Thursday, 21 December 2017

Fredric Portin matka suunnistuksen huipulle

Maajoukkuesuunnistaja Fredric Portin oli Kokkolassa kertomassa 15.12.2017 omasta urastaan ja kehityksestään. Hän kertoi seikkaperäisesti, miten matka junnusta on edennyt maajoukkuseen.

Kuten monilla suunnistajilla myös Fredricillä on kotona harrastettu suunnistusta. Hän kertoi vieläkin tuntevansa, miltä suunnistus tuoksuu. Äkkiseltään luulisi, että ulkoilman erilaisilta metsän tuoksuilta, mutta hän muistaa lapsuudestaan autotallista suunnistuskarttojen painamiseen tarkoitetun musteen tuoksun. 

Juniorivaihe
Fredric aloitti oman suunnistusuransa kilpailuissa noin 8-vuoden iässä ja kertoi olleensa usein viimeisten joukossa. Hänen suhteensa metsään ja luontoon on ollut tiivis ja siihen on liittynyt monenlaista liikkumista ja leikkimistä. 

Yläkouluiässä 12-16 -vuotiaana jokaiseen päivään mahtui liikkumista ja lajeja oli niin yksilö- kuin joukkueurheilussa (suunnistus, hiihto, pyöräsuunnistus, jalkapallo, yleisurheilu ja salibandy). Tämän johdosta tunteja on kertynyt silloin jo 400 vuodessa. Menestystä ei vielä ollut isommasti. Fredric pohtii, että 16-vuotiaana ei vielä osaa suunnistaa niin hyvin, että saisi itsestään fyysisesti kaiken irti ja siksi on hyvä kilpailla sellaisissa lajeissa, jossa se on mahdollista esim. hiihdossa.

Lukiolaisena 16-20 -vuotiaana hän opiskeli Vöyrin urheilulukiossa. Hän kokee, että tässä iässä olisi hyvä olla valmentaja, jonka kanssa voisi kehittyä. Tuntimäärä vuodessa lisääntyi 450:een ja harjoittelu alkoi tuoda tuloksia, mutta ei koe olleensa kuitenkaan huippu. Tässä vaiheessa lajeiksi jäivät suunnistus ja hiihtosuunnistus. Vahvuudekseen hän koki motivaation ja pitkäjännitteisyyden, kun taas harjoittelun suunnitelmallisuus, systemaattisuus ja rytmitys vaativat huomiota. Hänellä oli tuolloin tunne, että pitää harjoittelusta, mutta ei vielä tiennyt riittääkö se huipulle. Ajatteli kuitenkin, että tulee olemaan hyvä pääsarjalaisena.

Portin ei kuulunut nuorten maajoukkueseen, mutta pääsi mukaan johonkin kisaan, jossa ei kuitenkaan pärjännyt. Menestystä tuli joidenkin SM-mitalien ja plakettien muodossa. 

Lohduttava tieto meille on, että 21-22 -vuotiaana hän kertoi oppineensa vasta suunnistamaan olleessaan Paimion Rastissa! Tähän vaikutti mm. se, että tehtiin porukassa  treenejä ja oppi oman ja muiden suoritusten ja analyysin kautta suunnistusajattelua. Hän koki myös päässeensä harjoittelemaan hyviä treenejä paremmilla kartoilla. Fredricin mukaan junnuna Pohjanmaalla huonon suorituksen jälkeen kaikki olisi hohottanut, että "miten sä nyt noin". Paimiossa oli porukassa hyviä suunnistajia, jolloin oli helpompaa itsekin kohottaa rimaa ja haluta pärjätä. Tämän johdosta tuli erilainen ja tehostunut fokusointi taito-ominaisuuksiin ja myös juoksu- sekä kovat harjoitukset lisääntyivät. Harjoittelutunteja kertyi noin 550 h vuodessa. Motivaation johdosta myös maajoukkue alkoi tulla pohdintaan ja sen vaatimukset.

Pääsarjaan
Kuten monet pääsarjaan siirtyneet nuoret myös Fredric koki, että menestys miesten sarjassa aluksi oli pettymys. 

23:n ikävuoden jälkeen Fredric kokee menneensä eniten taidollisesti ja henkisesti eteenpäin. Tähän liittyy myös oman itsensä ja ominaisuuksien hyväksyminen. 
Läpimurto tapahtui maajoukkueesa 23-vuotiaana, jolloin hän pääsi mukaan EM- ja MM- kilpailuihin oppimaan. Sitten tuli myös paineita menestyä kotikilpailuissa Vuokatissa 2013. 

Harjoittelussa tapahtui pieniä muutoksia, kuten rytmitys 3-1, enemmän juoksukilometrejä ja mikä tärkeintä "parempi usko omaan tekemiseen". Fredric muistuttaa, että tässä vaiheessa suurin työ on tehty ja huipulle on välillä lyhyempi matka kuin uskotkaan!

Suunnistusura on hänellä ollut ykkössijalla muutaman vuoden, mutta luokkaantumiset 2013 ja 2014 on kasvattanut nöyryyttä ja armollisuutta. Hän kokee, että positiiviset tunteet ovat tärkeitä ja johdattavat toimintaa sen suuntaan.

Tällä hetkellä hän harjoittelee noin 600 tuntia vuodessa ja mielessä on lajianalyysin vaatimukset ja pohdinta lajin vaatimista tärkeimmistä ominaisuuksista. 

