Saturday 2 January 2016

Massahiihdon voittostrategia / How to succeed in Mass Start?

Kilpailussa pärjääminen vaatii hiihtäjältä monenlaista pohdintaa ennen kilpailua ja myös kilpailun aikana. On otettavat huomioon oma suorituskyky, kaluston ominaisuudet, keli, huollon onnistuminen, rata sekä muut kilpailijat. Miten pärjätä yhteislähtökilpailussa, joita nykyisin on yhä enemmän.

SVT:n asiantuntija Anders Blomberg on tutkinut yhteislähtöhiihtojen tuloksia viimeisen vuosikymmenen ajalta ja toteaa, että viidessä kilpailusta kuudessa tarvitaan strategia, joka pitää koko kilpailun ajan. Tässä linkki SVT:n verkkojulkaisuun. (Teksti ja kuvat lähteestä www.svt.se)
SVT:n sivulla on 15 minuutin video, jossa käydään läpi strategioita.
SVT
On olemassa kolme pääasiallista strategiaa voittaa yhteislähtökilpailu: 

Vauhdinpitäjät / Farthållarna
Vauhdinpitäjät onnistuvat hiihtämällä koko matkan korkealla keskinopeudella ja jossain vaiheessa he pääsevät irtiottoon muista. Tämä on paras strategia hiihtäjille, joilla on kyky ylläpitää nopeutta, mutta kiriominaisuudet ovat heikommat. 

Irtiottajat / Ryckarna

Irtiotolla kilpailun loppupuolella hiihtäjä yrittää nousussa tai yllättävällä irtiotolla helpomassa maastonkohdassa pitää saadun eron maaliin asti. Irtiottoon asti he yrittävät olla kärjen pääjoukossa ja hiihtää taloudellisesti energiaa säästäen.

Loppukirijät / Spurtarna

Loppukirijät eivät itse vedä missään kohtaa kilpailua, vaan hiihtävät taloudellisesti alusta viimeiseen kilometriin ja tekevät usein loppukirin, jolla voittavat.


No comments:

Post a Comment