Saturday 14 March 2015

Sukset ja succee

Perinteisen suksien profiileista keskustellessa mietitään, millainen on helppohiihtoinen ja liukas suksi. Kelejä on tietenkin monenlaisia, kuten alustojakin. Jokaisella keli- ja alustatyypillä pitäisi mielellään olla erilainen pohjaratkaisu, joka toimisi siinä parhaiten.

Jututin Rossignol Racing Team Finland tallipäällikkö Tom Jakobsenia suksiasioissa. Tom kertoo, että suomalaiset pitävät erilaisista suksista kuin muut pohjoismaiset hiihtäjät. Suomessa ajatellaan, että voidepesän tulisi olla pitkä ja laakea, johon laitetaan enintään 8 kerrosta purkkivoidetta. Norjassa taas kauppiaat suosivat korkeampaa voidepesää, jossa on ponkua enemmän. Heillä purkkivoidekerroksia on selkeästi enemmän jopa 12. Tosin kuulemma mm. Marit Björgenin sukset ovat matalampia versioita. Ruotsalaisille menee taas enemmän tasatyöntöön optimoituja korkeampipesäisiä suksia. Saksalaiset käyttävät samanlaisia suksia suomalaisten kanssa.

Omana arvelunani on, että suomalaiset hiihtäjät eivät välttämättä saa yhtä monipuolisesti eri kelien ja alustojen huippupareja kuin kilpakumppaninsa esim. Norjassa ja Ruotsissa. Siirryttäessä maailmancupin- ja arvokilpailuihin kalusto ei vältämättä ole samalla viivalla. Voitelukopilla kerrotaan, että Magnar Dalenin kautta olisi Anne Kyllönen saanut parempia suksia, mutta muuten Fischeriltä ei tulisi suomalaisille huippupareja. Rossignolilla hiihtävillä lienee ihan kelvollista kalustoa Atomicin, Madshusin, Onewayn, Peltosen ja Salomonin ollessa marginaalisemmin käytössä. Jälkimmäiset ja Yoko näyttäisivät olevan junioreiden ja kansallisen tason hiihtäjillä enemmän käytössä.

Falunin MM-kilpailujen keliolosuhteet olivat erityisen vaativat ja toimivan suksen merkitys silloin kasvaa. Oliko yllätys, että Falunin 117 mitalista 87 voitettiin Fischerillä? Tämä on oikeastaan huolestuttavaa, jos yksi merkki dominoi näin mitalimarkkinoita.
MC-kiertueen ja arvokilpailujen olosuhteet vaihtelevat suuresti ja vaatii kalustolta enemmän, kuten myös huollolta. Miten saisimme toimivaa kalustoa erilaisiin olosuhteisiin? Peltosella ja Yokolla on Suomessa pitkä kokemus ja toimivat tehtaat sekä Amersport (Atomic ja Salomon) on pääosin suomalaisten omistuksessa http://www.amersports.com/investors/sijoittajat/osakkeenomistajat, joten osaamista pitäisi olla suksen kehittelyyn. Toivottavasti linjastolla olisi innovatiivisia kehittäjiä ja käytössä tarvittavia huippumateriaaleja. Tarvitaan myös satsausta tuotekehittelyyn ja suomalaisten hiihtäjien sponsorointia. Nämähän asiat kulkevat osittain käsi kädessä, kuten Sami ja Matti ovat osoittaneet. Voisimme tietenkin myös alkaa hankkia myös Fischerin omistusta suomalaisille...

No comments:

Post a Comment