Talviurheilua seuraavana penkkiurheilijana oli viikonvaihde 26.-27.11.2016 kohtuullisen kiireinen, sillä tarjontaa tuli YLE:n kanavilta melkein 9 h!
Oli suorastaan kiire käydä välillä kolaamassa pihalle satanut lumi maratonin välillä. Onneksi keli oli muuttunut pakkasen puolelle ja lämpimän puolella satanut lumi oli keventynyt huomattavasti. Oli käynyt samanalainen ilmiö kun tykkilunta tehdessä. Vesi oli valunut kinoksen alle maanpinnalle, joka oli kostea päällä olevan lumen eristävästä vaikutuksesta johtuen.
Rukalla avatussa maailmancupissa oli jännitystä ilmassa monellakin tapaa; miten norjalaisten kokemat asiat näkyisivät suorituksissa ja miten muiden maiden hiihtäjien suoritukset olisivat suhteessa heihin.
Kauden ensimmäinen kilpailu maajoukkuepaikkansa varmistaneille urheilijoille ei välttämättä ole näytön paikka, mutta norjalaisille ja myös esim. suomalaisille kansalliseen ryhmään kuuluville tilanne on päinvastainen. Norjassa hiihto on niin suosittu ja tasoa riittää, kuten Rukan lauantain sprintissä nähtiin Northugin varamiehen Johannes Klaebon (20v.) sijoittuessa pronssille. Paikasta MC-kiertueella taistelee monia potentiaalisia hihitäjiä. Samoin myös suomalaisista MC-kiintiön ulkopuolella hiihtävät tavoittelevat hyvää sijoitusta, kuten sprintissä Ari Luusua, joka onnistuikin sijoittumalla parhaiten suomalaisista 9.:ksi. Toki kauden hyvä aloitus tuo urheilijalle itsevarmuutta ja luottamusta, että asioita on tehty oikein ja ollaan pysytty maailman kärkivauhdissa. Joillakin hiihtäjillä ei suoritukset vielä alkukaudesta ole parhaimmillaan ja voi olla, että kuntoa on rakennettu myöhäisemmäksi.
Rukan sprintistä suomalaiset nappasivat miesten osalta 8 pistesijaa ja naiset 6.
Sunnuntain distanssimatkalta N 10 km ja M 15 km Iivo Niskanen puolusti kahden vuoden takaista perinteisen tyylin voittoaan ja piti sen hienosti itsellään. Hän oli hyväntuulinen ja varmasti huojentunut, kun kauden kilpailut ovat lähteneet erinomaisesti liikkeelle ja viime vuoden sairastelut näyttää olevan takanapäin. Värkissä olisi kuulemma ollut vielä varaa kiristääkin kahdelle ensimmäisellä kierroksella. Miehissä pistesijoille ylsi 6 suomalaista.
Krista Pärmäkoskella oli voitto myös 4,6 sekunnin päässä ja saattaa olla, että lauantainen sprintin hyvä sijoitus (5.) vei ratkaisevat 5 sekuntia voimavaroja. Distanssimatkan voittaja äitiyslomalta palannut Marit Björgen tipahti sprintissä semifinaalissa. Kristalla oli tuntemukset olleet epäröivät kisan alkupuolella ja haastattelussa hän sanoi miettineensä jopa keskeyttämistä. Onneksi hiihti maaliin asti! No, väliaikatiedot liikkuvat realiajassa useassa paikassa radan varrella ja sen kautta hiihtäjä saa nopeasti tiedon omasta suorituksestaan vaikka olisi lähtenyt ns. pienillä numeroilla. Naisissa myös Laura Mononen teki hyvän sijoituksen ollessa 6. Pistesijoille ylsi 6 naishiihtäjää.
Hiihtäjien mukaan huolto onnistui erinomaisesti, mikä auttoi varsinkin lauantain haastavassa kelissä. Liekö Jauhojärvellä ollut ongelmaa suksiparin löytymisessä, mutta ainakin televisiokuvan perusteella näytti luistossa olevan toivomisen varaa.
Fis-Ski Ruka tulokset
Lauantai sprintti (C)
miehet
naiset
Sunnuntai distanssimatkat (C)
miehet
naiset
Concerning on cross country skiing and orienteering. Meaning to take a look at phenomena of diciplines and examine things from amateurs, parents and coachs point of view.
