Sunday 17 November 2013

Riittääkö terveellinen ruoka kilpaurheilijalle?



Riittääkö ateriat?


Terveellinen ravitsemus on kaiken perusta, mutta paljon harjoittelevien osalta se ei yleensä riitä. 


Tieteellisten tutkimusten perusteella urheilijoijden ravinnevaje voi olla korkealla tasolla, johon voivat olla syynä mm.:
-          Urheilijat saavat usein liian vähän esimerkiksi vitamiineja ja mineraaleja perusravinnostaan (ei tarpeeksi hedelmiä, kasviksia, salaatteja, kokojyvätuotteita)
-          Toisaalta heidän ravinteiden tarpeensa on keskimääräistä suurempi (johtuu heidän kasvaneesta urheiluaktiivi­suudesta ja lisääntyneestä erityksestä suorituksen aikana, vähentyneestä hyödyntämisestä tai imeytymisestä elimistössä).

Urheilijoiden ”riittämättömiin” ravinteisiin kuuluvat erityisesti antioksidoivat ”suojavitamiinit” (C- ja E-vitamiinit, provitamiini A sekä ”energia ja hermovitamiinit” B-vitamiinit).
 
Suorituskyvyn alentuminen urheilun ja kunnon osalta johtuvat elektrolyyttien suuremmasta poistumasta ja eritoten nesteiden poistumisesta. Ravinteiden ja nesteen puutosten seurauksiin voi kuulua nopeampi uupuminen, suurempi loukkaantumisriski, alempi suorituskyky ja energiatasot, pidempi palautumisaika kilpailujen välillä, heikentynyt immuunijärjestelmä, sekä pitkän aikavälin vakavat vammautumiset.


Roosa kisaamassa

Suomen Olympiakomitea :
"Urheilijan ruokavalion tavoitteena on koostaa kokonaisuus, josta saadaan tarkoituksenmukainen määrä energiaa ja riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Aterioiden suunnittelu ja niiden järkevä rytmittäminen on tärkeää. Oikeanlaista ruokaa tulisi saada oikeaan aikaan, jotta harjoittelu ja palautuminen tehostuisivat ja fyysinen kehitys olisi mahdollisimman nopeaa."



Urheilijan ravitsemusopas

Harjoittelu on siis kehittävää vain oikeanlaisen ja riittävän ravinnon avulla ja levossa tapahtuu itse kehittyminen. 

Miksi kuitenkin riittävä ja oikea ravinto laiminlyödään usein?

Syitä voi useita ja esimerkiksi:

  • Ruokailurytmi (suositus 5-7 kertaa / pv) voi olla sopimaton ihanteellisen ruokailun ja harjoittelun kannalta. 
  • Oppilaitoksen tarjoama ruoka ei välttämättä vastaa kilpaurheiljan tarpeita ja tarjolla ei ole ehkä kaikkia tarvittavia tasapainoisia ja monipuolisia ravintoaineita esim. vitamiineja ja mineraaleja. 
  • Olosuhteet: ajanpuute, laiskuus, harjoitteluaikataulut, ravinnonsaantimahdollisuudet kilpailuissa, matkustaminen tai tiedonpuute. 
Nuori urheilija on yleensä itse vastuussa omasta ruoanlaitostaan esim. urheilulukioissa. Usein opiskelu ja harjoittelu täyttävät helposti päivän ja aikaa ei jää ravitsevan aterian valmistamiseen ja jälkitöihin. Kaikki ei myöskään ota lautasmallin mukaisesti riittävästi esim. kasviksia tai lisää pähkinöitä. Helposti iltaruoka korvataan leivällä tai einesruoalla. Onneksi jotkin oppilaitokset ovat ottaneet asian huomioon. 
Armeijassa taas aina ei ole mahdollista saada kaikkia tarvitsemia ravintoaineita tarjolla olevasta ruoasta. 
 





Ravintolisät täydentämässä

Korkealaatuisen ravintolisän tulisi täydentää kohdennetusti terveellistä ateriakokonaisuutta. Suoritusta voidaan parantaa ja palautumista voidaan nopeuttaa vitamiineja ja hivenaineita sisältävillä ravintolisillä. Tärkeää on se, että vitamiineja ja hivenaineita on käytettävissä tuotteissa oikeissa suhteissa ja että ne imeytyvät hyvin.Urhelijan kannalta ensiarvoisen merkittävä asia on, että tuote on luotettava ja sen toimivuus on tutkittu. Tuotteiden turvallisuutta voi tarkistaa mm. ns. Kölnin listalta


Perheemme päätyi käyttämään FitLine-tuotteita, koska olimme saaneet siitä hyvää palautetta. 
Tuotemerkin puolesta puhuu myös monet seikat, kuten: 
  • paras mahdollinen tuotteen laatu, turvallisuus ja parhaat tulokset
  • tuotetta käyttää suurin osa saksalaisista maajoukkueesta
  • tuotteet valmistetaan Saksassa / EU:ssa
  • tuotteita helppo käyttää
  • tuotteessa on sekä vesi- että rasvaliukoiset vitamiinit saatu vesiliukoiseen muotoon
  • tuotteet ovat puhtaita ruoka-aineita ei keinotekoisesti valmistettuja
  • parempi imeytyminen nestemäisen nautintamuotojen ja ainesosien oikeiden yhdistelmien ansiosta 
  • ei keinotekoisia emulgointiaineita, ei säilöntäaineita, ei stabilointiaineita, gluteiiniton
  • tuotettu GMP:n ja ISO 9001 mukaisesti 
  • Sveitsin Vitamiini-instituutin testaama, doping-turvallisuus tutkittu Kölnin listalla
Mikäli tuotteet kiinnostavat, niin ota yhteyttä jarmo.hamalainen(at)anvianet.fi (0440600611) ja kerron lisää.

No comments:

Post a Comment