Sosiaalisessa mediassa kiertänyt kuva presidentti Niinistöstä ja höntsäpojista |
Nykyisin jotkut saattavat luulla, että nuoret kehittyvät junioriurheilussa useiden viikottaisten harjoituskertojen johdosta riittävälle tasolle. Valitettavasti voi käydä niin että 5 kertaa viikossa harjoitteleva nuoren ajasta suuri osa menee autossa istuen matkalla harjoituspaikalle ja sieltä kotiin. Itse harjoituksessa lämmittelyjen ja oheisharjoitusten välissä varsinaiseen taidon harjoitteluun ei kuitenkaan käytetä paljonkaan aikaa. Joskus joukkueharjoituksissa odotellaan myös omaa vuoroa suoritusten välissä, joka taas vähentää harjoitteluun käytettyä aktiivista aikaa. Tästä johtuen harjoitukset tulisi suunnitella hyvin, että siellä aika ei kuluisi odottamiseen, vaan juniori saisi aktiivista harjoittelua mahdollisimman paljon.
Ei voi olla korostamatta oman harjoittelun merkitystä, jotta toistoja tulisi riittävästi. Useat huipulle päässeet urheilijat, myös joukkuelajeissa, ovat satsanneet valtavia tuntimääriä yksin tai kaverin kanssa tehtyyn omaehtoiseen harjoitteluun.
Mainiossa Taitotohtorin blogissa Sami Kalaja kirjoittaa "Tekninen taitavuus on tärkeä elementti kaikissa urheilulajeissa. Fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn kehittämisen ohella liiketekniikan opettelu ja parantaminen ovat keskeisimpiä harjoittelun sisältökokonaisuuksia lajissa kuin lajissa".
Edelleen hän toteaa vaihtelun olevan oppimista tehostavan elementin taitoharjoittelussa.
Omaehtoinen pihapeli kehittää liiketekniikkaa ja luo vaihtelevia tilanteita, joita ei välttämättä kohtaa ohjatussa treenissä. Pihapelien kentät ovat pienempiä ja pelaajia vähemmän, joten suorituksia tulee enemmän pelinomaisessa tilanteessa.
Pihapelien ohella kannattaa omalla ajalla harjoitella yksin tai kaverin kanssa lajin taitoon liittyviä suorituksia ja siten kehittää omaa suoritusvarmuutta.
Teemana: tekemällä oppii, vaihtelevia tilanteita, riittävää monipuolisuutta sekä hauskan kautta.
No comments:
Post a Comment