Saturday 15 February 2014

Aurinkorannan olympialaiset

Harvoin on olympiakisoja pidetty näin etelässä ja olosuhteet ovat enemmänkin kesäiset, ainakin suomalaisesta näkökulmasta katsoen. Välillä kilpailualueella on mitattu jopa + 25C astetta. Tämä tekee suksihuollon työn erittäin vaativaksi.

Meikäläisittäin huolto on onnistunut varsin hyvin, vaikka ampumahiihdon puolelta hieman kommentteja on tullut. Suomalaisilla on ollut yhteistyössä Olympiakomitean kanssa Sotsin suksihuoltoprojekti, jolla on pyritty selvittämään paikallisten olojen syvintä olemusta. Paikalla on ollut useampaan otteeseen joko huoltopäällikkö tai muita henkilöitä projektista.

Norjalaisten huollon tila nousi otsikoihin ja mm. Johaug moitti julkisesti hiihtäneensä huonoilla suksilla. Viestimien hermo taisi pettää tänään asiassa, kun naisten viestissä joukkueen täytyi tyytyä viidenteen sijaan. 7-8 miljoona kruunua kolmen vuoden projektissa ei ole tuottanut tulosta ja hiihtokansa on tyytymätön omiensa saavutuksiin. Onko norjalaisten ennakoitu menestyminen osittain kaatunut lämpimään ja kosteaan ilmaan, joka vaivannee astmasta kärsiviä hiihtäjiä. Björgen ilmeisesti kärsii ilmasta ja voi olla, että myös keväinen siitepöly aiheuttaa joillekin hiihtäjille ongelmia.

Jos taas katsoo onnistumisia, niin ilmeisesti ruotsalaisten huolto on löytänyt tälle kelille hyvät tällit. Kallan sukset näyttivät luistavan ilmeisen liukkaasti tänään ja mm. Kalla sai viimeisessä laskussa suomalaista ja saksalaista kiinni ja apuja loppusuorakamppailuun. Kallalla muuten kisat ovat menneet todella hyvin ja Ruotsin joukkue on kokonaisuudessaan on yllättänyt. Ruotsi sai naisten viestissä ylltättävän tasaisen suorituksen aikaan, kuten myös Saksa ja osittain yllätti ainakin omat arviot.

Tänään tuli itsekin koettua, että ei tuo voitelu ole aina niin helppoa. Tuli vaihteeksi liisterikeli Alavetelin kisoissa ja ei tullut edellispäivänä käytyä katsomassa ladun olosuhteita. Aprikoin illalla aikani pitovoitelua ja päädyin tekemään Rexin tiimin kisatällin, jota olivat käyttäneet perjantaina nuorten SM-kisoissa Lahdessa. Aamulla ylös seitsemältä ja suoraan autotalliin voitelemaan. Keli ja lumi oli netin mukaan samat eli tykki ja luonnonlunta lämpötilan ollessa aavistuksen plussan puolella. Niinpä sitä laitettiin ensin kolmeen sukseen luistot ja sitten lopuksi liisterisukseen sininen liisteri alle ja päälle violetti liisteri. Ulkona kylmänä pinnoitus hopeapurkilla. Toiseen matalampaan violetti liisteri pohjalle erittäin ohuesti ja päälle sama purkki. Pettymys oli suuri sekä isällä, että pojalla, kun osoittautui pidon pettäneen. Aika oli jo vähissä ja ehdin laittaa pintaan vielä Swixin VR70:stä, jolla sai hieman tilannetta korjattua. Latu oli kuitenkin kivikova ja osittain lasittunut, joten tuolla tällillä ei mäkiä hiihdetty. Hävetti ja harmitti, mutta ei auttanut enää mitään. Liisteripitoja joutuu laittamaan todella harvoin ja myönnän, että viime voitelusta on jo aikaa. Rutiinia ei pakissa olevien noin 25 erilaisen liisterin toimivuudesta ole tullut ja se harmittaa. Toisaalta kenttäolosuhteissa polttimen kanssa räpeltäessä tuntee, että homma ei oikein toimi. Pitäisi olla agregaatti tai joku akku-invertteriviritelmä, jolla saisi "föönin" toimimaan. Ei käy yhtään kateeksi Norjan voitelijoita, vaikka heillä varmasti on toimivat pelit ja rensselit.

No comments:

Post a Comment