Thursday 13 November 2014

Raising my money, amerikkalaisen hiihdon rahoituskuvioita

Joskus tulee mietittyä, että miten ihmeessä hiihtäjät Atlantin takaa pystyvät kiertämään maailmancupin kilpailuohjelman läpi? Väistämättä matkat ovat pidemmät ja pääsosa maailmancupin- ja arvokilpailuista on yleensä Euroopan mantereella johtuen olosuhteista ja harrastajamääristä. Eipä silti, kyllä matkustaminen eurooppalaisille kilpailijoille maksaa myös maltaita, mutta harrastajamäärät ja lajin tunnettavuus lienevät toista luokkaa. Nykyään ei riitä, että pelkästään urheilijat liikkuvat, vaan myös massiivinen huoltokalusto on yleensä mukana. USA:n ja Kanadan tiimeillä lienee on vuokrattu eurooppalainen kuljetuskalusto.


Seurailen joskus amerikkalaisten hiihtäjien blokkauksia ja niissä selviää, että urheilijoilla on mm. tukisivustostoja, jossa myös yksityinen lahjoittaja voi tukea urheilijaa haluamallaan summalla ja laittaa tukiviestin mukaan. Rocky Mountain Nordic Angel järjestää tukiryhmille järjestetään myös vuosittain Nordic Sendoff Partyja, jossa huutokaupataan erilaisia tavaroita ja tarjotaan yleisölle ilmaista pizzaa ja olutta. Luonnollisesti samalla tarkoitus on kerätä urheilijoille rahoitusta kalliille MC-kierrokselle.

kuva: http://shop.usskiteam.com/
USA:n hiihtoliitto ei ilmoituksensa mukaan saa valtiontukea veikkausvaroista kuten pohjoismaiset liitot. Siksi heidän kotisivullaan on merkittävässä roolissa yksittäisten tukijoiden erilaiset avustusmahdollisuudet. Sivustolta on myös mahdollisuus shoppailla joukkueen asusteita tai puhelinliittymän.

Huomionarvoista on, että sosiaalinen media on tärkeä linkki tukijoiden suuntaan, jotta he voivat seurata urheilijansa elämää, johon ovat satsanneet. Niinpä joukkuetta ja urheilijoita voi seurata erilaisten medioiden kautta. Alla parin urheilijan linkit.

Noah Hoffman kirjoittaa ahkerasti ja mielenkiintoisia blokkauksia urheilijan elämästään ja sivulla on myös runsaasti kuvia.

Jessie Diggins on tehnyt pilke silmäkulmassa uutta kautta odottaessa maailmancupin kuvasarjan, josta selviää olosuhteet kilpailijan näkökulmasta. Jessie, kuten monet muut urheilijat twiittaavat kuulumisistaan faneille ja muille kiinnostuneille.

Ehkäpä myös suomalaiset voisivat ottaa Atlantin takaa jotain vinkkejä rahoitusmalleista täydentääkseen nykyistä budjettiaan tiukkoina talousaikoina.

Lisäys 27.11.2014
Noah Hoffman kertoo Aspen Public Radion haastattelussa mm. keräävänsä vuosittain 50 000 $ vuodessa pystyäkseen harjoittelemaan ja kilpailemaan. Juttu on kuultavissa seuraavasta linkistä
http://aspenpublicradio.org/post/being-pro-snowsports-athlete-takes-practiceand-sometimes-job

Lisäys 7.12.2018
Noah Hoffman avaa budjettiian bloggauksessaan 12.4.2018 https://noahhoffman.com/funding-my-career/ Siinä ilmenee, että hänellä on eri tason tukijoita:
  • Title level support: $7,000-$20,000/year, jossa 6 kpl mm. Thoughtforms Builders ja Madshus
  • Grant level support: $1,000-$7,000/year 6 kpl mm. RMNA, MMF, Caldwell Sport, etc.
  • Sponsor level support: $200-$1,000/year 2 kpl Julbo Eyewear ja TOKO gloves
  • Personal level support: $5-$200/year useita
Noahin mukaan:"The biggest advantage of being an American athlete, when it comes to raising money, is that we have a culture of giving." Vapaasti käännettynä: suurin etu amerikkalaisella urheilijalla rahoitusta kerättäessä on, että meillä on antamisen kulttuuri.

No comments:

Post a Comment