Lajianalyysissä selvitetään ne tekijät, jotka ensisijaisesti vaikuttavat suorituskykyyn ja tuloksiin juuri siinä lajissa, jossa selvitys tehdään. Eri lajeissa on erilaisia vaatimuksia, jotka voivat poiketa huomattavasti.
Analyysi on yleensä tieteellinen selvitys, jossa pyritään tuomaan merkitykselliset ominaisuusvaatimukset lajin menestymisen kannalta. Analyysia voidaan tarkentaa: biomekaaniseen-, fysiologiseen-, psykologiseen- ja urheilija-analyysiin. Lisäksi olennainen asia on myös ravinto. Lajianalyysejä tehdään yleensä liikuntatieteellisessä tiedekunnassa opiskelijoiden tai tutkijoiden toimesta. Analyysejä löytyy helposti netistä googlaamalla. Tässä linkki huippusuunnistuksen lajianalyysiin ja tässä yhteen opiskelijoiden tekemään maastohiihdon lajianalyysiin.Kun tunnetaan tarvittavat vaatimukset voidaan lähteä suunnittelemaan harjoittelun ohjelmointia. Harjoittelua pyritään suunnittelemaan siten, että se tukee parhaalla mahdollisella tavalla urheilijan kehittymistä lajin ominaisuusvaatimuksien suunnassa. Yleensä suunnitelma tehdään harjoitteluvuodeksi, joka vaihtelee lejittain. Harjoitteluvuosi rakentuu yleensä peruskuntokaudesta, kilpailuun valmistavasta kaudesta, kilpailukaudesta ja siirtymäkaudesta. Erilaisia variaatioita on useita riippuen lajista. Maastohiihdossa on esimerkiksi yksi pitkähkö kilpailukausi, kun taas suunnistuksessa kilpailukausia on kaksi. Tämä vaikuttaa tietenkin harjoitteluun ja sen suunnitelmaan.
Harjoittelun suunnittelussa on tiettyjä periaatteita, jotka tulee ottaa huomioon. Yksi tärkeimmistä fyysisen harjoittelun osalta on ylikuormituksen periaate eli elimistön kuormittaminen siten, että palautuessaan pystyy aiempaa parempaan suoritukseen. Harjoittelua myös jaksotetaan, jotta kuormistus olisi eri ominaisuuksia kehittävää. Nuorten osalta tärkeä huomioitava asia on herkkyyskaudet, jolloin jokin tietty ominaisuus on helpoimmin kehitettävissä. Hyvä työkalu lasten ja nuorten valmentajille on Kihun sivuille oleva urheilijanpolku-sivusto, josta löytyy tärkeimmät asiat ikäkausittain eri lajeissa.
Maastohiihdossa harjoittelu on periaatteessa enemmän fyysistä, kun taas suunnistuksessa tulee ottaa huomioon myös suunnistustaito oma kehittämisalueenaan. Suunnistustaito voidaan jakaa perustaitoihin, toiminnan ohjaukseen sekä suorituksen hallintaan.
No comments:
Post a Comment