Sunday, 12 January 2014

Tahdonalaisen toiminnan sisäinen ja ulkoinen palaute

Otsikon yhteys urheiluun ja hiihtoon tai suunnistukseen vaatii hieman selvitystä. Mitä siis tarkoitan tuolla lauseella? Koitan lyhyesti pohtia yksilön toimintaa epäonnistumisessa esim.sprinttihiihdon välierässä tai ampumahiihdon pummiammunnan tilanteessa. Myös suunnistuksessa pummin tai "kartalta tipahtamisen" jälkeen.

Toiminta kilpailutilanteessa kuuluu ihmisen tahdonalaisiin toimintoihin, joissa tavoitteen itsenäinen asettaminen on keskeistä toiminnan laadun näkökulmasta. Kyse on siis itsenäisesti asetetusta tavoitteellisesta toiminnasta.
Tavoitteet liittyvät urheilussa esim. kilpailutilanteeseen, joka on hyväksytty suoritettavaksi; esim. hiihdän sprintissä välierässä jatkoon ja mahdollisimman hyvän ajan. Ulkoisena tavoitteena voisi olla, että urheilija tekee niin hyvän suorituksen, että joukkue saa mahdollisimman paljon maailmancupin pisteitä saadakseen seuraavalle kaudelle mahdollisimman monta maapaikkaa.

http://www.nrk.no/video/hattestad_irritert_etter_at_sprinten_ble_odelagt/D6B04F7E5E3C4A48/
foto: www.nrk.no
Yleensä urheilija on hyväksynyt ulkoiset ja sisäiset tavoitteet ja hän lähtee tekemään kilpailusuoritusta tai harjoitusta. Hän saa suorituksen aikana palautetta sisäisen- ja sosiaalisen vertailun kautta. Omien tavoitteiden ja osaamisen hän tarkentaa tavoitteittaan tilanteessa ja tekee siihen liittyviä ratkaisuja. Toiminnan ylläpitämiseksi tarvitaan toivon funktiota, jolla yksilö vielä voi muodostaa uusia tavoitteita, motivoitua ja uskaltaa. Tämä johtaa yrittämiseen ja suorituksen jatkamiseen. Mikäli tilanteessa toivo on vähäinen ja koetaan uhkaa tai epäonnistumista, niin suorituksen tehokas jatkaminen vaikeutuu. Urheilijasta riippuen toiminta voi menettää merkityksensä tai se voidaan viedä menestyksellisesti loppuun.

Itseäni pohdituttaa, että miksi yksilöt samassa tilanteessa toimivat eri tavalla. Monesti meillä suomalaisilla on käsitys, että jääkiekossa ruotsalaiset nousee väkisin voittoon kolmen maalin takaa viimeisen erän viimeisillä minuuteillakin. Eli ei me kuitenkaan voiteta, kyllä ne on niin vahvoja, että kuitenkin nousevat sieltä! Ilmeisesti historian aikana näin on käynytkin, mutta ruotsalaisia ei voi pitää ikuisina hannuhanhina, vaan takana on myös jotain muuta. No, pikkuleijonilla taisi myös viime viikonloppuna pomppia myös kiekko onnekkaasti. Ruotsalaisille unelmafinaali olympialaisissa olisi rökittää Suomi, juniorijoukkueen häviön tähden.
http://www.expressen.se/sport/hockey/
 foto: www.expressen.se/sport/hockey/

Periaatteessa asiaa kai voisi selittää ihmisen toimintaa ohjaavilla käsityksillä. Näitä käsityksiä ovat tavoitetorientaatiot, kontrollikäsitykset, itsetunto, suorituksen arvo ja minäkäsitykset eri tilanteissa. En lähde näitä tässä sen kummemmin avaamaan, mutta sillä saralla voisi olla urheilijoilla vielä tekemistä koko urheilu-uran aikana.
 http://yle.fi/urheilu/makarainen_nousi_hienosti_kolmanneksi/7026639
foto: www.yle.fi


Sprintin välierässä sauvan katkettua tai ampumahiihdossa parin pummin jälkeen voi urheilija kuitenkin vielä nähdä mahdollisuuksia nousta kärkikahinoihin tai jopa mitalisijoille. Ei myös haittaisi, vaikka sijoittuisi toiseksi viimeikseksi erässä paremmalla ajalla kuin toisen hiitin kaksi viimeistä ja saisin eenemmän pisteitä omalle joukkueelleni. Olisi tehnyt myös siinä hetkessä parhaan tuloksen epäonnistumisesta huolimatta.

