Sunday 16 March 2014

Lipsuuko? Uusi teknologia voiteluavustajaksi


Tällä hiihtäjällä pito toimi ja meno oli rivakkaa
Viikonlopun Hopeasompia Kalajoella seuratessa tuli väistämättä mieleen Magnar Dalenin toteamus, että nuorten sarjoissa pärjääminen yhtenä selityksenä on  ylivoimainen kalusto. Kävin molemmilla reitin isommalla mäellä katsomassa nuorten nousua ja kävi sääliksi ne hiihtäjät, joilla sukset eivät toimineet ja pito oli mennyt pieleen. Suurella osalla hiihtäjistä eri sarjoissa sukset näyttivät toimineen, mutta osalla ei.

Yhdistetyssä on tänä talvena alkanut mielenkiintoinen yhteistyöprojekti, josta tiedotettiin alkuvuodesta. Siinä tarjotaan 30 paria valmiiksi voideltuja suksia 12-vuotiaiden ja nuorempien vuokrattavaksi. Forte Sport on ostanut sukset Yokolta ne kuljetetaan kisapaikalta toiselle. Sukset voidellaan järjestäjän toimesta. Tavoitteena on helpottaa nuorten kilpailijoiden osallistumista kustannusten osalta ja tasapuolistaa kilpailijoiden tilannetta. Sikäli voitelu on helpompaa kuin sileän hiihtäjillä, kun ei tavitse miettiä pitopuolta.
Kuvakaappaus Finnjumpingin sivuilta

Maastohiihdossa välineiden merkitys on kiistaton ja tietotaito suksen valinnassa ja voitelussa auttaa valitseman toimivan suksiparin ja voitelemaan kelin mukaisesti. Hopeasompaikäisten parhaimmisto on jo monesti mukana tallivoitelussa ja osa hiihtää tallin suksilla. Tallisopimukset tavallisesti merkitsevät edullisempia hankintahintoja, tuotetarjouksia, sekä kauden pääkilpailujen voiteluapua. Puhutaan myös ns. kauppiastallista, jossa paikallinen kauppias antaa esim. sukset ja muita varusteita sekä välineitä erikoisehdoin. Tallivoiteluun yleensä voi viedä yhden parin voideltavaksi ja vaihtoehtoisten parien voitelusta on vastattava itse. Hankalilla keleillä on tästä yhdestäkin parista apua ja säästäähän siinä myös kustannuksia. Lisäksi seurat ja piirit (esim. FSS) sekä urheiluoppilaitokset jossain tapauksissa ovat mukana voitelemassa isommissa kisoissa omille urheilijoilleen.

Kalajoella poolialueella ei näkynyt voitelusuosituksia kuin Patrolin Swixillä kopin pielessä. Miksiköhän? Kisojen aikana kopeilla kiertää paljon kyselijöitä ja heitä palvellakseen ja omaa työtä rauhoittaakseen tallit ovat yleensä laittaneet kopin seinään testatun voitelun. Aina kelin muuttuessa ei päivityksiä ole tullut, mutta jonkinlainen lähtökohta voitelijoille ohjeissa on.

Tekniikka tuo uusia mahdollisuuksia ja tänä päivänä melkein kaikilla on älykännykkä taskussa, jolla pääsee suhteellisen helposti ja edullisesti nettiin. Olisiko järkevää kehitellä yksi yhteinen järjestelmä, johon kuka tahansa voisi laittaa tekstarilla tai selkeän älypuhelinsovelluksen avulla ohjeet kaikkien nähtäville? Periaate voisi olla, että tällä kertaa minä annan, mutta toisella kertaa mahdollisesti saan. Samalla periaatteella toimivat mm. Suomi24.fi sivuston autojen merkki- ja mallikohtaiset korjausoppaat, joista on suuri apu monelle "tee se itse" -remontoijalle. Ehkä myös kustannukset laskisivat, kun ei tarvitse kokeilla kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Myös aloittelevien hiihtäjien kynnys tulla mukaan lajiin helpottuisi. Luulen, että parhaat hiihtäjätkin haluavat voittaa mielummin kisassa, jossa on mukana 40 kuin 8 hiihtäjää.

Tässä lyhyt katsaus eri voidemerkkien netissä oleviin voitelusuosituksiin ja voiteluraportteihin.
Normarkin Rex-voiteet on jo jonkin aikaa palvellut asiakkaitaan nettisivuilla olevalla kisaraportillaan, jossa he kertovat voiteluohjeet.
Myös Patrolin Swixillä on ollut jo pidempään Waxvizard voiteluopastin, jolla saa perustiedot voitelusta, kunhan tietää vallitsevat olosuhteet. Ipadilla sovellusta ei saa auki, koska se vaatii Flash playerin, jota ko. laite ei tue. Swixillä on myös voitelusuosituksia isompiin kisoihin ja kisaraportteja menneistä. Valitettavasti Hopeasommasta oli vain raportti.
Vauhdin voitelusuositus
Vauhdilla on myös helppokäyttöinen voitelukone, joka toimii myös Ipadilla. Kone osaa itse padin sijainnin mukaan määrittää lämpötilan, mutta lumen parametrit täytyy syöttää, jonka jälkeen saa voiteluohjeen. Vauhdilla oli myös Hopeasomman 2014 kilpailuihin ajantasainen suositus.

Skigolla on myös suositukset ja raportteja, mutta ne eivät ole ajantasalla.
Rodella ei ole ajantasaisia suosituksia, mutta kisaraportteja löytyy talvelta 2014.
Startilla on ajantasaiset suositukset ja Kalajoen Hopeasompaan oli molemmille päiville etukäteen suositukset, joita oli myös päivitetty.
Hjothin Tokolla on voiteluraportit, jotka on päivitetty kisojen jälkeen. Eero Sermiöllä on myös Tokon raportit. 

Joskus näkee myös joiden yrittäjien palvelevan hiihtäjiä voitelupalvelulla, mikä voi olla ihan hyvä vaihtoehto, mutta siihen ei voi luottaa kaikissa kisoissa.

Junioreiden aloitteleva voitelija toivottavasti saa oppia seurojen voiteluilloissa ja Maastohiihto ry järjestää huoltokursseja, joilla pääsee sisälle suksen valinnan ja voitelun periaatteisiin. Jokaisen voitelijan kannattaa täyttää voitelupäiväkirjaa, johon merkitsee tiedot esim. käytettyjen suksien ja voitelujen osalta sekä tiedot lämpötilata ja lumityypistä. Kirjasta on sitten helpompi tarkistaa, mikä voitelu toimi ja oppia voitelemaan.
Monesti sanotaan, että ei kannata juosta kaikkien uutuuksien perässä vaan pysytellä yhdessä tai kahdessa voidemerkissä ja opetella käyttämään niitä. Joskus pidon epäonnistuttua olemme sisuuntuneet ja jääneet kisapaikalle ja tehneet voitelun niin kauan uudestaan, että se on toiminut. Se ei epäonnistuneen kisan jälkeen ole henkisesti mukavaa, mutta ehkä joskus myöhemmin palkitsevaa.
 

No comments:

Post a Comment