Suunnistuspohdintaa ja tulevaisuus
Portin korostaa, että on tosi tärkeää suunnistaa vuoden ympäri. Suunnistustaukoa ei saisi tulla sillä se näkyy heti perustaidoissa. Pitäisi tehdä joka viikko ainakin kerran jonkinlainen suunnistusharjoitus kartan kanssa.
Suunnistusta voi nykyään harjoitella nykyään hyvin monella tavalla. Nyt marras-joulukuussa perustekeminen on tärkeämpää kuin vetää itsensä tiukille. Olosuhteet suuressa osassa maata talvisaikaan ei mahdollista maastosuunnistusta ja Turun seutu tarjoaa pidemmän sula-ajan ja vireän toiminnan johdosta hyvät puitteet. "Turun seudulla järjestetään niin paljon enemmän suunnistusharjoituksia kuin Pohjanmaalla", Portin toteaa.  

Hän muistuttaa, että 3 minuuttia juoksuvauhdista 10 km:lla on kova tavoite, mutta 3 min pummin välttäminen on helpompaa. Tämän johdosta suunnistusharjoittelua on syytä pitää yllä ja panostaa siihen. 

Portin on vaihtanut muutaman kerran seuraa ensin Pohjanmaalla ja sieltä sitten Paimion Rastiin. Jos nauttii suurviesteistä tai tarvitsee uudenlaista harjoitteluvastetta tai harjoitella kavereiden kanssa, niin seuranvaihtoa kannattaa harkita. Portin muutti Norjaan joksikin aikaa (ilmeisesti valmistautumaan MM-kilpailujen maastoihin) ja kertoo, että Haldenissa on joka torstai yhteisharjoitus, jossa olivat seurasta kaikki junnuista lähtien mukana. Tämä auttoi junnuja näkemään huippujenkin olevan ihan tavallisia ja antaa mahdollisuuden verrata omaa tasoaan heihin sekä mahdollisuuden samaistua heihin.

Fredric painottaa, että jos elämässä ei ole muita aktiviteettia kuin urheilu, niin helposti samaistuu tuloksiin, muuta hänen mielestään ne eivät kuitenkaan ole elämän itseisarvo. 

Hän myös toteaa, että suunnistajat usein kertovat kisan jälkeen virheistään, mutta voisivat kertoa myös onnistumisistaan. Miksipä ei!

Fredricin tulevaisuus liittyy edelleen huippusuunnistukseen ja hän kertoi jatkavansa ainakin vielä vuoden 2019 MM-kisoihin. Mahdollisuus on kuulemma tehdä vielä Sundbyn tavoin ja haastaa itseään vielä enemmän pois omalta mukavuusalueelta. Tällä hän tarkoittanee, että valmentajaksi tulee Janne Salmi, joka on monessa yhteydessä korostanut riittävän juoksunopeuden merkitystä suunnistajalle.

www.suunnistusliitto.fi









Monday, 18 December 2017

Tour de Ski 2018 Program and Courses

After short Christmas holiday skiers are heading to near the Alps again. 

First to Lenzerheide in Swizerland. The New Year is celebrated there with three competitions. 
Next place will be Oberstdorf in Germany also with two starts. 
On 6th January trucks and skiers are in Val di Fiemme Italy.

Program

This year offers 7 competitions; two sprints and four distances and finally climbing to Alpe Cermis.




How to follow

 
Television
Eurosport occasionally

Lenzerheide, SUI – 30st December 2017 – 1st January 2018



Courses and maps


Competition program








Websites and Social Media
· Website address: www.tourdeskilenzerheide.ch
· Facebook: www.facebook.com/lenzerheide
· Twitter: www.twitter.com/arosalenzerheid
· Instagram: www.instagram.com/arosalenzerheide
· Youtube: www.youtube.com/arosalenzerheide
· Official hashtags used: #hejalenzerheide #arosalenzerheide


Oberstdorf, GER – 3rd – 4th January 2018

Courses and Maps

 
Competition program

Web Sites and Social Media

Website address: www.tour-de-ski.info, www.erdinger-arena.de www.oberstdorf.de,
oberstdorf2018.com
Facebook: www.facebook.com/erdingerarena
Twitter: www.twitter.com/erdingerarena
Instagram: www.instagram.com/erdingerarena
Youtube: www.youtube.com/arenaoberstdorf
Hashtags:
o Vierschanzentournee: #4hills #oberstdorf #oberstdorf2017 #arenawinter
o FIS Tour de Ski: #tourdeski #oberstdorf2018 #arenawinter
o FIS World Cup Skijumping Ladies: #oberstdorf2018 #arenawinter
o FIS World Cup Skiflying: #oberstdorf2018 #arenawinter
o #enjoyoberstdorf


Val di Fiemme, ITA – 6th – 7th January 2018

Courses and maps

Competition program

Websites and Social Media
· www.fiemmeworldcup.com
· https://www.facebook.com/fiemmeworldcup
· https://www.instagram.com/fiemmeskiworldcup
· https://twitter.com/fiemmeworldcup
· http://www.youtube.com/user/fiemme2013

· http://www.pinterest.com/fiemme2013/

Sunday, 10 December 2017

FIS-SKI Toblach - Dobbiaco 16.-17.12.2017

Nordic Arena
Before Tour de Ski there will be a weekend in Toblach Italy. 

Due to the breath-taking view of the Three Peaks, Toblach/Dobbiaco (1,256 m) is also called the Door to the Dolomites. The village is located very close to the renowned peaks of the Dolomites. The village in Alta Pusteria does not only offer a healthy climate and many sports options in summer and winter.

Famous Nordic Arena is  offering many activities both in winter and summer time.
The new roller skating trail (4 km long) is situated close to the Nordic Arena in Toblach/Dobbiaco.  