Sunday, 27 November 2016
Kiireinen talviurheilusunnuntai
Labels:
2016,
FIS,
hiihto,
längd,
langrenn,
maailmancup,
nordic,
Ruka,
världscup,
verdenscupen,
world cup,
xcountry
Lillehammer FIS 2.-4.12.2016
Kuvakaappaus: dagbladet.no |
Lillehammer sijaitsee eteläisen Norjan itäosassa, 180 km Oslosta. Asukkaita on 27 000 ja kaupunki on suosittu turistikohde 800 000 vuotuisella vierallaan. Alueella on erinomaiset maastohiihdon mahdollisuudet 2000 km latuverkostollaan.
Ohjelma / Programme
Pe 02/12/2016 Sprint 1,4 km / 1,6 km
La 03/12/2016 CC - F 5 km/ 10 km
Su 04/12/2016 Pursuit 10 km / 15 km
Radat / Courses
Tässä linkki ratakarttoihin
Sprinttiratojen pituus naisten kisassa on 1,4 km ja miehillä 1,6 km.
Distanssimatkan kilpailut hiihdetään 2,2 km ja 2,8 km ratoja yhdistelemällä.
Alla kaupungin matkailuvideo.
Web Sites and Social Media
www.wclillehammer.no
www.facebook.com/WCLHMR
https://twitter.com/wclhmr
Instagram:
@wclhmr
#wclhmr
Labels:
2016,
country ski,
courses,
FIS-ski Lillehammer,
hiihto,
joukkueet,
langrenn,
ohjelma,
programme,
radat
Monday, 21 November 2016
Ruka FIS 26.-27.11.2016
Kuvakaappaus: rukanordic.fi |
Kansallisia kilpailuja on järjestetty edeltävinä viikonloppuina, joissa on katsastettu osallistujia mc-kiertueelle. Suomessa kilpailuja on jo käyty useampi mm. Suomen Cup Vuokatissa ja Rovaniemellä sekä Saariselän- ja Oloksen kisat.
Järjestävä maa saa kotimaassa järjestettäviin kilpailuihin normaalin kiintiön lisäksi kansallisen kiintiön. Suomen joukkueet.
Ohjelma:
Lauantaina hiihdetään perinteisellä tyylillä sprintti ja sunnuntaina on vuorossa normaalimatka myös perinteisellä tyylillä.
Radat:
Sunnuntain matkat hiihdetään 5 km:n radalla.
Lähde:FIS-SKI |
Website address: www.rukanordic.com
Facebook: www.facebook.com/rukanordic
Twitter: twitter.com/rukanordic
Instagram: instagram.com/rukanordic
Vimeo: https://vimeo.com/rukanordic
Official hashtags used: #RukaNordic
Labels:
2016,
country ski,
courses,
FIS Ruka Nordic,
hiihto,
joukkueet,
langrenn,
ohjelma,
programme,
radat
Friday, 4 November 2016
Suunnistusmaajoukkue uudistuu kaudelle 2017
Petteri Kähäri huoltamassa Minna Kauppia (kuvakaappaus SSL:n sivuilta) |
Sanotaan, että uudessa tehtävässä aloittamisessa menee useampi kuukausi kontekstin eli toimintatapojen, kulttuuriin ja identiteettiin perehtymiseen. Kähärillä asiat ovat siltä osin jo hallinnassa, mikä antaa aikaa kehittää toimintaa oman valmennusajatuksen ja mahdollisten muutosten sisäänajamiseen. Uudelle johtajalle kirjallisuudessa on annettu kolme kuukautta kääntää kurssi haluamaansa suuntaan. Joku konsultti on sanonut, että johtajalla on kaksi korvaa ja yksi suu. Hänen mukaansa ensimmäisen sadan päivän aikana niitä kannattaisi käyttää tuossa suhteessa. Kähäri on aktiivinen toimija somessa ja seuraa toimintaympäristönsä ilmiöitä myös sitä kautta.
Suunnistusliiton sivuilla Kähäri kertoo haluavansa uudistaa maajoukkueen toimintaa, jotta tavoite olla pysyvästi MM-kisoissa kolmen parhaan maan joukkoon toteutuu.
Tuore päävalmentaja nostaa johtavaksi teemaksi urheilijan kehittymisen kokonaisvaltaisesti. Kähäri korostaa yhdessä tekemistä tuloksen tavoittelun taustalla.
– Haluan, että olemme joukkue eikä vain nippu yksilöitä, ja siitä voimme saada lisää buustia tekemiseen. Voimme jakaa osaamistamme koko joukkueen kesken, Kähäri pohtii.
