Saturday 9 November 2013

Hiihtokauden avaus ja Köykärin profiili

Kilpahiihtokausi alkanut
Tänään alkoi sitten virallinen kilpahiihtokausi Suomen Cupin ensimmäisen osakilpailun startatessa Vuokatissa. Vielä ei luonnonlumelle sentään päästy vaan kilpailut käytiin säilölumesta tehdyllä ensilumenladulla. Vuokatissa on jo pitkään ollut perinteenä saada ulos latu 10.10. hiihtoniilojen iloksi. Aikataulu on sopiva, sillä seuraavalla viikolla yleensä on Etelä-Suomessa koululaisten syysloma ja sen johdosta hiihtäjillä on mahdollisuus tulla jo leireille tai lomailemaan. Kilpahiihtäjät kansallisella tasolla hakevat tuntumaa ladulla ja ensilumen ladulla näkeekin paljon suomalaisia ja ulkomaisia hiihtäjiä leireillään. 


Lauantain hiihdosta nousi esille nuori vaasalainen Joni Mäki, joka hiihti miesten sprintissä kevyen näköisesti jatkoon. Välierissä hänellä oli mono syönnillään, mutta finaalissa maajoukkuemiesten kokemus ja kunto olivat vielä omaa luokkaansa.

Joni on kertomansa mukaan ollut syksyn Vuokatin Urheilulukiossa hakemassa kropalle uusia virikkeitä vaihtelevissa vaaran maastoissa. Pääsy ST1-ryhmään on kuulemma tuonut tekniikka- ja tehoharjoitteluun uusia virityksiä. Jonin mukaan ryhmäharjoittelu on ollut hänelle hyödyksi, vaikka sitä aika ajoin Nousukunnon chatissa parjataankin. Mielenkiintoista oli myös, että Jonilla oli Yokon kapulat alla ja luistokin kevyeksi kaveriksi oli mallillaan. Toivottavasti nuori mies pääsee terveenä reenaamaan ja saa tästä hienosta kauden startista kicksin kaudelle.

Yokon sukset tehdään Kiteellä entisessä Karhun tehtaassa ja uutisten mukaan ennakkomyynti on ylittänyt odotukset. Nyt ei muuta kuin rivakka myyntitykki Marcus Grönholm Aasiaan myymään omistamansa tehtaan tuotteita. Asiakkaista ei pitäisi olla pulaa.  

Köykärin uusi profiili
Tuli tänään käytyä Köykärinmäellä koiran kanssa ja kiertelin mäkitreenin lomassa katsomassa uutta vitosen lenkkiä. Kokkolalaiset seurat GIF (Gamalkarleby IF) ja Kokkolan Veikot ovat saaneet järjestettäväkseen nuorten SM-kisat 2015 Köykärin maastoissa. Tämä oli kesän iloinen uutinen keskipohjalaiselle hiihtoväelle ja nyt alkaa ponnistelut ja kilpailun järjestelyjen valmistelut.

Kauden 2014-15 kisoissa on radan oltava homologoitu, jotta siitä voidaan jakaa FIS-pisteitä. Mitä tuo ihmeellinen homologointi sitten tarkoittaa? Periaatteessa sillä varmistetaan radan rakenteet ja että rata on ICR-sääntöjen mukainen ja soveltuu kilpailun tasoon ja hiihtotapaan ja kilpailumuotoon. Samalla varmistetaan suorituspaikan soveltuvuus hiihdon promootioon ja hiihdon ilo ja nautinnon ja tunteiden välittyminen. Esimerkiksi viiden kilometrin radalla korkeusero HD on max. 100 m ja suurin nousu  MC 30-80 m sekä nousujen määrä TC 150-210 m. Suomessa on tällä hetkellä voimassa olevia homologoituja ratoja COC-tasolla  11:llä paikkakunnalla ja WC-tasolla 4:llä paikkakunnalla.

Kokkolan SM-kilpailujen valmisteluryhmä on aloittanut jo suunnittelun ja yhtenä ensimmäisenä hankkeena on ollut radan homologoinnin suunnittelu yhdessä Hiihtoliiton kanssa.  Prosessin myötä Köykärin 5 km:n rataa on hieman profiloitu uudelleen mm. jättämällä alkuosan ns. kahvion lenkki pois, josta on tulossa lämmittelylatu. Takalenkillä ns. tekomäelle noustessa jatketaan matkaa uudelle n. 400m:n  lisälenkille, joka laskee alas metsään ja nousee jälleen tekomäen päälle korkeinpaan kohtaan. Stadionalueella on tarkoitus lähteä suoraan laskuun pellolle, josta käännytään takaisin ns. lipputangonmäelle. Maaliin tullaan myös pellon kautta entistä reittiä pitkin. Stadionilla on myös tulossa jotain muita järjestelyjä esim. uusi ajanottorakennus ja yleisön ja kilpailijoiden selkeämpi rajaus.

Maastossa työt ovat alkaneet ja lumen vielä odotellessa tuloaan saatanee työt valmiiksi vielä sulan maan aikana. Tämän kauden aikana on mahdollista testata uutta radan profiilia ja tämä on myös hiihtäjien kannalta hyvä uutinen, sillä sen kautta on mahdollista saada tuntumaa uuteen kilpalatuun. Toivottavasti tulevana talvena saamme ajoissa lunta, jotta nuorten sarjalaiset pääsisivät testaamaan GIF:n ja KV:n kilpailuissa tulevaa rataa.
Uusi lisälenkki metsään
Lisälenkiltä nousu tekomäelle






No comments:

Post a Comment