Program


Courses and maps


Webcam 
http://altapusteria.it-wms.com/big_current18.jpg

Web Sites and Social Media
· Website address: www.worldcup-dobbiaco.it
· Facebook: https://www.facebook.com/worldcuptoblachdobbiaco
· Twitter:
· Instagram: worldcupdobbiaco
· Youtube:
· Official hashtags used: #nordicarea #worldcupdobbiaco
· Other: http://www.three-peaks.info/alto-adige/alta-pusteria/estate.html,
   http://www.toblach.bz/toblach-dobbiaco.asp

Sunday, 3 December 2017

FIS-SKI Davos 9.-10.12.2017

Info
Davos will be the third worldcup arena. Preparations are made for weekend.


Program
The whole weekend will be skied with free technique.
On Saturday will be skied sprint and on Sunday distance with interval start.




Maps and Course







































Web Sites and Social Media
Website address: www.davosnordic.ch
Facebook: https://www.facebook.com/davosnordic
Twitter: https://twitter.com/davosnordic
Instagram: https://instagram.com/davosnordic/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtesAE8WFQE5CI1raUdYbtw/feed
Flicker: http://www.flickr.com/photos/davosnordic

Sunday, 26 November 2017

FIS ski Lillehammer 2.3.12.2017

Kuvakaappaus http://www.norwaytravelblog.com
Venue Info
􀁸 The World Cup Cross Country race will take place in the Birkebeineren Cross-Country Ski
Stadium. This was the Olympic venue for cross-country and biathlon events in Lillehammer
Olympic Winter Games in February 1994 and during the Youth Olympic Winter Games in
February 2016.
􀁸 The courses and stadium was upgraded and ready for the FIS World Cup Cross Country and
Nordic Combined in 2013, ’14 and ’15. Birkebeineren Ski Stadium in Lillehammer will be the venue for both World Cup CC and NC in December 2016. The CC Stadium is a venue that
keeps the high international standard for both athletes, public and media.
􀁸 The venue is also being used, in addition to the FIS World Cup events, for the
Birkebeinerrennet CC event, Inga-Låmi CC Ladies’ event as well as many other national and
international events each winter.

About Lillehammer
􀁸 Lillehammer is located in the eastern part of Norway, 180 km from Oslo.
The distance from Oslo Airport Gardermoen is about 150 km. Lillehammer is located at the
northern shore of Norway's largest lake, Mjøsa. The population is approximately 27
000. The city is a commercial, administrative, culture and educational centre.
􀁸 Lillehammer combines tradition and modern activities and services. You will find excellent
museums and galleries, Olympic venues, a large number of restaurants and wide selection
of shops and accommodation.
􀁸 Lillehammer is a popular tourist destination with more than 800 000 visitors (guest nights)
every year. The Lillehammer region is a true cross-country skier’s paradise. The Lillehammer
region is famous for its ski terrain and excellent winter sport facilities. 2000 km of
cross-country ski trails may strike you as unbelievable, but we guarantee that the
Lillehammer region offers the absolute best of what you can expect from a skiing destination.
􀁸 And of course; Lillehammer is world famous for the Olympic Winter Games in 1994 and now
for the Youth Olympic Winter Games last winter in February 2016.
For more information about Lillehammer and the region, please visit this

Competition Program


Lillehammer offers for skiers a possibility to compete with Olympic format in sprint C and skiathlon. That may be a one of the last chanches to get in roosters.

Course Maps
Sprint 

Skiahtlon

Web Sites and Social Media
www.wclillehammer.no
www.facebook.com/WCLHMR
https://twitter.com/wclhmr
Instagram:
@wclhmr
#wclhmr

Friday, 3 November 2017

Ruka Nordic 2017 - Season start in Ruka Finland

Information


On this year there will be three Cross Country days: Sprints will take place on
Friday and longer distance races for women and men will be held on Saturday and Sunday.

Venue Info
􀁸 In Ruka area there are nearly 173 kilometres of skiing tracks. Ruka Ski resort is
one of the biggest ski centers in Finland; it includes 34 slopes and 21 skiing lifts.
􀁸 Besides Ruka Ski Resorts, the most famous tourist attraction is Oulanka National
Park with 80 kilometres long hiking route Karhunkierros (Bear`s Trail). During the
route there are number of rapids, the most famous ones being Kiutaköngäs and
Jyrävä. Karhunkierros and shorter trip trails are available also for snow shoeing
and skiing in the winter.
􀁸 Kuusamo has about 16 000 habitants, but thanks to Ruka Ski Resort and popular
nature sights, the services of the area match a lot larger town. There are nearly
50 restaurants varying from large hotel bars to cozy countryside restaurants,
many of them offering local delicacies.
􀁸 Spa Kuusamon Tropiikki and Angry Birds Activity Park guarantee a successful
vacation for families with children! When talking about wellbeing, sauna is of
course a big thing in Finland, combined with massage and other pampering
treatments.


 Program


Maps and Courses
 

Sunday, 29 October 2017

Maastohiihdon päävalmentaja haussa

Reijo Jylhän nelivuotinen kausi on päättymässä talven 2018 olympialaisiin ja hän on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä tehtävään.
Reijo Jylhä
Kuvakaappaus hiihtoliitto.fi

Reijon toisella päävalmentajakaudella 2014-2018 on otettu mukaan hiihtäjien henkilökohtaisia valmentajia aikaisempaa aktiivisemmin mukaan maajoukkuehiihtäjien valmennukseen. Kaudelle sattuneissa Falunin MM-kilpailuissa 2015 palkintokorokkeelle nousi ainoastaan naisten viestijoukkue sijalla 3. Lahden MM-kilpailuissa 2017 taas tehtiin hyvä urheilullinen tulos 1 kulta, 1 hopea ja 3 pronssia.  Kesän  2017 testeissä hiihtäjät tuntuvat olevan hyvässä ja jopa paremmassa kunnossa kuin Lahdessa ja sitä kautta on odotuksia hyvistä tuloksista myös talven 2018 olympiaisissa Pyeongchangissa Etelä-Koreassa.


