Sunday 5 January 2014

Tour de Ski: summary

Tour on sitten hiihdetty ja norjalaiset vihdoin saaneet voiton sekä miesten, että naisten sarjoissa.

Tässä hieman yhteenvetoa lähinnä suomalaisten hiihtäjien osalta.
Tasaisen sarjan teki Anne, jolla kaikkien osakilpailujen tulos oli kymppisakissa.
Krista ja Kerttu sekä Aino-Kaisa aloittivat hyvin, mutta kaksi seuraavaa kisaa meni heikommin, kun taas viimeisimmät kilpailut olivat todella hyviä suorituksia.
Riitta-Liisalla suoritukset olivat heikompia. Laura lopetti kahden ja Riikka kolmen kilpailun jälkeen.

Matilla suoritukset vaihtelevat 9. ja 87. välillä, selkeästi kuitenkin paremmat pertsalla. Samin kilpailut menivät välillä todella hyvin, mutta hänelläkin sprintit vapaalla olivat näköjään tahmeita. Larilla hiihdot menivät aika tasaisesti, paitsi 3. osakilpailun vapaan sprintti.Villen paras hiihto oli takaa-ajo vapaalla, jolloin tuli 9. sija. Kymmenen parhaan sakkiin pienellä tason nousulla voisi olla useamminkin asiaa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset pärjäsivät tämän vuoden Tourilla ilahduttavan hyvin ja useilla hiihtäjillä sijoitukset viime vuotiseen verrattuna paranivat roimasti. Raskaan kiertueen jälkeen on palauttelun aika ennen olympialaisten valmistavaa leiriä.

Taulukossa on suomalaisten sijoitukset osakilpailuissa (huom. osuussijoitukset viimeisessä kilpailussa eivät näy taulukossa). Taulukko on hankala saada mahtumaan tekstitilaan ja näkyvyys ei ole kaikein paras.

-

Alla vielä jotain arvioita osakilpailuista ja tulokset löytyvät linkeistä.

Oberhof prologi F 4 km ja 4,5 km
naiset lähti 78
Naisissa yllätysnimi oli puolalainen 3. tullut Jaskowiec Sylwia. Björgen voitti ja Jacobsen oli toisena. Johaug aloitti vaisusti ja oli 11. Anne ja Aikku vapaan kisassa 6. ja 7.!
miehet lähti 106
Sami oli vapaan kisassa 8 ja Ville lähellä kymppisakkia!
Oberhof sprintti F 1,5 km
 naisia lähti 77
Eriksson voitti ja norjalaisista Björgen 5. ja Johaug 7. ja Jacobsen 26. Saksalaisia naisia 4 kymmen parhaan joukossa! Suomalaisista Anne jatkoi vahvaa esitystään ollen 8.
 miehiä lähti 105
Ruotsalaisten päivä; myös Halfvarsson voitti ja toisena Pellegrino ITA ja kolmas Sundby NOR. Suomalaisilla sprintit ei kulkenut finaaliin asti.

Lenzerheide sprintti F
naisia lähti 74
Voittajana Östberg NOR ja toisena Jacobsen NOR kolmas Herrmann D, mutta Johaug 24. Anne hyvin 7.
miehiä lähti 103
Miehissä voittajana Hamilton USA, jolla ensimmäinen WC ykkössija, toisena Harwey CAN ja kolmas Sundby NOR. Suomalaisittain ei kovin kummoinen päivä.

Lenzerheide  yhteislähtö C 10 km
naisia lähti 63
Kertulla ensimmäinen MC-voitto!  Aikku ja Anne myös aivan kärjen tuntumassa.
miehiä lähti 91
Sami hienosti kuudes ja kaikki suomalaiset miehet pistesijoilla.

Cortina-Toblach  takaa-ajo F 15 km ja 35 km
naisia lähti 52
Jacobsen voittti ja Johaug toinen. Suomalaisia hienosti 4 kymmenen parhaan joukossa.  Anne pallilla.
 miehiä lähti 69
Villellä hyvä hiihto ja Lari myös paransi. Matti simahti lopussa.

Val di Fiemme C 5 km ja 10 km
naisia lähti 47

Johaug voitti ja Jacobsen toinen. Suomalaisilla taas hyvä edustus 10 parhaan joukossa.
miehiä lähti 63
Northug NOR voitti ensimmäistä kertaa tällä Tourilla ja Sundby NOR toinen. Matti kymppisakkiin ja Sami jäi niukasti ilman pisteitä.

Val di Fiemme F 9 km viimeinen päivä
 Naisia lähti 42
Ensimmäinen norjalaisvoitto Tourilla tuli komeasti heti kolmoisvoittona. Voittajana oli naisissa Johaug ja toisena maalissa oli Jacobsen ja kolmantena Weng, joka pääsi pääsi suomalaisten ohi nousun alussa. Lähteenmäki taisteli loppuun saakka ja tavoitti Wengin , joka kuitenkin loppusuoralla jaksoi rutistaa vielä kolmannen sijan. Suomalaisilla kuitenkin erittäin hyvä edustus lopputuloksissa.
miehiä lähti 49
Myös miesten Tourin voitti ensimmäistä kertaan norjalainen Sundby ja toiseksi tuli Jespersen NOR. Norjalaisten kolmoisvoiton mursi itävaltalainen Dyrr, joka hiihti koko osuuden nopeimman ajan. Dyrr edustaa nuorempaa hiihtäjäpolvea (1987). Suomalaisista viimeiselle etapille lähtivät Sami, Ville ja Lari. Nopeimman ajan heistä hiihti Sami, joka oli 10. nopein osuudella.