Sunday 18 May 2014

Päävalmentaja maastohiihtoon selvillä

Kevät kerkesi jo pitkälle ennen kuin selvisi maastohiihdon valmentajaratkaisu. Tämä oli odotettavissa, sillä haluttiin selkeää muutosta valmennuksen osalta ja tavoitteena oli löytää suomalainen nimi. Uutena päävalmentajan aloittaa rovaniemeläiset Reijo Jylhä ja hänen aisaparinaan Eero Hietanen. Muun maajoukkuerekrytoinnin osalta ei vielä ole tiedotettu mitään ja myös maajoukkueiden kokoonpanojen vahvistusta odotellaan.
Foto: www.hiihtoliitto.fi
Dalenin kaudella tuli tärkeää tietoutta mm. suksihuollosta ja A-maajoukkueen leirityksiin satsattiin. Hänen kauden aikana talous oli ajoittain heikolla tolalla ja maastohiihto teki ratkaisun erota Hiihtoliitosta ja perusti oman yhdistyksen, kunnes taas keväällä päädyttiin palaamaan osaksi Hiihtoliittoa. Heikko taloustilanne osaltaan vaikutti tehtyihin ratkaisuihin ja vaikeutti myös päävalmentajan toimintaa. Muiden ryhmien valmennuksen ollessa enemmän suomalaisten valmentajien vastuulla sekä pienemmällä taloudellisella tuella päävalmentaja keskittyi A-maajoukkueeseen. Kausi päättyi olympialaisissa hyviin tuloksiin, josta seuraajan on hyvä jatkaa.

Kritiikkiä tuli julkisuuteen päävalmentajan roolista enemmän managerina ja matkanjärjestäjänä. Odotuksia tuntui olevan valmennuksellisella puolella ja kaivattiin yhtenäistä valmentamisen linjaa koko maastohiihdon saralle nuorista maajoukkueeseen.

Suomalaisessa hiihtovalmennuksessa hiihtäjien henkilökohtaisilla valmentajilla on suurempi rooli kuin monissa muissa hiihtomaissa. Tämän johdosta valmennuksen heterogeenisyys tuo haasteita maajoukkuevalmennukseen ja kaivataan yhteistä valmennuksen linjaa. Humun tehdessä työtä huippu-urheilun kehittämiseksi, on luotu urapolkumalleja lajeittain, joissa on koitettu linjata urheilijan kehittymisen kannalta tärkeitä asioita, jotta turvattaisin riittävä kehitys yksittäisille urheilijoille riippumatta valmentajasta.

Jylhän tavoitteena oli saada koottua maastohiihdon valmennuksen linjat liiton käsiin ja lähteä kehittämään kokonaisuutta pelkän maajoukkueen valmentamisen sijaan. Tämä on hieno ja kunnianhimoinen tavoite, jota mielellään tukee. Miten kaksikko kytkee valmennukseen Vuokatin ja Rovaniemen ja muut urheiluakatemiat jää nähtäväksi. On järkevää hyödyntää olemassa olevaa osaamista näillä tahoilla ja tehdä yhdessä entistä vahvemmin työtä koko valmennusketjun osalta.
Voisikin odottaa, että kaksikko laatisi jonkinlaisen valmennuksen urapolun Humun tapaan.
 http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/uutiset/maastohiihtoon-luodaan-uusi-valmennusjarjestelma-valmennusjohtoon-kokenut-kaksikko/

Urheilijat ovat ottaneet uutisen myönteisesti vastaan ja odottavat uusien tuulien puhaltavan hiihdossa. Makean olympiamenestyksen jälkeen myös media ja yritykset ovat kiinnostuneita maastohiihdosta. Nyt on momentum kokonaisvaltaiselle kehittämiselle ja toiminnan arvioinnille, jota Hiihtoliitto on myös tekemässä.
 http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/ajankohtaiset/hiihtoliiton-strategiaseminaari-kuopiossa-23-24.5.2014/
http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/uutiset/audi-ja-bliz-tukemaan-maastohiihtoa/





No comments:

Post a Comment