– Tavoitteena on nostaa nuorten ryhmän profiilia maajoukkueessa ja samalla helpottaa siirtymävaihetta aikuisten sarjoihin. Tämä on monelle nuorelle urheilijalle uran haastavin vaihe, kun omien siipien kantavuutta testataan, Kähäri korostaa.
Team Kisakallio koostuu maajoukkueen 21–23-vuotiaista urheilijoista, joille luodaan yhdessä Kisakallion valmennuskeskuksen kanssa valmennusta tukeva kokonaisuus.
Karoliina Ukskoski (kuva Timo Ronkainen) |
Hän esitteli muutaman arvokisan kartat ja kertoi omasta oppimisestaan suunnistajana niihin liittyen. Ensimmäisissä nuorten maajoukkueen kisoissa jännitti kovasti, mutta sitten hän huomasi, että normaalilla hyvällä suorituksella voivansa pärjätä myös siellä. Tämä toi itseluottamusta, jota suunnistuksessa tarvitaan.
Karoliina korosti, että suunnistus on muutakin kuin fyysinen suoritus, johon haetaan huippukuntoa. Tarvitaan myös suunnitustaitoa ja yliyrittämisellä ei yleensä tule hyviä tuloksia. Harvalla tulee ns. pöljä päivä arvokisassa ja silloin on todella hyvä tuuri.
Kansainvälisissä arvokisoissa isompi virhe voi olla kohtalokas, mutta kotimaisissa SM-kilpailuissa hän on oppinut kokemuksen myötä, että aina kannattaa suunnistaa loppuun asti, sillä rastivälejä on monta ja myös muilla on on paineita ja virheitä voi myös heille tulla.
Kysyttäessä, miten hän toimii pummin tultua, niin Karo toteaa, että aikaisemmin pieni virhe saattoi romahduttaa suorituksen, mutta nykyisin pystyy kokoamaan itsensä ja vetämään radan loppuun asti. Tärkeää on yrittää tietoisesti rauhoittaa tilanne. Nuorten maajoukkueessa on asiaa käsitelty mm. urheilupsykologi Tuomas Grönmanin johdolla leireillä. On opeteltu positiivisia voimasanoja ja haettu itsevarmuutta tilanteisiin. Urheilijat ovat saaneet myös kotitehtäviä aiheeseen liittyen.
Ukskoski on käynyt neljässä vuodessa Hankasalmen suunnistuslukion, jossa oli viikottain 6 ohjattua harjoitusta ja yksi luento. Hän toteaa oppineensa paitsi suunnistustaitoja, mutta myös itseluottamusta omaan suoritukseen urheilulukion aikana.
Suunnistusmaajoukkue 2017
Naiset 8+2*
Sari Anttonen Keuruun Kisailijat 1991, Sofia Haajanen SK Pohjantähti 1987, Anna Haataja* SK Pohjantähti 1996, Venla Harju Tampereen Pyrintö 1990, Saila Kinni Tampereen Pyrintö 1987, Miia Niittynen Koovee 1990, Kirsi Nurmi IFK Göteborg 1992, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 1980, Marika Teini SK Pohjantähti 1989 ja Karoliina Ukskoski* Perhon Kiri 1996.Hannu Airila Kalevan Rasti 1985, Aaro Asikainen Kalevan Rasti 1988, Mårten Boström IFK Lidingö 1982, Miika Kirmula* Angelniemen Ankkuri 1994, Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät 1985, Anton Kuukka* Tampereen Pyrintö 1996, Elias Kuukka* Tampereen Pyrintö 1994, Aleksi Niemi* Tampereen Pyrintö 1995, Fredric Portin Paimion Rasti 1989, Topi Raitanen* Helsingin Suunnistajat 1996, Toni Saari Vaajakosken Terä 1992, Eetu Savolainen* Ikaalisten Nouseva-Voima 1994, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri 1990 ja Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi 1989.
Miehet 8+6*
Maajoukkueen ikähaitari ja keski-ikä kiinnostaa ja urheilijoiden syntymävuosi on 1980-lukulaisilla keltaisella taustalla ja nuorten sarjoista tulleilla vihreällä. Naisten keski-ikä on 26,2 vuotta ja miesten 25,4 vuotta.
*Team Kisakallio koostuu maajoukkueen 21–23-vuotiaista urheilijoista.
Labels:
2017,
maajoukkue,
orientering,
Petteri Kähäri,
suunnistus,
Suunnistusliitto,
valmennusryhmä
Subscribe to:
Posts (Atom)