Sunday 16 February 2014

Iivo Niskanen

http://www.hs.fi/urheilu/a1389852197108
HS: Faktaa Iivosta

Olympiakomitea 13.1.2014: "Niskasen ja Mikkosen ura on nousujohteinen ja heidät valittiin joukkueeseen potentiaalisina tulevaisuuden menestyjinä."

Toden totta, näin se tulevaisuus on jo täällä! Iivo Niskasen harteille on jo ladattu melkoisesti suomalaisen mieshiihdon menestymisen toiveita ja odotuksia. Kelpo lailla hän hoiti hommansa nuorena 22-vuotiaana hiihtäjänä. Enää ei voida puhua lupauksesta, vaan nyt on jo näytöt kovassa kansainvälisessä porukassa annettu ja se varmasti tuo luottamusta omiin kykyihin entistä enemmän. Ei Iivoa voi vaatimattomaksi mieheksi Sotshin kisaa edeltävältä kaudeltakaan sanoa. Median haastattelussa hänellä on samanlaista rempseää otetta kuin Sami Jauhojärvellä ja häneltä saa helposti hersyvää ja reipasta kommenttia.

Nousu yleisen sarjan huipulle tuli kohisten ja alla olevasta FIS viimeisimmistä tuloksista voi nähdä, että joulukuussa Scandinavia Cupissa sijooitus oli syksyn sairastelun jälkeen pertsalla 35. sitten Piteåssa tammikuun alussa samaisessa cupissa pertsalla 5. ja Vantaalla SM-hiihdoissa 18.1.2014 pertsalla 4. Tammikuun lopussa nuorten MM-kisoissa tuli voitto sekin pertsalla ja parin päivän päästä maailmancupin Toblachin kilpailussa sijoitus oli 8 pertsalla, kunnes olympialaisissa oli hiuskarvan varassa kolmas sija.
Iivo Niskanen (foto HS.fi)

Hieno putki, kun miehellä on takanaan marraskuussa pitkittynyt virustulehdus. Oliko se tässä tapauksessa sitten Iivon kannalta hyvä, että tuli harjoitteluun ainakin tehojen osalta taukoa? Tulosten valossa kunto oli kauden tärkeimissä kilpailuissa juuri kohdallaan.

Mediasta on useamman kerran saanut lukea, että Iivolla on ollut kauden aikana flunssaa ja se on häirinnyt harjoittelua. Kun kehoa rasitetaan huippu-urheilussa äärimmilleen, on se herkempi virus- ja bakteeritartunnoille. Tämä johtuu mm. lihasten pienten vaurioiden korjaamisessa tarvittavien valkosolujen toiminnasta. Urheilijan tulisi huolehtia riittävän monipuolisesta ravinnosta ja erityisesti kivennäis- ja hivenaineiden saatavuudesta, jotta rasituksesta tulleet pienet vammat eivät tulehduttaisi enempää kehoa.

Iivolla on kestävyysurheiluun sopivat geenit ja kaiken järjen mukaan kone kunnossa eli hapenottokyky huippuluokkaa. Nykyisin oman hapenottokyvyn kehittymisen arvioivaa testiä voi ostaa netistä, mutta luulen, ettei Iivolle tuosta tiedosta ole enää hyötyä. Iivo tiedetään intohimoisena harjoittelijana ja hän selkeästi halunnut satsata täysipäiväiseen urheiluun. Toivottavasti olympiamenestyksen jälkeen löytyy uusia sponsoreita, jotta hänen harjoittelunsa ei ole pelkästään muutaman sponsorin ja Kelan varassa. Kun kaikki osatekijät sattuvat kohdalle: fyysinen kunto, keli, välineet, kehon vireystila ja henkinen olotila, niin huipputuloksia on jatkossakin odotettavissa.

Iivolla on menetystä tullut jo nuorten sarjassa roppakaupalla:
Nuorten MM  
15 km P 2014 1.
10km P 2011 4.
Iivon FIS-tuloksia 2014
viestistä 2011 3.

Lisäksi ainakin 12 nuorten SM-kultaa.

Hopeasompa
2008 16 v.
sprintti 1.sija
normaalimatka P ei lähtenyt 
2007 15 v.
sprintti 3.sija
normaalimatka V 6.sija
2006 14 v.

normaalimatka P 1.sija
2005 13 v.

normaalimatka V 2.sija

No comments:

Post a Comment