Jylhä toivoo itse, että seuraaja olisi suomalaistaustainen valmentaja. Tämä ilmeisesti siitä syystä, jotta yhteys urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajiin säilyisi ja toimintaympäristö olisi entuudestaan tutumpi. Suomessa maastohiihdossa ja mm. jalkapallossa on ollut myös ulkomaisia päävalmentajia.

Maastohiihdon johdossa on tapahtunut myös luottamushenkilöjohdon osalta vaihdos Jukka-Pekka Vuoren jättäessä neljän vuoden jälkeen tehtävät aikaisemmalle varapuheenjohtajalle Markku Haapasalmelle. Kummatkin ovat olleet ns. ammattijohtajia yritysmaailmassa.
Markku Haapsalmi Kuvakaappaus hiihtoliitto.fi

Tuesday, 10 October 2017

Maastohiihdon ja suunnistuksen maailmancupin palkintorahojen vertailua / Comparing Prize's in cross-country ski and orienteering Worl Cups

Tänään 9.10.2017  uutisoitiin maastohiidon maailmancupin tulevan kauden 2017-18 suunnitelluista muutoksista. Yhtenä muutoksena oli urheilijoiden toivoma palkintorahojen jakautuminen useammalle hiihtäjälle tasaisemmin.
Tässä bloggauksessa katsaus viime kauden palkintorahoihin maastohiihdossa ja suunnistuksessa. Sen perusteella voidaan sanoa, että maastohiihdossa jaetaan aivan eri luokan palkintorahoja kuin suunnstuksessa. Suunnistuksen maailmancupin voittaja saa tyytyä 2'000 EUR kun taas hiihtäjän tilipussi karttuu 27'230 EUR. Sama linja on myös yksittäisten kilpailujen osalta. Ilmeisesti syynä ovat harrastajien määrät, FIS Ski:n rahakkaat TV-sopimukset sekä paremmat yhteistyösopimukset.

Suomessa molemmat lajit ovat suosittuja TV-lajeja ja keräävät katsojia.


Maastohiihdon maailmancupin palkintorahat kaudella 2016-17

Maailmancupin yksittäisissä kilpailuissa (33) on  viime kaudella 2016-17 jaettu yksittäisien kilpailutapahtumien osalta 10 parhaalle urheilijalle alla olevan taulukon mukaisesti.
Tällä hetkellä palkintorahoja on jaettu painottaen kolmea parasta urheilijaa, jotka ovat saaneet 75% rahoista.

1 CHF = 0,868583 EUR 

Maastohiihdon maailmancupin yksittäiset tapahtumat / Individual events
Palkintoja jaettiin yhteensä 40'000 Sveitsin frangia / tapahtuma sijoille 1-10.
CHF 40'000 per event, divided between positions 1–10:

1. CHF 15'000.—          6. CHF 1'500.—
2. CHF 10'000.—          7. CHF 1'000.—
3. CHF 5'000.—            8. CHF 750.—
4. CHF 3'500.—            9. CHF 500.—
5. CHF 2'500.—           10. CHF 250.—

Maastohiihdon maailmancupin viestit ja joukkuesprintit / Relay and Team Sprint events
Palkintoja jaettiin yhteensä 30'000 Sveitsin frangia / tapahtuma.
Viesteissä palkintorahoja on jaettu kuudelle parhaalle joukkueelle.
CHF 30'000 per event, divided between teams 1 – 6:

1. CHF 12'000.—          4. CHF 3'000.—
2. CHF 8'000.—            5. CHF 2'000.—
3. CHF 4'000.—            6. CHF 1'000.—


Maailmancupin kokonaiscupin voittajien palkintorahat 2016-17
Kokonaiscupin palkintorahoja jaettiin yhteensä 165'000 Svetsin frangia.
Palkintorahoja maksettiin sijoille 1-6. Ensimmäisille kolmelle 78%.
Lisäksi U23-sarjan voittajille maksettiin 9'999 CHF.


Suunnistuksen maailmancupin palkintorahat kaudella 2017

Suunnistuksen tilanne on hieman toisenlainen ja palkintorahaa jaetaan seitsemässä maailmancupin osakilpailuissa sekä kokonaiscupin kolmelle parhaalle.

Tässä esimerkki Sveitsin viimeisen maailmancupin palkintorahoista. Tapahtumassa jaettiin yhteensä 11'750 EUR, joka jakautui kuudelle parhaalle yksilökilpailuissa.

Kuvassa näkyy myös, että suunnistuksen maailmancupin voittaja tienasi 2'000 EUR.






Thursday, 7 September 2017

Susijengi pärjää ja yksilölajeilla kurjuutta

Televisiossa on ollut penkkiurheilijalle hyvin tarjontaa viime aikoina. Kiireisimpinä viikonloppuina oli katselijalla aikamoinen urakka seurata Ruotsi-maaottelua, susijengin EM-koriskarsintoja sekä huuhkajien ottelua. Taisipa siinä pyöriä ohella monia muitakin kiinnostavia lajeja.

Kuvakaappaus YLE.fi
Miksi susijengi pärjää eurooppalaisessa mittakaavassa hienosti? Voisiko yksi syy olla se, että suomalaisten keskipituus on kasvanut ja väistämättä myös erittäin pitkien määrä. "Pitkien" miehien/naisten lajeja ei ole kovin paljon ja koris on lentopallon ohella yksi, joissa pituudesta on hyötyä. Jos pitkät pelaajat on scoutattu hyvin, niin on myös ollut tarjontaa ja heistä on valikoitunut myös lahjakkaimmat. Tämä mahdollisesti on taannut riittävän määrän pitkiä ja lahjakkaita urheilijoita joukkeisiin. Tietenkin myös monet muut asiat ovat ns. loksahtaneet.

