Friday, 21 December 2018

Heini Wennman menestyksekkäällä kaksoisuralla

Keski-Pohjanmaan Liikunta ry:llä on parhaillaan käynnissä ”Seuramentor ohjaajien tukena” -hanke, jonka tärkeimpiä tavoitteita ovat seuratoiminnan ja valmennuksen kehittäminen. Tällä hetkellä hankkeessa on mukana 23 keskipohjalaista urheiluseuraa. Hanke on saanut rahoituksen seuratoiminnan kehittämiseen vuoden 2019 lokakuun loppuun saakka. Hankkeen puitteissa ovat Kokkolassa vierailleet mm. Fredrik Portin ja Tom Andtbacka.


Perjantaina 14.12.2018 hankkeen seuroja oli mentoroimassa suunnistaja ja tutkija Heini Wennman (s.1986). Hän on kotoisin Kokkolasta ja asuu nykyisin Lahdessa. Kasvattajaseurana hänellä oli kruunupyyläinen OK Botnia ja tällä hetkellä hän edustaa oululaista SK Pohjantähteä. 

Heini oli otsikoinut tilaisuuden aiheella: Minun polkuni juniorista aikuisurheilijaksi, mutta tarkkaan häntä kuunnellessa huomaa hänen kertoneen menestyksekkäästä kaksoisurastaan. Kaksoisuralla (Dual Career) urheilussa tarkoitetaan, että henkilö tavoittelee menestystä sekä urheilussa että opiskelussa/työssä. Suomessa on urheilu otettu nykyisin huomioon mm. yläkoulutoiminnassa, urheilulukioissa sekä akatemiatoiminnassa. Koulutukseltaan Heini on liikuntatieteen maisteri ja filosofian tohtori ja hän työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkijana. Heinin mukaan työn ja urheilun yhdistämisessä on osattava keskittyä vuorollaan suoritukseen toisessa. Hän kokee urheilun olevan vastapainoa tutkijan työlleen ja tutkijan työn haastavan sopivasti urheilun ulkopuolella.

Heini kertoi tarinassaan uraansa edistäneitä ja hidastaneita tekijöitä, jotka näkyivät myös hänen kokoamalla nuoruus- ja aikuisiän tuloslistalla. Kaikilla urheilijoilla on ylä- ja alamäkiä, joiden merkitys uraan ja kehittymiseen on välillä sattuman kauppaa, mutta muiden kertomuksista voi myös oppia. Seuraavassa on kerrottu hieman Heinin ajatuksia.

Heini kertoi isän roolin olleen merkittävä lajin valinnassa. Isän karttamerkkikoulun kautta lähdettiin iltarasteille ja myöhemmin hänen avullaan myös Kokkolan ulkopuolelle kisoihin, jossa oppi tärkeää maastopankkia. Ensimmäisiä ulkopaikkakunnan kilpailuja oli Kaustisella pidetyt Koululiikuntaliiton kisat 1998. Maasto Kokkolassa on pääosin entistä merenpohjaa (kartat 2,5 metrin käyrävälillä) ja Kokkolasta lähtö muualle kisoihin opetti varsinaisesti korkeuskäyriä ja niiden lukemista.

OK Botnian Heini koki myös tärkeänä suunnistajan roolissa kasvattamisessa. Seurassa oli hyvää junioritoimintaa ja se toimi sosiaalisena ympäristönä samanhenkisille nuorille. Seurasta kysyttiin aktiivisesti kilpailuihin mm. viesteihin ja siellä syntyi ystävyyssuhteita, joita pidettiin yllä, kuinkas muuten kuin, tapaamalla kisoissa. Seuralla oli Nuorten Jukolaan parikin joukkuetta, joilla innostava vetäjä ja treenejä. Työ tuotti tuloksena 3. sijan.
 
Suomen Suunnistusliiton ruotsinkielinen piiri Finlands Svenska Orienteringsförbund (FSO) toimii aktiivisesti suunnistuksessa ja heillä on ollut myös omaa alueellista nuorisotoimintaa. Heini kertoi, että hänet valittiin ensin alueelliseen ja sitten valtakunnalliseen valmennusryhmään. Totte eli Torsten Smedslund alkoi valvomaan ja tekemään ohjelmia Heinille. Totte oli myös maajoukkueen valmentajana 1993-2005. FSO:lla oli useita leirejä talvisin, keväällä, kesällä sekä SM-kilpailuihin valmentavat leirit. Totte teki ohjelmia seuranvaihtoon asti, mutta toimi vielä mentorina sen jälkeenkin.

