Friday 9 October 2015

Paineensieto urheilussa ja kilpailussa sulaminen

Kilpaurheilussa hyvin harjoitetut suoritukset ovat monesti automatisoituneita ja tulevat kuin itsestään sen enempää ajattelematta. Tämä vaati lukemattomia suorituksia, jotta taito opittaisiin automaation tasolle.

Kilpailusuorituksessa automatisoituneet taidot toimivat kuin itsestään ja niitä ei tarvitse tietoisesti miettiä. Kilpailutilanne tuo yleensä urheilijalle tietynlaista painetta ja jännittäessä kaikki heikkoudet tulevat helpommin esiin.

Kuvakaappaus iltasanomat.fi
Miksi sitten suoritus hajoaa kilpailutilanteessa? Ylen Urheiluillassa entinen ammattijääkiekkoilija ja urheilupsykologi Tuomas Grönman sekä urheilupsykologian asiantuntija Ilkka Haapea miettivät asiaa seuraavasti.

Automaatiset taidot ovat pitkäaikaisessa muistissa ja jos alkaa liikaa miettimään epävarmuustekijöitä (epävarmuus kunnosta, taidosta, heikko itseluottamus) tai jännittää ja tuo ne lyhytaikaiseen muistiin, niin suoritus ja taito hajoaa. Tämä johtunee siitä, että tuotaessa taito tietoisesti lyhytaikaiseen muistiin, niin sinne tulee niin paljon asioita, ettei niitä pysty käsittelemään ja toiminta hajoaa.

Epävarmoja tunteita tuovat siis esim.:ei jaksa, ei riittävät taidot, ei onnistumisen kokemuksia ei pätevyyttä, eikä minäpystyvyyttä tilanteeseen. Joskus myös huomio keskittyy muualle ja havainnoidaan muuta ympäristöä tai mietitään tulosta tai pisteitä.

Mieli helposti lähtee jossittelemaan ja vie epävarmaan ajatukseen siitä tunteeseen ja edelleen käyttäytymiseen. He antavat neuvoksi: Elä hetkessä ei mietitä mennyttä ja tulevaa. Mieti yksinkertaisia asioita tässä ja nyt, mitkä parantavat suoritusta. Ajatukset kannattaisi siirtää positiivisiksi, jolloin tulee positiivisia tunteita ja edelleen positiivista tekemistä.

Hyvän paineensiedon takana on hyvä harjoittelu niin kunnon kuin taitojen osalta sekä terve itseluottamus omiin kykyihin.

No comments:

Post a Comment