Seinäjoen jalkapalloareena
Työpaikalla kahvitauolla työkaverin kanssa jutusteltaessa ihmettelimme, ties monennenko kerran, miksi paikalliset yrittäjät polttavat tuhansia euroja pallopelien sponsoroimiseen,  joukkueiden joissa suurin osa pelaajista on ostotyövoimaa ja monesti vielä ulkolaista. Joukkueet eivät välttämättä ole edes korkeimmalla sarjatasolla, mutta pelaajille saatetaan maksaa palkkaa. Jälleen kerran on myös "suuri" keskustelun aihe, että paikalliselle futisjoukkueelle pitäisi kaupungin rakentaa uusi stadion, kun joukkue on kolkuttelemassa liigan portteja.

Miten on yksilölajien urheilijoiden tilanne? Onko heillä sponsoreita? Onko paikallisten yritysten johtohenkilöt tai omistajat intohimoisia yksilölajien kannattajia ja puheenjohtajina seuroissa viemässä asiaa eteenpäin? Kuka ykslölajien urheilijoiden palkat maksaa? Taidamme kaikki tietää vastaukset näihin kysymyksiin. Olen viimeksi vuosi sitten kirjoitellut samasta teemasta.

Totta on, että joukkuelajeissa pelejä on usein ja lipputuloilla seuraa tienaa rahaa. Yksilöurheilija ei voi myydä lippuja 100-metrin juoksuun tai suunnistuksen sprinttikisaan. Jokainen vanhempi tai seuran jaoston edustaja ei voi alkaa manageriksi keräämään yksilöurheiljalle rahoitusta. Siksi hakeutuminen opiskelemaan ja minimiopintopisteiden haaliminen Kelan tuen saamiseksi on monille ainoa vaihtoehto. Jonkinlaista yhteisrahoitusta siis nimenomaan yksilöpuolelle tarvittaisiin. Voisiko urheilijat perustaa tiimejä tai talleja, joiden nimissä voisi helpommin hakea tukea? Voisiko olla managerikoulutusta? Voisiko nuorille akatemia- tai alueryhmä- tms. urheilijoille järjestää urheilumarkkinoinnin peruskurssin, jotta heillä olisi jonkinlainen valmius itse yrittää hankkia rahoitusta?

Mediassa on mietitty suomalaisen yleisurheilun ja laajemmin huippu-urheilun tilaa ja siihen korjausliikkeitä. Asia on puhututtanut jo pitkään ja varmasti keskustelu aiheesta jatkuu vielä vuosia. Vai onko jollain jotain ratkaisua oikeasti nähtävissä?

(Päivitetty 8.9.17 korjaamalla muutamia kirjoitusvirheitä)

Sunday, 27 August 2017

Kesän suunnistukset takana ja edessä syksyn koitokset

Suunnistuksessa kilpailukausi on selkeästi jakautunut kahteen osaan. Keväällä kausi alkaa jo huhtikuussa ja juhannuksen jälkeen kilpailupuolella hiljenee. Kansallisen tason suunnistajat valmistautuvat syksyn koitoksiin suunnistusviikoilla ja huipulla tehdään vielä valmistavia harjoituksia mahdollisiin arvokisoihin, joka ovat olleet vaihtelevasti kesä- heinä -elokuussa.

Tänä vuonna MM-kilpailut olivat Virossa 30.6.-7.7.2017.

Kuvakaappaus  http://media.voog.com
Mitalisaalis jäi naisten varaan , kun Venla Harju otti pronssia keskimatkalla. Toinen pronssi tuli naisten viestistä.

Tulokset kokonaisuudessaan löytyvät esim. täältä.
Suomalaisten sijoitukset:
- Sprintissä
miehissä Otto Simosas 20. ja Jesse Laukkarinen 30.
naisissa Venla Harju 4. ja Marika Teini 10. Kirsi Nurmi 27.

- Sprinttiviestissä suomalaiset olivat sijalla 10 (Sari Anttonen, Topi Raitanen, Fredrik Portin, Merja Rantanen)

-Pitkällä matkalla 
miehissä Fredrik Portin 11. Miika Kirmula 19. Einari Heinaron 38.
naisissa Merja RAntanen 7. Sari Anttonen 13. Saila Kinni 19.

- Keskimatkalla
miehissä Olli-Markus Taivainen 25. Olli Ojanaho 27.  Fredrik Portin 32.
naisissa Venla Harju 3. Marika Teini 9. Sari Anttonen 11.

- Viestissä
miehissä sijalla 8 (Kirmula, Niemi, Portin)
naisissa sijalla 3 (Harju, Teini, Rantanen)

Menossa on juuri suunnistuksen maailmacup Latviassa, jossa järjestetään myös ensi vuoden maailmanmestaruuskilpailut. Maailmancupin päätöskierros on Sveitsissä

Syksyn  SM-kilpailut ovat seuraavasti:

2.-3.9. | SM pitkä matka R1 (S) Lapua

Sunday, 4 June 2017

Jukola 2017



Viesti, joka on pian kaikkien suunnistuksesta tietävän ja lajia seuraavan huulilla lähestyy. Suurien suunnistustapahtumien joukossa Jukolan ja Venlojen viesti pitävät paikkansa - ehdottomasti - tunnetuimpien joukossa.

Tapahtuman järjestää tunnettu suomalainen suunnistusyhteisö Kalevan Rasti  karjalaisessa vaaramaisemassa. Paikalle odotetaan jälleen kerran liki 50 000 henkeä joko suunnistamaan, kisavieraaksi. Moninkertaisiin lukuihin päästään televisiolähetysten sekä Web-lähetysten seuraajien määrässä.

