Monday 21 April 2014

Penikat kipuilee, Shin Splint

Hiihtäjillä on kausi päättynyt ja kohta on vuorossa kevät-kesätreenit. Joillakin siirtyminen lumilta sulalle maalle voi aiheuttaa jalan säären etuosan kipua lähinnä sisäpuolella. Kyseessä on säären lihasaition sisäosan ärtyminen ja mahdollisesti tulehdustila. Pahimmillaan tilanne voi kroonistua, jos se jää hoitamatta.


Foto:http://maunulanterveetjalat.com
Lihasaition paine nousee kalvon kiristyttyä säären sisäosassa, joka aiheuttaa kipua. Rasituksen kasvaessa alaraajoissa ja siirtyminen kovalle asfalttipinnalle sekä huonojen kenkien käyttö ovat tyypillisiä syitä penikkataudiksi kutsutulle ongelmalle.

Aloittelevilla urheilijoilla/kuntoilijoilla lihasryhmiä ympäröivät peitinkalvot eivät jousta lihaksen kasvun tahdissa, vaan lihasaitioihin kehittyy ylipainetta ja hapenpuutetta, joka johtaa kipuun.

Ongelman aiheuttaa rasituksen lisääntyminen tai  kuormituksen vääränlainen kohdistuminen. Kova tai kalteva liikunta-alusta, epäsopiva jalkine sekä nilkan ja jalkaterän liiallinen sisäkierto voivat ylikuormittaa sisäsyrjän rakenteita, jolloin erityisesti lihaksen kiinnittymiskohdat luun reunassa ärtyvät.




Miten voi ennaltaehkäistä?
Kannattaa muistaa siirtymävaiheessaa harjoituksen vähittäinen lisääminen alaraajoille ja harjoitusten monipuolisuus. Juoksualustaa kannattaa vaihdella ja mennä pehmeämmälle alustalle. Huolehdi myös juoksukenkien vaihtoväli. Nyrkkisääntönä on, että hyvillä kengillä juoksee n. 1000 km, mutta se vaihtelee juoksijan painosta ja käytetystä alustasta. Kannattaa myös käyttää kaksia kenkiä, jolloin toiset kuivuvat ja palautuvat. Tarkista jalan mahdolliset virheasennot esim. fysiossa tai urheiluliikkessä ja käytä yksilöllisiä pohjallisia tarvittaessa. Muista myös verrat ja lihashuolto.
GEL-KAYANO 20
Foto:www.asics.fi



Kipujen ilmaantuessa
Silloin on levosta apua ja on selvitettävä syy ongelmaan. Eli tarkista jalkojen pronaatio sekä kengät ja päivitä harjoitusohjelmaa kuntouttavaksi, siten että korvaat juoksulenkit vähemmän kuormittavalla liikunnalla esim. vesijuoksulla, pyöräilyllä, rullahiihdolla jne.
Tulehduskipulääke on tarpeellinen, mutta vain käyttöohjeen mukaisesti.
Foto:www.footbalance.fi/
Helpotusta voi tuoda hieronta, fysioterapia, venyttelyt ja ravistelut, kylmähoidot jne.
Hoitamattomana penikkatauti voi johtaa muiden kudosten tulehdustilaan ja rasitusmurtumaan.

Kipujen hellitettyä on muistettava aloittaa rasittaminen vähitellen ja suunniteltava ohjelma monipuoliseksi. Muista myös huollot!

lähteet:
www.mehilainen.fi
www.hoitonetti.fi
www.terveystalo.fi
http://maunulanterveetjalat.com/page5.html

No comments:

Post a Comment