,  Niko Koskela ja Antti Kartano. 

Uudet treeniryhmät ja tiimit ovat tervetulleita ja se osaltaan kertoo Suomen Cupin piristysruiskeesta seurarintamalla.  Vaikka maastohiihto on yksilölaji, niin tiimit ja joukkueet tuovat yhteisöllisyyttä ja draivia tekemiseen. On myös sanottu sen olevan sosiaalinen liima varsinkin nuorille, joka sitouttaa lajiin.
Kuvakaappaus: Aftenposten

Iivo Niskanen ja Kaisa Mäkäräinen Aateli Racen voittoon
Kesällä kilpailtiin perinteisesti Vuokatissa ja uutena paikkana myös Pyhäjärvellä kaivoksessa.
Ilmeisesti Norjassa kisaillaan kesäaikaan vielä enemmän kuin Suomessa ja saattaisi jollekin rullahiihdon massatapahtumalle olla täälläkin sijansa.

Kari-Pekka Kyrö saanee taas toimintavapauden maastohiihdon parissa.
Hiihtoliiton johtokunta on ottanut vapauttamiselle myönteisen kannan.

Norjalaisten astmagate
Oikeastaan koko kesän on saatu lukea juttuja norjalaisten astmajupakasta. Alunperin Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkkeen yliannostuksen kiinnijäämisestä lähtenyt kohu on puhututtanut  sekä Suomessa että Norjassa. Suomalaiset taas ovat uutisen mukaan kehittäneet astman hoitoon oman höyryhengityslaitteen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi talvilajien apurahoja
Listalla on menestyneitä ja vähän laimeamman kauden hiihtäneitä urheilijoita.

FIS:n päätöksiä Meksikon kongressista

Tasatyöntö
FIS päätti, että tasatyönnöstä vapaita vyöhykkeitä voidaan kokeilla kansallisten liittojen päätöksellä kansallisissa kilpailuissa. 


Maakiintiöt eli quota
"...Peruskiintiö parhaille hiihtomaille on kuusi urheilijaa maailmancupin osakilpailuissa, eikä yksikään maa voi saada enempää kuin kahdeksan paikkaa maailmancupin osakilpailuihin ulkomailla.
Kotimaan maailmancupien kansallisen ryhmien määrät pysyivät ennallaan, mutta FIS päätti, että yhdellä maalla saa olla maksimissaan 15 urheilijaa edustettuna osakilpailuissa. Esimerkiksi Norjalla oli vielä viime kaudella 20 mieshiihtäjää Lillehammerin maailmancupissa, sillä maajoukkueurheilijoiden ja kansallisen ryhmän urheilijoiden lisäksi maailmancupin kokonaisvoittajalla ja Skandinavia Cupin voittajalla oli vapaa osallistumisoikeus maailmancupiin.
... Uuden päätöksen mukaan maailmancupin voittaneet Martin Johnsrud Sundby ja Therese Johaug saavat vapaan osallistumisen enää jouluun asti. Tämän jälkeen vapaa osallistumisoikeus on kulloinkin maailmancupia johtavalla urheilijalla.

Lisäksi Norjan mahdollisuuksia kolmoisvoittoon viestissä rajoitettiin, sillä ensi talvena joka maa voi asettaa vain kaksi viestijoukkuetta maailmancupin viesteihin. Lillehammerissa joulukuussa isäntämaa otti kolmoisvoiton." Lähde: Kestävyysurheilu

No comments:

Post a Comment