Tänä vuonna Venlojen viesti juostaan osana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista.

Pikaiseen tunnelmaan pääset kurkistamalla järjestäjien sivuilta löytyvän videon.

#joensuu #jukola ja #suomi100 Venlojen juhlaviesti.

Saturday, 3 June 2017

Maastohiihdon maajoukkuevalinnat kaudelle 2017-18

Suomen maastohiihdon valinnat kaudelle 2017-18 on nimetty 19.5.2017.

Päävalmentaja Reijo Jylhä kertoo Hiihtoliiton tiedotteessa, että tällä hetkellä on menestyspotentiaalin omaavia joukkeita. Sukupolven vaihdos on hallitusti menossa, kun haastajaryhmää on lähestynyt maajoukkuetta.

Teemana kevään ja kesän  harjoittelussa ovat perusharjoittelun lisäksi: suorituskykyisyys l. helpon vauhdin lisääminen, tekniikka, tekninen suoritus, nopeusharjoitelu ja loppukiiri.

Leiritystä on keskimäärin 90 leirivuorokautta ja ne alkaa Kilpisjärveltä.
Sprinttereillä omat leirit ja distanssiryhmällä matalan ja korkean paikan ryhmät.

Alla olevasta linkistä löytyvät kokoonpanot kokonaisuudessaan.

Maajoukkue, valmentajat:
Reijo Jylhä, päävalmentaja ja naiset 
Teemu Pasanen, miehet normaalimatkat 
Olli Ohtonen, sprinttihiihto 
Maajoukkue / Naiset (7):
Kyllönen Anne, Kainuun Hiihtoseura 
Matintalo Johanna, Pöytyän Urheilijat uusi
Mononen Laura, Hämeenlinnan Hiihtoseura 
Niskanen Kerttu, Vieremän Koitto 
Pärmäkoski Krista, Ikaalisten Urheilijat 
Roponen Riitta-Liisa, Oulun Hiihtoseura 
Saarinen Aino-Kaisa, Lempäälän Kisa 
Maajoukkue / Miehet / Normaalimatkat (6):
Heikkinen Matti, Vantaan Hiihtoseura 
Hyvärinen Perttu, Riistaveden Urheilijat 
Lehtonen Lari, Imatran Urheilijat
Niskanen Iivo, Vuokatti Ski Team Kainuu
Nousiainen Ville, Kouvolan Hiihtoseura
Ojansivu Antti, Jämin Jänne  uusi               
Maajoukkue  / Miehet /Sprintti (7):
Hakola Ristomatti, Jämin Jänne
Jylhä Martti, Vuokatti Ski Team Kainuu
Ketelä Toni, IF Minken 
Luusua Ari, Ounasvaaran Hiihtoseura uusi
Pentsinen Anssi, Vantaan Hiihtoseura
Strandvall Matias, IF Minken  
Vuorinen Lauri, Kouvolan Hiihtoseura uusi
Haastajaryhmä 
Valmentaja Ville Oksanen 
Naiset (3):
Lylynperä Katri, Vuokatti Ski Team Kainuu
Piippo Eveliina, Vuokatti Ski Team Kainuu uusi                  
Saapunki Susanna, Vuokatti Ski Team Kainuu   
Miehet (4):
Hakala Karri, Ilmajoen Kisailijat
Lepistö Lauri, Kouvolan Hiihtoseura
Mäki Joni, Pyhäjärven Pohti        
Vuorela Markus, Jämin Jänne uusi
Sprinttihaastajat (3):
Julin Andrea, If Minken uusi
Nousiainen Mona-Liisa, Kouvolan Hiihtoseura uusi
Nurmi Leena, Lempäälän Kisa

Thursday, 1 June 2017

FIS-SKI Calender 2017-2018 / Kilpailukalenteri

Kauden 2017-18 maastohiihdon maailmancupin kalenteri on julkaistu muutama päivä sitten.

Kalenterissa 1. periodilla on 2 sprinttiä ja 5 distanssimatkan,1 skiathlon .
Tuttuun tapaan aloitus tapahtuu Rukalla Suomessa. Huomattavaa on, että distanssikilpailut ovat 
väliaikalähtöjä poislukien 2 pursuitkilpailua.

Toinen perodi sisältää Tour de Skin, joka tällä kertaa on Sveitsissä Lenzerheidessa, Saksan Oberstdorfissa selä Val di Fiemmessä Italiassa. Tourilla on kaksi yhteislähtökilpailua ja pursuitia.

Tourin jälkeen jatketaan sprinttipainotteisella jatkolla.

Kolmas periodi käsittää PeyongChangin olympialaiset.

Neljännellä periodilla palataan Pohjoismaihin ja silloin on pitkä matka, joka tänä vuonna hiihdetään vapaalla tyylillä.

Jonkin verran kritiikkiä mediassa on ollut viestien puuttumisesta. Nyt kalenteriin jäi vain joukkuesprintti.

Saturday, 13 May 2017

WOC Testing Race Estonia 12.-14.5.2017

Tulokset Viron MM-kisojen näyttökilpailuista suomalaisten osalta.