Heini kertoi avoimesti myös nuoruusvuosiin kuuluneesta ortorexiasta (liian terveellinen syöminen), joka toi takapakkia suunnistajan uralle. Aika oli tasapainottelua hoidon ja urheilun välillä. Heini oli sairastaessaan nuorten maajoukkueessa. Lopullinen toipuminen tapahtui vasta opiskelujen alkaessa Jyväskylään muutettaessa. Muutto Jyväskylään 2005 toi myös uusia mahdollisuuksia. Opinnot liikuntatieteellisessä antoi ymmärrystä harjoitteluun ja sen ohjelmointiin. Harjoitteluolosuhteet paranivat kertaheitolla asuinpaikan sijaitessa Laajavuoren läheisyydessä ylioppilaskylässä. Tärkeä oli myös paikallinen suunnistajayhteisö.

Pääsarjaan Heini siirtyi vuonna 2007. Jyväskylässä silloin asuvia samantasoisia ja samassa urheilijan uran vaiheessa olevia naisia kiinnostivat viestit ja niin sai alkunsa Sk Pohjantähden kuuluisa naisten joukkue eli eSKottaret. Leirityksiä tuli lisää ja tavoitteet viesteihin hilattiin korkeammalle. Eskottarien blogissa Heini kirjoittaa: ” Tyttöjen kanssa vietetty aika on urheilun lisäksi paljon muuta. Se on ystävyyttä, tukea, kannustusta, arjesta irrottautumista, ajatusten vaihtoa. Ei ole aihetta josta ei voisi keskustella, ei kysymystä jota ei voisi esittää… En keksinyt mitään niin hyvää kriteeriä joka vetäisi vertoja tälle yhteishengelle joka meidän joukkueessa on kypsynyt.”

Heini kokee merkityksellisenä uralleen myös Jyrki Saarivaaran siirtyessä suunnistusvalmentajaksi vuonna 2010. Jyrki huomasi, että suunnistus oli siihen asti toiminut periaatteella: pitkä päätyyn ja perään. Siis tuli johonkin ja alkoi lukemaan itseä siihen kiinni. Siitä alkoi suunnistuksen ajatusmyllyn pyörityksen opettelu: Suunnitelma-ennakko-havainnointi. Aluksi piti vauhtia himmailla, jotta ehtisi tehdä ennakointia. Jyken kanssa tehtiin perässä juoksuja, jossa selvisi, että Heini juostessa piti karttaa kuin lukisi kirjaa. Siitä piti oppia myös pois ja kääntää kartta vaakasuoraan, jotta pystyi hyödyntämään peukalokompassin käytön ja suuntamaan kartan maaston mukaan.

Heini on kokenut kevään ensimmäisten näyttökisojen olevan itselleen haastavia. Vammat ja sairastelut talvikauden aikana ovat estäneet kauden alkuvaiheessa kunnossa olemisen useana vuonna.  Valmistumisen jälkeen muutto Helsinkiin ja työtä täydet tunnit aiheuttivat kokonaisrasituksen, joka johti ylikuormitustilaan loppusyksyllä 2012. Mielessä oli silloin uusi työ, maajoukkue ja tähtäimessä seuraavan vuoden MM-kotikisat Vuokatissa. Elimistö kuitenkin vaati täyden levon kahdeksi kuukaudeksi, joka ei mahdollistanut haavetta kotikisoissa menestymisestä.

​Heini tunnetaan varsinkin varmana viestisuunnistajana, joka tekee oman osuutensa eleettömästi, mutta hyvällä fysiikalla ja taitavasti suunnistaen. eSKottarilla on vuosien varrella monia hienoja sijoituksia suurviesteissä Suomessa ja Ruotsissa. Hän on käynyt neljät junioreiden MM-kisat, kaksissa opiskelijoiden MM-kisoissa, kaksissa aikuisten MC-pienoiskiertueella. Menestystä on tullut mm. Nuorten MM-viestikulta, -viestipronssi, keskimatkalla hopea. Opiskelijoiden MM-viestikulta, -pitkän pronssi. Maailmancupissa paras sijoitus on 15. keskimatkalla. Kaapissa on myös useita nuorten SM-mitaleja ja aikuisten plaketteja.




No comments:

Post a Comment