Thursday 6 November 2014

Hyökkäävä suunnistus



Hyökkäävä suunnistus -termi lienee peräisin ruotsalaisesta Elitplanen-strategiasta, jossa Ruotsin Suunnistusliitto 2008 Pekka Nikulaisen ja Signar Erkssonin johdolla laativat vision ja strategian eliittisuunnistajien menestymiseksi. http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_32406/cf_78/elitplanen_webb-mindre-5.PDF

Oudokseltaan sana hyökkäävä suunnistus laittaa miettimään, mitä se oikein tarkoittaa. 
Hyökkäys tuo mieleen aggressiivisen ja riskejä ottavan menetelmän, mutta siitä ei varsinaisesti ole kysymys.

Kuva: H.Wennmanin ja J.Sorvisto 2009, 5
 


Nykyisten parempien karttojen ja koventuneen kilpailun johdosta rasteilla käytetty aika on lyhentynyt entisestä ja suunnistuksesta huipulla on tullut jouheampaa etenemistä huippuvauhdilla koko suorituksen ajan.
Suunnistaja tekee reittisuunnitelman jo aikaisemmilla väleillä ja leimatessa on jo valmis suunnitelma etenemisestä seuraavalle rastille. Yhteislähtökilpailuissa pyritään miettimään jo hyvissä ajoin mahdollinen iskun paikka, jossa voisi repäistä muilta karkuun.

Etukäteissuunnitelma ja kartan kuvaaman maaston merkityksellisten kohteiden visualisointi, koitetaan hahmottaa ja tehdä aikaisemmilla väleillä. Nykyisten karttojen runsaasta informaatiosta tulisi osata löytää ja yksinkertaistaa paikantamiseen tärkeät kohteet ja verrata niitä maastoon. Juostessa on tarkkailtava koko ajan maaston kohteita, jotta voisi optimoida lyhimmän ja monesti nopeimman reitin.

No comments:

Post a Comment