Valmentamisessa on tärkeää ottaa huomioon myös urheilijan psyykkinen valmennus, jonka avulla voidaan saada toivo heräämään myös epäonnistumisen tilanteessa ja edesauttamaan onnistumista. Lasten- ja nuorten ohjauksessa on tärkeää kannustaa ja antaa positiivista palautetta yrittämisestä  epäonnistumisen hetkellä.

Lähteenä käytetty mm.: oppimaan oppimisen teoriaa

Sunday, 5 January 2014

Tour de Ski: summary

http://whowins.worldofxc.com/alpecermis/





Tour on sitten hiihdetty ja norjalaiset vihdoin saaneet voiton sekä miesten, että naisten sarjoissa.


Tässä hieman yhteenvetoa lähinnä suomalaisten hiihtäjien osalta.
Tasaisen sarjan teki Anne, jolla kaikkien osakilpailujen tulos oli kymppisakissa.
Krista ja Kerttu sekä Aino-Kaisa aloittivat hyvin, mutta kaksi seuraavaa kisaa meni heikommin, kun taas viimeisimmät kilpailut olivat todella hyviä suorituksia.
Riitta-Liisalla suoritukset olivat heikompia. Laura lopetti kahden ja Riikka kolmen kilpailun jälkeen.

Matilla suoritukset vaihtelevat 9. ja 87. välillä, selkeästi kuitenkin paremmat pertsalla. Samin kilpailut menivät välillä todella hyvin, mutta hänelläkin sprintit vapaalla olivat näköjään tahmeita. Larilla hiihdot menivät aika tasaisesti, paitsi 3. osakilpailun vapaan sprintti.Villen paras hiihto oli takaa-ajo vapaalla, jolloin tuli 9. sija. Kymmenen parhaan sakkiin pienellä tason nousulla voisi olla useamminkin asiaa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset pärjäsivät tämän vuoden Tourilla ilahduttavan hyvin ja useilla hiihtäjillä sijoitukset viime vuotiseen verrattuna paranivat roimasti. Raskaan kiertueen jälkeen on palauttelun aika ennen olympialaisten valmistavaa leiriä.

Taulukossa on suomalaisten sijoitukset osakilpailuissa (huom. osuussijoitukset viimeisessä kilpailussa eivät näy taulukossa). Taulukko on hankala saada mahtumaan tekstitilaan ja näkyvyys ei ole kaikein paras.

Oberhof prologi 2,5 ja 3,75 km F vapaa
Oberhof sprintti 1,5 kmF vapaa
Lenzerheide sprintti F vapaa
Lenzerheide yhteislähtö 10 ja 15 km C pertsa
Cortina-Toblach takaa-ajo 15 ja 35 km F vapaa
Val di Fiemme väliaikalähtö 5 ja 10 km C pertsa
Val di Fiemme 9 ja 10 km F vapaa
kilpailun
lopputulos
Tourilla olympiarajatäyttyy
yksilömatkasijoittuu 16 joukkoon
Kyllönen Anne
6.
8.
7.
6.
3.
3.
6.
x
Lähteenmäki Krista
7.
23.
14.
13.
5.
5.
4.
x
Mononen Laura
53.
50.
-
-
-
-
-

Niskanen Kerttu
10.
19.
16.
1.
4.
4.
5.
x
Roponen Riitta-Liisa
15.
41.
41.
25.
16.
20.
16.
x
Saarinen Aino-Kaisa
7.
14.
22.
5.
9.
7.
9.
x
Sarasoja-Lilja Riikka
31.
34.
35.
-
-
-
-

Heikkinen Matti
31.
87.
78.
13.
49.
9.
-
x
Jauhojärvi Sami
8.
90.
46.
6.
33.
31.
19.
x
Lehtonen Lari
22.
24.
45.
30.
18.
16.
15.
x
Nousiainen Ville
13.
22.
30.
29.
9.
21.
14.
x
Pentsinen Anssi
63.
39.
28.
-
-
-
-


Alla vielä jotain arvioita osakilpailuista ja tulokset löytyvät linkeistä.