Kilpailusivusto http://media.voog.com/0000/0040/6394/files/bulletin_20170511.pdf
Tulossivusto http://woc2017.ee/trainings

Viro WOC Testing Race 12.-13.5.2017
Sprint suomalaiset M
1 Topi Raitanen Finland 15:08.2 00:44.9
2 Aleksi Niemi Finland 15:16.1 00:52.9
3 Otto Simosas Finland 15:38.6 01:15.3
4 Joni Hirvikallio Finland 15:46.9 01:23.6
5 Jesse Laukkarinen Finland 15:55.9 01:32.6
6 Miika Kirmula Finland 16:08.5 01:45.2
7 Sami Hämäläinen Finland 16:09.4 01:46.1
8 Elias Kuukka Finland 16:13.8 01:50.5
9 Einari Heinaro Finland 16:20.9 01:57.6
10 Topi Penttinen Finland 16:25.4 02:02.1
11 Arttu Syrjäläinen Finland 16:27.3 02:04.0
12 Aleksi Anttolainen Finland 16:28.1 02:04.8
13 Aleksi Sorsa Finland 16:29.1 02:05.9
14 Miika Suominen Finland 16:34.4 02:11.2
15 Aapo Leskinen Finland 16:36.9 02:13.6
16 Jussi Suna Finland 16:37.9 02:14.6
17 Janne Mänkärlä Finland 16:39.8 02:16.5
18 Otto Loukkalahti Finland 16:47.8 02:24.5
19 Lauri Nenonen Finland 16:49.4 02:26.2
20 Roope Koskinen Finland 16:51.5 02:28.2
21 Vili Niemi Finland 16:54.7 02:31.4
22 Antti-Pekka Leskinen Finland 16:55.9 02:32.6
23 Tomi Närvä Finland 16:57.0 02:33.7
24 Otto Sund Finland 16:57.9 02:34.7
25 Markku Elo Finland 16:58.4 02:35.1
26 Santeri Silvennoinen Finland 16:59.1 02:35.9
27 Veli Kangas Finland 16:59.4 02:36.2
28 Simo Hasu Finland 17:18.3 02:55.1
29 Juho Westerlund Finland 17:40.0 03:16.7
30 Toni-Antti Viitasaari Finland 17:58.9 03:35.7
31 Juho-Veikko Hytönen Finland 18:14.6 03:51.3
Sprint suomalaiset N
1 Venla Harju Finland 15:46.5 00:26.4
2 Kirsi Nurmi Finland 16:15.6 00:55.4
3 Sari Anttonen Finland 16:23.7 01:03.6
4 Merja Rantanen Finland 16:24.8 01:04.7
5 Anna Närhi Finland 16:27.5 01:07.3
6 Marika Teini Finland 16:29.2 01:09.0
7 Sofia Haajanen Finland 16:35.4 01:15.3
8 Anna Haataja Finland 16:43.5 01:23.3
9 Maija Sianoja Finland 16:48.6 01:28.5
10 Tiia Miettinen Finland 16:58.2 01:38.1
11 Tuulia Viberg Finland 17:01.0 01:40.9
12 Julia Järveläinen Finland 17:10.2 01:50.0
13 Sanni Kivelä Finland 17:21.9 02:01.7
14 Roosa Hämäläinen Finland 17:25.3 02:05.1
15 Lotta Kirvesmies Finland 17:26.8 02:06.6
16 Karoliina Sundberg Finland 17:28.4 02:08.2
17 Johanna Hulkkonen Finland 17:38.3 02:18.2
18 Anu Tuomisto Finland 18:10.1 02:49.9
19 Jannina Gustafsson Finland 18:15.2 02:55.0
20 Erika Uotila Finland 19:30.4 04:10.2

Keskimatka Suomalaiset M
1 Olli-Markus Taivainen Finland 34:24 00:00
2 Olli Ojanaho Finland 34:59 00:35
3 Fredric Portin Finland 35:23 00:59
4 Aleksi Anttolainen Finland 35:36 01:12
5 Aleksi Niemi Finland 35:39 01:15
6 Otto Simosas Finland 35:41 01:17
7 Einari Heinaro Finland 35:42 01:18
8 Elias Kuukka Finland 35:47 01:23
9 Aaro Asikainen Finland 36:04 01:40
10 Topi Anjala Finland 36:04 01:40
11 Hannu Airila Finland 36:18 01:54
12 Miika Kirmula Finland 36:26 02:02
13 Jussi Suna Finland 36:36 02:12
14 Antti-Pekka Leskinen Finland 37:04 02:40
15 Jani Lakanen Finland 37:15 02:51
16 Mikko Knuuttila Finland 37:18 02:54
17 Toni Saari Finland 37:27 03:03
18 Lauri Nenonen Finland 37:36 03:12
19 Sami Hämäläinen Finland 37:40 03:16
20 Aleksi Karppinen Finland 37:43 03:19
21 Jarkko Huovila Finland 37:45 03:21
22 Eetu Savolainen Finland 37:53 03:29
23 Janne Mänkärlä Finland 38:03 03:39
24 Veli Kangas Finland 38:10 03:46
25 Joni Hirvikallio Finland 38:10 03:46
26 Miika Suominen Finland 38:23 03:59
27 Santeri Silvennoinen Finland 38:31 04:07
28 Markus Räsänen Finland 38:41 04:17
29 Aleksi Sorsa Finland 38:54 04:30
30 Topi Penttinen Finland 39:07 04:43
31 Arttu Syrjäläinen Finland 39:09 04:45
32 Tomi Närvä Finland 39:19 04:55
33 Aapo Leskinen Finland 39:25 05:01
34 Anton Kuukka Finland 39:57 05:33
35 Olli-Pekka Koistinen Finland 40:17 05:53
36 Otto Sund Finland 40:33 06:09
37 Roope Koskinen Finland 42:14 07:50
38 Juho Westerlund Finland 42:21 07:57
39 Juho-Veikko Hytönen Finland 43:00 08:36
40 Otto Loukkalahti Finland 43:53 09:29
41 Simo Hasu Finland 45:19 10:55
42 Vili Niemi Finland 46:08 11:44
43 Markku Elo Finland 47:08 12:44

