Peruskoulun 9.-luokkalaisilla on kohta valinnan paikka, sillä haku toisen asteen eli peruskoulun jälkeiseen oppilaitokseen on alkamassa.
Suunnistajan kannalta yksi varteenotettava vaihtoehto lienee Hankasalmella jo 30. toimintavuottaan toimiva suunnistuslukio. Suunnistuslukio toimii kunnan lukion yhteydessä. Tällä hetkellä suunnistajia lukiossa on 12.
Hankasalmi sijaitsee Keski-Suomen järviseudulla ja 54 km Jyväskylästä koilliseen. Korkeuseroa alueella löytyy mm. Hiidenvuoren (160m merenpinnan yläp.) alueelta.
Koulun erittäin informatiivisilta nettisivuilta selviää, että lukuvuodelle 2016-2017 lukioon mahtuu 5-8 uutta suunnistusoppilasta. Oppilaaksi haetaan erillisellä hakulomakkeella helmikuussa ennen valtakunnallista yhteishakua. Myöhemminkin voi toki koulun oppilaaksi hakeutua.
Vielä kerkiää laittaa hakemuksen, mutta se pitää palauttaa viimeistään 12.2.2016. Koulu ilmoittaa hakijoille pääsystä jo seuraavalla viikolla hakuajan päätyttyä ennen yhteyshaun alkamista.
Päävalmentaja Jari Sipilä kertoo, että "Hankasalmen suunnistuslukio on ainut laatuaan Suomessa eli meillä ei ole urheilulukion statusta. Suunnistusryhmään valittu opiskelija opiskelee normaalin lukion oppimäärän ja suorittaa lisäksi vähintään 12 suunnistuskurssia 27:stä mahdollisesta."
1. Miksi suunnistajan kannattaa hakea juuri teille?
JS:Meille kannattaa hakea, jos haluaa yhdistää opiskelun ja harjoittelun. Haluaa laadukasta päivittäistä valmennusta hyvissä olosuhteissa samanikäisten kanssa. Haluaa kartuttaa maastopankkia.
2. Mitä tukipalveluja teillä on tarjolla?
JS: Tukipalvelut ovat mahdollisia Keski-Suomen urheiluakatemian kautta. Koulun puolesta on toki normaalit tukipalvelut ja lisäksi suunnistajat voivat ostaa päivän lounasta päivälliseksi hintaan 1,5€.
3. Tuleeko urheilijalla olla henkilökohtainen valmentaja?
JS: Henkilökohtainen valmentaja ei ole pakollinen, mutta suotava. Moni hommaa itselleen valmentajan opiskeluaikana.
4. Millaisella aikataululla urheilijat yleensä opiskelevat teillä?
kuvakaappaus: edu.hankasalmi.fi |
JS: Yleisesti kolmeen vuoteen. Joskus joku haluaa mennä väljemmin ja opiskelee neljään tai kolmeen ja puoleen vuoteen.
5. Montako ohjattua harjoitusta on viikossa?
JS: Meillä on kuusi ohjattua harjoitusta sekä yksi luento. Kaksi aamutreeniä ja neljä iltapäivätreeniä. Treenit tapahtuvat ennen ja jälkeen lukio-opintojen. Aamulla ennen yhdeksää ja iltapäivällä kolmen jälkeen.
6. Kuinka laajalla alueella teette suunnistusharjoituksia (montako karttaa)?
JS: Suunnistusmaastot sijaitsevat 30 kilometrin säteellä. Lähimmät ovat koulun vieressä. Karttoja on toistakymmentä, joita päivitetään vuosittain. Lisäksi hankitaan uusi kartta kahden vuoden välein.
7. Onko teillä pääsytestiä?
JS: Pääsytestiä ei ole. Valmentaja sekä rehtori käyvät hakemukset läpi ja tekevät valinnat niiden mukaan. Keskiarvoraja on 7. Hakijoilta edellytetään suunnistuskokemusta usean vuoden ajalta ja perustaidot tulee hallita. Kilpailumenestys ei ole ehdoton edellytys, mutta tavoitteellisuutta sekä motivaatiota tulee olla.
Olosuhteet suunnistajilla näyttävät olevan kunnossa: uudehko asuntola omalla huoneella ja maastoja löytyy, pieni ja pitkän kokemuksen omaava lukio, jossa on hyvin mahdollista yhdistää opiskelu ja suunnistus. Ohjattua toimintaa viikolla on todella hyvin tarjolla.
No comments:
Post a Comment