Oberhof prologi F 4 km ja 4,5 km
naiset lähti 78                                                   
Naisissa yllätysnimi oli puolalainen 3. tullut Jaskowiec Sylwia. Björgen voitti ja Jacobsen oli toisena. Johaug aloitti vaisusti ja oli 11. Anne ja Aikku vapaan kisassa 6. ja 7.!
miehet lähti 106 
Sami oli vapaan kisassa 8 ja Ville lähellä kymppisakkia!
Oberhof sprintti F 1,5 km
 naisia lähti 77
Eriksson voitti ja norjalaisista Björgen 5. ja Johaug 7. ja Jacobsen 26. Saksalaisia naisia 4 kymmen parhaan joukossa! Suomalaisista Anne jatkoi vahvaa esitystään ollen 8.
 miehiä lähti 105
Ruotsalaisten päivä; myös Halfvarsson voitti ja toisena Pellegrino ITA ja kolmas Sundby NOR. Suomalaisilla sprintit ei kulkenut finaaliin asti.

Lenzerheide sprintti F
naisia lähti 74
Voittajana Östberg NOR ja toisena Jacobsen NOR kolmas Herrmann D, mutta Johaug 24. Anne hyvin 7.
miehiä lähti 103
Miehissä voittajana Hamilton USA, jolla ensimmäinen WC ykkössija, toisena Harwey CAN ja kolmas Sundby NOR. Suomalaisittain ei kovin kummoinen päivä.

Lenzerheide  yhteislähtö C 10 km
naisia lähti 63
Kertulla ensimmäinen MC-voitto!  Aikku ja Anne myös aivan kärjen tuntumassa.
miehiä lähti 91
Sami hienosti kuudes ja kaikki suomalaiset miehet pistesijoilla.

Cortina-Toblach  takaa-ajo F 15 km ja 35 km
naisia lähti 52
Jacobsen voittti ja Johaug toinen. Suomalaisia hienosti 4 kymmenen parhaan joukossa.  Anne pallilla.
 miehiä lähti 69
Villellä hyvä hiihto ja Lari myös paransi. Matti simahti lopussa.

Val di Fiemme C 5 km ja 10 km
naisia lähti 47

Johaug voitti ja Jacobsen toinen. Suomalaisilla taas hyvä edustus 10 parhaan joukossa.
miehiä lähti 63
Northug NOR voitti ensimmäistä kertaa tällä Tourilla ja Sundby NOR toinen. Matti kymppisakkiin ja Sami jäi niukasti ilman pisteitä.

Val di Fiemme F 9 km viimeinen päivä
 Naisia lähti 42
Ensimmäinen norjalaisvoitto Tourilla tuli komeasti heti kolmoisvoittona. Voittajana oli naisissa Johaug ja toisena maalissa oli Jacobsen ja kolmantena Weng, joka pääsi pääsi suomalaisten ohi nousun alussa. Lähteenmäki taisteli loppuun saakka ja tavoitti Wengin , joka kuitenkin loppusuoralla jaksoi rutistaa vielä kolmannen sijan. Suomalaisilla kuitenkin erittäin hyvä edustus lopputuloksissa.
miehiä lähti 49
Myös miesten Tourin voitti ensimmäistä kertaan norjalainen Sundby ja toiseksi tuli Jespersen NOR. Norjalaisten kolmoisvoiton mursi itävaltalainen Dyrr, joka hiihti koko osuuden nopeimman ajan. Dyrr edustaa nuorempaa hiihtäjäpolvea (1987). Suomalaisista viimeiselle etapille lähtivät Sami, Ville ja Lari. Nopeimman ajan heistä hiihti Sami, joka oli 10. nopein osuudella.