kuvakaappaus atrilasports.fi |
TD, apulais-TD sekä kilpailunjohtaja muodostavat kilpailun tuomarineuvoston, joka tekee päätöksiä kilpailua koskien. He kokoontuvat ennen kilpailua, tarvittaessa kilpailun aikana ja kilpailun jälkeen.
TD:n ratkaisujen pääperiaatteena tulee olla:
Huolehtii kilpailijoille mahdollisimman yhdenvertaiset kilpailuedellytykset.
kuvakaappaus atrilasports.fi |
Vastaa, että kilpailu viedään läpi ainoastaan hyväksyttävissä olosuhteissa.
Vastaa sääntöjen noudattamisesta kilpailun aikana.
Kyetäkseen vastaamaan edellä mainituista velvoitteista TD:ltä edellytetään:
varmaa sääntöjen tuntemusta.
kykyä suunnitella ja vetää kilpaladut.
tietoa ja tuntemusta lähtö- ja maalialueiden rakentamisesta.
kokemusta kilpailujen järjestämisestä.
teknisten apuvälineiden tuntemusta.
Koulutus
TD:n tehtävään kouluttaudutaan ensin C-tasolle ja siitä B-tasolle ja lopulta A-tasolle. Ensimmäisellä tasolla tavoitteena on perhtyä sääntöihin ja vaatimuksiin niin, että pystyy toimimaan paikallisen tason kilpailuissa. B-tasolla tavoitteena on toimia muissa kuin kansainvälisissä FIS-kilpailuissa ja A-tasolla myös kansainvälisissä FIS-kilpailuissa. Koulutuksista saa tietoa mm. Hiihtoliiton sivuilta tai piirin TD-vastaavalta.
Tehtävät
TD:n tehtävät löytyvät maastohiihdon kansainvälisistä säännöistä (ICR § 303).
Silloin tällöin television kilpailulähetyksessä jonkin sääntörikkomuksen tai epäselvän tilanteen kohdalla tulee myös pohdintaa hiihdon tuomaritoiminnasta. Tämä kilpailun aikainen toiminta on vain osa TD:n tehtävistä. Paljon on tehty jo ennen kilpailupäivää ja sen jälkeen on myös tehtäviä.
Ennen kilpailua TD on mm. ollut yhteydessä järjestäjään erilaisissa kilpailua koskevissa asioissa (kutsu, lähtöarvonta, aikataulut, organisaatio, lumiolosuhteet, radat, stadionalue, liikkumiset alueella, ensiapusuunnitelma, merkinnät, turvallisuussuunnitelma ym.). Isommissa kilpailuissa on ensiarvoisen tärkeää järjestäjän ja TD:n olla yhdessä jo suunnittelemassa kilpailuun liittyviä ratkaisuja.
Kilpailun aikana TD:n tehtävänä on tarkistaa, että suunnitelmat toimivat ja valvoa: mm. ajanoton toimivuutta, lähtöä, maalia, tulosten julkaisua, turvallisuuden toimimista radalla ja stadionilla, ensiapua, hiihtotapavalvontaa, olla mukana kokouksissa jne.
Kilpailun jälkeen on vuorossa tuomarineuvoston kokous sekä vielä raportti kilpailusta kolmen päivän kuluessa. Raportin tarkoituksena on auttaa kilpailun järjestäjiä parantamaan havaittuja puutteita seuraavassa kilpailussa.
Kuvakaappaus Hiihtoliitto.fi |
Suomen Hiihtoliitto
Teknisen delegaatin toimintaohje
THE INTERNATIONAL SKI COMPETITIONRULES (ICR) BOOK II CROSS-COUNTRY
No comments:
Post a Comment