Thursday 24 March 2016

Sanktiot maastohiihdossa

Aina hiihtokilpailussa ei mene kuin strömsössä, vaan kilpailija syystä tai toisesta voi syyllistyä sääntörikkomukseen. Miten tilanteessa toimitaan ja millaisia rangaistuksia rikkomuksesta voi seurata. Rangaistukset vaihtelevat suullisesta varoituksesta aina hylkäämiseen ja rahasakoon. Aika yllättävää, että sakkoa voisi tulla periaatteessa lämmittelyä koskevien sääntöjen rikkomisesta.
Alla asiasta hieman enemmän (kursivointi kirjoittajan) lähteenä Hiihtoliiton sivut.

Hiihtoliitto: Sääntörikkomus vai kilpailutilanne
Menettely 
Kun käsillä on sääntörikkomus, tuomarineuvoston tulee kokoontua ja päättää oikeasta seuraamuksesta ottaen huomioon seuraavat seikat:
- erityiset olosuhteet
- hyöty tai etu rikkomuksen tekijälle (ICR 223.3.3).
- muille kilpailijoille aiheutunut negatiivinen vaikutus
- vaikutus lopputuloksiin tai väliaikoihin (sprinttikilpailun erät, kirimaalit)
- urheilijan perustelut (ICR 224.7)
- kilpailun taso
- kilpailijan ikä ja kokemus
- tuomarineuvostolle laaditut ohjeet (julkaistu FIS:n nettisivuilla).

Suullinen varoitus
Suullista varoitusta tulee käyttää vain ilmoittamaan kilpailijalle, että hänen hiihtotekniikkansa tai käytöksensä on hyvin lähellä sääntöjen rikkomista.

Kirjallinen varoitus
Kirjallista varoitusta tulee käyttää kaikissa sellaisissa sääntörikkomuksissa, joista ei ole ollut selvää hyötyä säännön rikkojalle. 

Rahasakko
- Sakko voidaan antaa kenelle tahansa akkreditoidulle henkilölle.
- Sakkoa tulisi käyttää mainos- tai kaupallisia merkkejä koskevien sääntöjen rikkomisesta, pienemmistä ratakäytöksen rikkeistä tai suksien testausta tai lämmittelyä koskevien sääntöjen rikkomisesta. Kilpailijalle annettuun sakkoon voidaan liittää myös kirjallinen varoitus.

Aikasakko
Hiihtoliitto: Rangaistuslomake
- Moniosaisissa kilpailuissa (kuten Tour de Ski) rikkomus, joka yleensä johtaisi hylkäämiseen, voidaan korvata aikasakolla (ICR 353.4). Tuomarineuvosto tekee päätöksen hylkäämisen ja aikasakon väliltä. 
- Moniosaisissa kilpailuissa tuomarineuvosto voi päättää antaa kolmen minuutin aikasakon hylkäämisen sijasta (ICR 352.2.4). 
- Varaslähdöt tulisi rangaista aikasakolla
- Väliaikalähtökilpailussa tai sprintin karsinnassa varaslähtö tulee rangaista vähintään 15 sekunnin aikasakolla (kilpailijan todellinen hiihtoaika + 15 sekuntia).
Kilpailuissa, joissa on takaa-ajolähtö, varaslähtö tulee rangaista saadulla hyödyllä + vähintään 30 sekunnin aikasakolla (lähtöluettelon mukainen lähtöaika – todellinen lähtöaika + vähintään 30 s.).

Kilpailijan sijoituksen heikentäminen
- Kilpailun keskeyttämistä (sijoituksen heikentäminen) voidaan käyttää kansainvälisten kilpailusääntöjen rikkomisen sanktiota sprinttikilpailun erissä ja kirimaaleissa (sekä väliaikapisteissä että maalissa). 
- Sprinttikilpailussa kilpailun keskeyttäminen merkitsee sitä, että kilpailija sijoitetaan viimeiseksi erässään (finaalissa kuudes, välierissä kahdestoista, alkuerissä kolmaskymmenes).
- Yhteislähtökilpailuissa ja yhdistelmähiihdossa kilpailun keskeyttäminen tarkoittaa sitä, että kilpailija poistetaan kirimaalin tuloksista.

Hylkääminen
Hylkäämistä tulee käyttää vain suuremmissa rikkomuksissa ja rikkomuksissa, joilla on selkeä vaikutus kilpailun lopputulokseen.
Lisäksi kilpailija pitää automaattisesti hylätä, jos hän: - kilpailee vilpillisesti - vaarantaa ihmisten tai omaisuuden turvallisuuden tai aiheuttaa onnettomuuden tai vahinkoa - kiertää enemmän kuin yhden osuuden viestikilpailussa (ICR 327.1.1).
Kilpailija, joka saa samalla kaudella toisen kirjallisen varoituksen, hylätään automaattisesti. 


Kilpailijoiden varoituslista
Kilpailijoiden varoituslistaan kirjataan yli 16-vuotiaiden kilpailijoiden saamat kotimaiset kirjalliset ja suulliset varoitukset. Toinen kirjallinen varoitus kauden aikana johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen.
Varoituksista annetaan ilmoitus liittoon ja ennen kilpailun alkua kilpailun tekninen asiantuntija (TD) vertaa listan ja osallistujaluettelon.
Toisen varoituksen ja siitä aiheutuvan kilpailusuorituksen hylkäyksen jälkeen vanha varoitus mitätöidään. Kotimaiset ja FIS:n varoitukset eivät vaikuta toisiinsa. SM-kilpailuissa ja kotimaisissa FIS-kilpailuissa tarkastellaan kotimaista tai FIS:n listaa sen mukaan, onko varoituksen saaneella FIS-koodi.
Maastohiihdon varoituslista 2016

No comments:

Post a Comment