Keskimatka Suomalaiset M
1 Venla Harju Finland 34:56 00:00
2 Sari Anttonen Finland 35:03 00:07
3 Marika Teini Finland 35:15 00:19
4 Saila Kinni Finland 35:31 00:35
5 Anna Haataja Finland 36:21 01:25
6 Miia Niittynen Finland 36:51 01:55
7 Sofia Haajanen Finland 36:52 01:56
8 Sanni Kivelä Finland 37:12 02:16
9 Kirsi Nurmi Finland 37:13 02:17
10 Merja Rantanen Finland 37:26 02:30
11 Tuulia Viberg Finland 37:35 02:39
12 Maija Sianoja Finland 37:56 03:00
13 Anna Närhi Finland 37:58 03:02
14 Lotta Karhola Finland 38:00 03:04
15 Karoliina Sundberg Finland 38:04 03:08
16 Anu Tuomisto Finland 38:33 03:37
17 Outi Hytönen Finland 40:42 05:46
18 Roosa Hämäläinen Finland 41:04 06:08
19 Eveliina Hirvonen Finland 43:52 08:56
20 Jannina Gustafsson Finland 44:10 09:14
21 Tiia Miettinen Finland 44:56 10:00
22 Julia Järveläinen Finland 46:43 11:47
23 Erika Uotila Finland 49:47 14:51
Lotta Kirvesmies Finland DSQ

Pitkä suomalaiset Miehet
16460m 22KP
   1.   261 Fredric Portin            Finland      01:38.32 
   2.   247 Einari Heinaro            Finland      01:43.16 
   3.   241 Jani Lakanen              Finland      01:43.48 
   4.   233 Eetu Savolainen           Finland      01:44.26 
   5.   231 Aleksi Anttolainen        Finland      01:44.56 
   6.   255 Miika Kirmula             Finland      01:45.33 
   7.   260 Olli-Markus Taivainen     Finland      01:45.45 
   8.   227 Aapo Leskinen             Finland      01:47.32 
   9.   257 Aaro Asikainen            Finland      01:48.30 
  10.   251 Elias Kuukka              Finland      01:48.55 
  11.   205 Mikko Knuuttila           Finland      01:49.48 
  12.   197 Antti-Pekka Leskinen      Finland      01:50.37 
  13.   229 Sami Hämäläinen           Finland      01:50.58 
  14.   219 Santeri Silvennoinen      Finland      01:52.10 
  15.   223 Janne Mänkärlä            Finland      01:52.53 
  16.   199 Arttu Syrjäläinen         Finland      01:52.59 
  17.   203 Tomi Närvä                Finland      01:53.05 
  18.   175 Veli Kangas               Finland      01:55.12 
  19.   221 Joni Hirvikallio          Finland      01:56.01 
  20.   225 Aleksi Karppinen          Finland      01:56.27 
  21.   213 Anton Kuukka              Finland      01:58.34 
  22.   181 Lauri Nenonen             Finland      01:58.37 
  23.   195 Markku Elo                Finland      01:59.39 
  24.   211 Markus Räsänen            Finland      02:01.14 
  25.   209 Jarkko Huovila            Finland      02:04.27 
  26.   177 Otto Loukkalahti          Finland      02:04.38 
  27.   173 Juho Westerlund           Finland      02:05.55 
  28.   189 Aleksi Sorsa              Finland      02:08.12 
        259 Hannu Airila              Finland      DNF      
        217 Jussi Suna                Finland      DNF      
        215 Olli-Pekka Koistinen      Finland      MP       
        243 Toni Saari                Finland      MP       
        191 Otto Sund                 Finland      MP       
        183 Roope Koskinen            Finland      MP       
        179 Simo Hasu                 Finland      MP       
        193 Petteri Muukkonen         Finland      DNS      
        235 Otto Simosas              Finland      DNS      
        237 Oskari Liukkonen          Finland      DNS      
        239 Aleksi Niemi              Finland      DNS      
        169 Topi Anjala               Finland      DNS      
        171 Jesse Laukkarinen         Finland      DNS      
        245 Miika Suominen            Finland      DNS      
        249 Mårten Boström            Finland      DNS      
        201 Mikko Salervo             Finland      DNS      
        185 Topi Hasu                 Finland      DNS      
        187 Vili Niemi                Finland      DNS      
        207 Topi Penttinen            Finland      DNS      
         
 
Naiset
12000m 20KP

   1.    90 Sari Anttonen             Finland      01:32.37 
   2.    95 Saila Kinni               Finland      01:34.35 
   3.    92 Venla Harju               Finland      01:35.24 
   4.    88 Miia Niittynen            Finland      01:38.11 
   5.    91 Sofia Haajanen            Finland      01:38.52 
   6.    94 Merja Rantanen            Finland      01:40.20 
   7.    54 Anu Tuomisto              Finland      01:40.33 
   8.    93 Marika Teini              Finland      01:40.55 
   9.    86 Sanni Kivelä              Finland      01:42.01 
  10.    82 Maija Sianoja             Finland      01:42.21 
  11.    80 Outi Hytönen              Finland      01:42.45 
  12.    74 Karoliina Sundberg        Finland      01:43.42 
  13.    78 Tuulia Viberg             Finland      01:45.30 
  14.    60 Paula Iso-Markku          Finland      01:46.02  
  15.    68 Anna Haataja              Finland      01:46.27 
  16.    70 Kirsi Nurmi               Finland      01:48.22 
  17.    66 Tiia Miettinen            Finland      01:49.47 
  18.    63 Eveliina Hirvonen         Finland      01:57.35 
  19.    58 Erika Uotila              Finland      02:09.07 
         84 Lotta Karhola             Finland      MP        
         56 Roosa Hämäläinen          Finland      MP       
         72 Anna Närhi                Finland      DNS      
         62 Saara Norrgrann           Finland      DNS      
         76 Johanna Hulkkonen         Finland      DNS      
         61 Lotta Kirvesmies          Finland      DNS