Petteri Kähäri huoltamassa Minna Kauppia (kuvakaappaus SSL:n sivuilta) |
Sanotaan, että uudessa tehtävässä aloittamisessa menee useampi kuukausi kontekstin eli toimintatapojen, kulttuuriin ja identiteettiin perehtymiseen. Kähärillä asiat ovat siltä osin jo hallinnassa, mikä antaa aikaa kehittää toimintaa oman valmennusajatuksen ja mahdollisten muutosten sisäänajamiseen. Uudelle johtajalle kirjallisuudessa on annettu kolme kuukautta kääntää kurssi haluamaansa suuntaan. Joku konsultti on sanonut, että johtajalla on kaksi korvaa ja yksi suu. Hänen mukaansa ensimmäisen sadan päivän aikana niitä kannattaisi käyttää tuossa suhteessa. Kähäri on aktiivinen toimija somessa ja seuraa toimintaympäristönsä ilmiöitä myös sitä kautta.
Suunnistusliiton sivuilla Kähäri kertoo haluavansa uudistaa maajoukkueen toimintaa, jotta tavoite olla pysyvästi MM-kisoissa kolmen parhaan maan joukkoon toteutuu.
Tuore päävalmentaja nostaa johtavaksi teemaksi urheilijan kehittymisen kokonaisvaltaisesti. Kähäri korostaa yhdessä tekemistä tuloksen tavoittelun taustalla.
– Haluan, että olemme joukkue eikä vain nippu yksilöitä, ja siitä voimme saada lisää buustia tekemiseen. Voimme jakaa osaamistamme koko joukkueen kesken, Kähäri pohtii.
– Tavoitteena on nostaa nuorten ryhmän profiilia maajoukkueessa ja samalla helpottaa siirtymävaihetta aikuisten sarjoihin. Tämä on monelle nuorelle urheilijalle uran haastavin vaihe, kun omien siipien kantavuutta testataan, Kähäri korostaa.
Team Kisakallio koostuu maajoukkueen 21–23-vuotiaista urheilijoista, joille luodaan yhdessä Kisakallion valmennuskeskuksen kanssa valmennusta tukeva kokonaisuus.
Karoliina Ukskoski (kuva Timo Ronkainen) |
Hän esitteli muutaman arvokisan kartat ja kertoi omasta oppimisestaan suunnistajana niihin liittyen. Ensimmäisissä nuorten maajoukkueen kisoissa jännitti kovasti, mutta sitten hän huomasi, että normaalilla hyvällä suorituksella voivansa pärjätä myös siellä. Tämä toi itseluottamusta, jota suunnistuksessa tarvitaan.
Karoliina korosti, että suunnistus on muutakin kuin fyysinen suoritus, johon haetaan huippukuntoa. Tarvitaan myös suunnitustaitoa ja yliyrittämisellä ei yleensä tule hyviä tuloksia. Harvalla tulee ns. pöljä päivä arvokisassa ja silloin on todella hyvä tuuri.
Kansainvälisissä arvokisoissa isompi virhe voi olla kohtalokas, mutta kotimaisissa SM-kilpailuissa hän on oppinut kokemuksen myötä, että aina kannattaa suunnistaa loppuun asti, sillä rastivälejä on monta ja myös muilla on on paineita ja virheitä voi myös heille tulla.
Kysyttäessä, miten hän toimii pummin tultua, niin Karo toteaa, että aikaisemmin pieni virhe saattoi romahduttaa suorituksen, mutta nykyisin pystyy kokoamaan itsensä ja vetämään radan loppuun asti. Tärkeää on yrittää tietoisesti rauhoittaa tilanne. Nuorten maajoukkueessa on asiaa käsitelty mm. urheilupsykologi Tuomas Grönmanin johdolla leireillä. On opeteltu positiivisia voimasanoja ja haettu itsevarmuutta tilanteisiin. Urheilijat ovat saaneet myös kotitehtäviä aiheeseen liittyen.
Ukskoski on käynyt neljässä vuodessa Hankasalmen suunnistuslukion, jossa oli viikottain 6 ohjattua harjoitusta ja yksi luento. Hän toteaa oppineensa paitsi suunnistustaitoja, mutta myös itseluottamusta omaan suoritukseen urheilulukion aikana.
Suunnistusmaajoukkue 2017
Naiset 8+2*
Sari Anttonen Keuruun Kisailijat 1991, Sofia Haajanen SK Pohjantähti 1987, Anna Haataja* SK Pohjantähti 1996, Venla Harju Tampereen Pyrintö 1990, Saila Kinni Tampereen Pyrintö 1987, Miia Niittynen Koovee 1990, Kirsi Nurmi IFK Göteborg 1992, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 1980, Marika Teini SK Pohjantähti 1989 ja Karoliina Ukskoski* Perhon Kiri 1996.Hannu Airila Kalevan Rasti 1985, Aaro Asikainen Kalevan Rasti 1988, Mårten Boström IFK Lidingö 1982, Miika Kirmula* Angelniemen Ankkuri 1994, Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät 1985, Anton Kuukka* Tampereen Pyrintö 1996, Elias Kuukka* Tampereen Pyrintö 1994, Aleksi Niemi* Tampereen Pyrintö 1995, Fredric Portin Paimion Rasti 1989, Topi Raitanen* Helsingin Suunnistajat 1996, Toni Saari Vaajakosken Terä 1992, Eetu Savolainen* Ikaalisten Nouseva-Voima 1994, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri 1990 ja Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi 1989.
Miehet 8+6*
Maajoukkueen ikähaitari ja keski-ikä kiinnostaa ja urheilijoiden syntymävuosi on 1980-lukulaisilla keltaisella taustalla ja nuorten sarjoista tulleilla vihreällä. Naisten keski-ikä on 26,2 vuotta ja miesten 25,4 vuotta.
*Team Kisakallio koostuu maajoukkueen 21–23-vuotiaista urheilijoista.
No comments:
Post a Comment