Sunday 27 November 2016

Kiireinen talviurheilusunnuntai

Talviurheilua seuraavana penkkiurheilijana oli viikonvaihde 26.-27.11.2016 kohtuullisen kiireinen, sillä tarjontaa tuli YLE:n kanavilta melkein 9 h!

Oli suorastaan kiire käydä välillä kolaamassa pihalle satanut lumi maratonin välillä. Onneksi keli oli muuttunut pakkasen puolelle ja lämpimän puolella satanut lumi oli keventynyt huomattavasti. Oli käynyt samanalainen ilmiö kun tykkilunta tehdessä. Vesi oli valunut kinoksen alle maanpinnalle, joka oli kostea päällä olevan lumen eristävästä vaikutuksesta johtuen.

Rukalla avatussa maailmancupissa oli jännitystä ilmassa monellakin tapaa; miten norjalaisten kokemat asiat näkyisivät suorituksissa ja miten muiden maiden hiihtäjien suoritukset olisivat suhteessa heihin.

Kauden ensimmäinen kilpailu maajoukkuepaikkansa varmistaneille urheilijoille ei välttämättä ole näytön paikka, mutta norjalaisille ja myös esim. suomalaisille kansalliseen ryhmään kuuluville tilanne on päinvastainen. Norjassa hiihto on niin suosittu ja tasoa riittää, kuten Rukan lauantain sprintissä nähtiin Northugin varamiehen Johannes Klaebon (20v.) sijoittuessa pronssille. Paikasta MC-kiertueella taistelee monia potentiaalisia hihitäjiä. Samoin myös suomalaisista MC-kiintiön ulkopuolella hiihtävät tavoittelevat hyvää sijoitusta, kuten sprintissä Ari Luusua, joka onnistuikin sijoittumalla parhaiten suomalaisista 9.:ksi. Toki kauden hyvä aloitus tuo urheilijalle itsevarmuutta ja luottamusta, että asioita on tehty oikein ja ollaan pysytty maailman kärkivauhdissa. Joillakin hiihtäjillä ei suoritukset vielä alkukaudesta ole parhaimmillaan ja voi olla, että kuntoa on rakennettu myöhäisemmäksi.

Rukan sprintistä suomalaiset nappasivat miesten osalta 8 pistesijaa ja naiset 6.

Sunnuntain distanssimatkalta N 10 km ja M 15 km Iivo Niskanen puolusti kahden vuoden takaista perinteisen tyylin voittoaan ja piti sen hienosti itsellään. Hän oli hyväntuulinen ja varmasti huojentunut, kun kauden kilpailut ovat lähteneet erinomaisesti liikkeelle ja viime vuoden sairastelut näyttää olevan takanapäin. Värkissä olisi kuulemma ollut vielä varaa kiristääkin kahdelle ensimmäisellä kierroksella. Miehissä pistesijoille ylsi 6 suomalaista.


Krista Pärmäkoskella oli voitto myös 4,6 sekunnin päässä ja saattaa olla, että lauantainen sprintin hyvä sijoitus (5.) vei ratkaisevat 5 sekuntia voimavaroja. Distanssimatkan voittaja äitiyslomalta palannut Marit Björgen tipahti sprintissä semifinaalissa. Kristalla oli tuntemukset olleet epäröivät kisan alkupuolella ja haastattelussa hän sanoi miettineensä jopa keskeyttämistä. Onneksi hiihti maaliin asti! No, väliaikatiedot liikkuvat realiajassa useassa paikassa radan varrella ja sen kautta hiihtäjä saa nopeasti tiedon omasta suorituksestaan vaikka olisi lähtenyt ns. pienillä numeroilla. Naisissa myös Laura Mononen teki hyvän sijoituksen ollessa 6. Pistesijoille ylsi 6 naishiihtäjää.

Hiihtäjien mukaan huolto onnistui erinomaisesti, mikä auttoi varsinkin lauantain haastavassa kelissä. Liekö Jauhojärvellä ollut ongelmaa suksiparin löytymisessä, mutta ainakin televisiokuvan perusteella näytti luistossa olevan toivomisen varaa.

Fis-Ski Ruka tulokset

Lauantai sprintti (C)
miehet
naiset

Sunnuntai distanssimatkat (C)
miehet 
naiset



No comments:

Post a Comment