Saturday 15 March 2014

Pääsiäisen ajan hiihtokilpailut

Monelle hiihtäjälle pohjoisessa pääsiäisen aikana hiihdettävät Torniolaakson kilpailut ovat kauden päätös ja mahdollisuus vielä ansaita seuraavalle kaudelle FIS-pisteitä. Tänä vuonna kilpailut on peruttu, mutta Lapin maisemissa näyttää olevan mahdollisuus hiihtää Kv. Inarin 50 v Juhlakultapullokisoissa kolmena päivänä 25.-27.4.2014. Samoilla laduilla hiihdetään tänä vuonna myös KLL:n kisat ja SM-sprintit.

Oman perheen kohdalla tuli reissattua pääsiäisen tienoossa useampana vuotena pohjoisessa ja oli joskus hämmentävää tulla takaisin etelään lumilta, kun kotona oli jo kevät pitkällä leskenlehtien kukkiessa.

Kilpailuviikonvaihde oli odotettu ja huollolle kiireinen urakka. Yleensä kelit ovat hankalia pitojen kannalta ja melkein aina liisterivoiteluja. Reissuolosuhteissa oli pärjättävä monesti pienen kaasutohon varasassa, jos ei sattunut löytämään vapaata sähköpistoketta. Liisterivoitelua tulikin silloin harjoiteltua jonkin verran, mutta ei tuo taito vieläkään kehuttava ole.

Pikkusiskon kannustusta
Matkustimme ensimmäisellä kerralla henkilöautolla ja yövyimme Ruotsin puolella. Ylläkseltä palatessamme illalla odotti majapaikkana toimineessa mökissä yllätys. Oven auettua ja valojen päälle saatua oli vastassa erikoinen näky, kun lattia oli ruskean ruosteisen veden peitossa. Onneksi otin kannettavan tietokoneen mukaan reissuun ja valmisteilla ollut lisensiaattityö säästyi kuin säästyikin tallessa. Samalla reissulla keskellä aamuyötä soitti kotipaikkakunnan palokunnan päivystäjä ja kertoi työpaikan hälytyksien lauenneen. Olipa reissu, mutta kaikki meni kuitenkin hyvin ja saimme vuokranantajalta korvaavan mökin tilalle. Vesi oli päässyt lattialle vesijohdon jäädyttyä ja lämminvesiboilerin poksahdettua.

Pello 2008
Kommelluksilta ei vältytty myöhemminkään, vaan mieleen tulee mm. kerta, jolloin vaunumme akku sanoi sopimuksensa irti ja keskellä yötä Tornion parkkipaikalla. Onneksi tuttavaperheellä oli vara-akku mukana.

Matkailuautolla oli mukava liikkua ja pääsimme yleensä majoittumaan kilpailukeskukseen ja huollon ja muun liikkumisen kannalta se oli edullinen paikka. Ylläksellä ja Ylitorniossa oli mahdollisuus myös saunaan ja se oli
reissaajille mieluisaa.
Matkakoti
Pitkillä automatkoilla oli luontevaa käydä myös kauden summausta ja uuden suunnittelua. Muistan kerran takaisin tultaessa, kun poika teki päätöksen pyöräillä koulumatkat ja harjoituksiin. Laskimme, että siinä tulee helpolla tavalla 2000-3000 kilometriä ja 100h. Seuraavana keväänä tulikin sitten SM-kultaa Hopeasomman viestissä. Liekö omalta osaltaan vaikuttanut asiaan.

Palkintojen jako Ylläksellä 2008
HS 2009 palkintojen jako

No comments:

Post a Comment