Monesti tietoja suoraan ei suksesta löydy, vaan on käsipelissä mittaamalla selvitettävä suksen ominaisuuksia. Tässä voi käyttää apuna Nastolan Vaakaa, jolla mitataan suksen jäykkyyttä ja voidepesän muotoa.
(katso esim. eri tyylin ja kelien suksen kuvaukset aiemmasta blokikirjoituksesta http://sport-pedagogic.blogspot.fi/2014/11/suksien-valinta.html)
Perinteisen tyylin suksi
Kuvakaappaus Skiroller mittatuki |
Sitten katsotaan suksen loppujäykkyys puristamalla vaa'alla 7 cm BP:n takaa kunnes 3 - 4 cm leveä muoviliuska esim. piirtoheitinkalvoa (0,10 - 0,20 mm paksua) ei enää liiku. Tällöin saadaan suksen loppujäykkyys MF (maximum force), jonka pitäisi olla sama kuin sarjanumerossa. Puristuksessa voi käyttää apuna mittatukea, jolloin mittari asettuu tukevammin sukseen.
Liukupainealueet tarkistetaan puristamalla suksea haluttuun jäykkyyteen 50 - 75 % hiihtäjän massasta ja vetämällä kalvoliuskaa hiihtosuuntaan.
Voidepesän määritystä varten puristin siirretään n. 12-13 cm tasapainopisteen takapuolelle ja puristetaan suksea 50 - 75 % hiihtäjän painosta. Jos halutaan hyvää yhden suksen liukua, niin voi käyttää 55 - 60 % hiihtäjän painosta ja jos halutaan pitävämpi suksi esim. juniorihiihtäjälle voi käyttää 50 - 55 %. Kun vaakaan on asetettu sopiva paino, niin liikutetaan liuskaa eteen ja taakse ja merkitään tussilla pitoalue. Kun halutaan tarkempaa mittausta kilpakäyttöön, niin voidaan merkitä rakotulkkia apuna käyttäen numeromerkinnät:
- 0,1 (vihr) pakkaselle, tänne asti yksi ohut kerros purkkivoidetta
- 0,2 (sin) pienelle pakkaselle, pohjavoide ja kaksi kerrosta purkkivoidetta
- 0,3 (kelt) kostealla, pohjavoide ja purkkivoidetta
- 0,5 (pun) liisterikelille, pohjaliisteri ja pitoliisterikerros
Tällöin voi pakkasella pitoaluetta pidentää, mutta on muistettava vetää vain ohut kerros purkkivoidetta päähän asti. Voidekerrokset ovat aina toisiaan lyhyempiä ja noudattavat siten voidepesän muotoa. Suksimerkeillä on voidepesissä ominaispiirteitä esim. Peltosella voidepesä on ollut matalampi ja Fischerillä siteen edessä korkea (pitoa tarvittaessa kannattaa laittaa siteen etupuolelle 10 cm lisää pitoa).
Maajoukkue käyttää koodivärejä (teippi suksen kärjessä) eri kelien suksille, jotta valinta nopeutuisi suuresta määrästä suksipareja.
Voidepesän ollessa erittäin takana tai edessä, ne voivat olla vaikeasti hiihdettävät ja voideltavat. Valintavaiheessa sellainen pari kannattaa hylätä. Jonkin verran voi siteiden paikalla suhteessa tasapainopisteeseen pelata ja NIS-järjestelmässä kokeilla oikeaa paikkaa.
Vapaan tyylin suksi
Puristus 7 cm tasapainopisteen takaa, jolloin loppukilot pitäisi olla lähellä hiihtäjän massaa.
Puristettaessa 0,9 - 1,5 x hiihtäjän massa on jäätävä etupuolelle 30 - 60 mm rakoa. Liukupainealueet kannattaa selvittää erikseen olosuhteiden mukaiseksi.
Kannattaa verrata omaan vanhaan toimivaan sukseen.
Skiselector
kuvakaappaus www.skiselector.com |
Osa valitsijoista pitää kädellä koettavaa tuntumaa kuitenkin tarkempana. Tällöin voi tietää, onko painealue tai voidepesä tasaisesti ottava, laakea tai kiristyvä tms.
Suksen merkinnöistä
Atomic |
Alla eri suksivalmistajien merkeistä tietoa.
Atomic, Oneway ja Salomon
Atomicilla on tarrassa paljon tietoa suksen ominaisuuksista, joita voi hyödyntää jo suksen valintavaiheessa.
Atomicin perinteisen suksen valinnasta on hyvä Stefan Storvallin bloggaus http://bloggen.fi/vallnaf/2011/11/17/val-av-klassiska-skidor/
Ilmeisesti myös Onewayn ja Salomonin sukset valmistetaan samalla tehtaalla Itävallassa ja tarratkin ovat samanlaisia.
Fischer |
Salomon |
Fischer
Fischer |
Ilmeisesti muuta tietoa ei merkinnöistä ole saatavissa.
Järvinen ja Yoko
Yoko |
Madshus
Sarjanumerosta ei voi itse päätellä juuri mitään.
kuvakaappaus www.madshus.com |
Peltonen
Peltosella on tarrassa suksen malli, jäykkyys, pituus ja profiili. Joissakin malleissa näyttää olevan myös Skiselectorin mittaustulos kyseiselle parille.
Rossignol
Rossignolin tarrassa on perinteisissä suksissa pituus (198), voidepesän korkeus (1,8) puolen painon lukema (42 numerosarjan alussa) karkea painoluokka (67/77 kg).
Päivitys/update 6.3.2023 katso kuva alla
”Ensimmäinen numerosarja on valmistusnumero.
36 on rakoetäisyys cm tasapainopisteestä kantaan 0,5mm kohtaan asti, 42 sama kärkeen päin. Perinteisen tyylin suksissa jalkavuuslukujen jälkeen olisi vielä HR-luku x,x. 78 on loppukilot (=FA), 76 suositus hiihtäjän painosta varusteissa (168 sama paunoissa). Nuo tarrassa ilmoitetut arvot vain suuntaa antavia...eli siis jokaisessa yksilössä on oma tarra ja arvot eivät ole identtisiä yleensä. Käppyrä ja nuolet osoittaa, miten päin suksi on testerillä mitattu.” Lähde A. Vainio 2023